Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Kevés a kiépített táborozóhely a Rába mentén

Az Alsó-Rába megyei szakaszán a part menti településeken ritkaságszámba megy a kiépített, vizesblokkal felszerelt és elkerített kemping.

Jobbára vadkempingezésre alkalmas táborhelyek várják a folyó partján kikötő vízi túrázókat.

A sátorozást illetően nem nagy a választási lehetőségük azoknak a természetimádóknak, akik a Rába megyei szakaszát szeretnék bebarangolni kenuval vagy kajakkal. A part menti települések egyike sem rendelkezik ugyanis hagyományos értelemben vett kempinggel, sőt, nem is számolhattak be ilyen irányú tervekről.

Magyarországon megengedett a vadkempingezés, ha a sátorozók lakott területen kívül, egy erre kialakított helyen vernek tábort. A Rábán Győr felé haladva ilyen táborhellyel rendelkezik Sobor is. Nemes László polgármester elmondta:

– A falu a vízi túrázók kedvelt állomása, nyaranta szinte minden héten benépesül a település határában lévő partszakasz. A rendszeresen karbantartott táborhelyen van tűzrakó hely, valamint fából készült asztal padokkal. Ezenkívül Soboron lehetőség van vízijármű-bérlésre is. A íjászlőtérrel is rendelkező Rábaközi Vendégház pedig előzetes egyeztetés alapján akár népes vendégsereget is képes fogadni.

Magyarországon megengedett a vadkempingezés, de a turisták érthető módon a gondozott, némi komforttal ellátott pihenőhelyeket keresik.
Magyarországon megengedett a vadkempingezés, de a turisták érthető módon a gondozott, némi komforttal ellátott pihenőhelyeket keresik.

– Foglalkozunk táboroztatással, a következő tanévtől pedig erdei iskolaként is működünk majd – tette hozzá Nemes László.

Korántsem ilyen kedvező a helyzet Vágon. Tudomásunk szerint az elvadult Rába-parton tilos a fürdőzés, sőt, kikötési lehetőség sincs. Biztató volt viszont Kenesei Ferenc bodonhelyi polgármester helyzetjelentése: a folyó partján az Alsó-Rábamenti Faluszövetség szervezésében idén éppen Bodonhely rendezheti a 3. Rába Napot. Az augusztus 14-re tervezett rendezvényen lesz többek között kenuverseny, főzőverseny, bemutatkoznak az Alsó-Rába menti települések, este pedig vendégfellépő szórakoztatja majd a látogatókat.

Hamarosan új táborozóhellyel büszkélkedhet Rábacsécsény is.

– Egy-két hét múlva elkészül a padokkal, asztalokkal és tűzrakó hellyel felszerelt, part menti tisztás. Tervezünk egy Rába-parti napot is, ami remek alkalom lenne az új létesítmény felavatására – számolt be Kovács Teodóra polgármester.

Azoknak, akik mindenképpen ragaszkodnak a vizesblokkal ellátott táborhelyhez, Rábapatonán van lehetőségük megszállni, ahol a vadkemping mellett a helyi agárversenypályán, illetve egy vendéglőhöz tartozó partszakaszon van alkalmas hely sátorozásra előzetes egyeztetés alapján.

Másoknak marad a Rábában mosdás és persze a szúnyogok. Mert ha kempingben nem is, kis vérszívókban annál inkább bővelkednek a Rába menti falvak. Ha történt is szúnyogirtás, hatástalan volt, vagy nem ismételték meg azt tíz nap után.

Kedvezőnek korántsem nevezhető tehát sem a vízi túrázók, sem az önkormányzatok helyzete. Előbbiek színvonalas szálláslehetőség híján messze elkerülik az Alsó-Rába falvait, utóbbiaknak pedig jelentős turizmusból származó jövedelemtől esnek el. Ahhoz, hogy ez az ördögi kör megszakadjon, mindenképpen összefogásra és pénzre lenne szükség.

Neuberger Eszter

Olvasóink írták

  • 2. makirézi 2010. augusztus 08. 10:21
    „:-)) na szevasz,janika ezt megmondtad mint matriné korodban is:-)”
  • 1. janika 2010. augusztus 08. 08:58
    „De van szúnyog bőven! Azokat lehet hizlalni a reáérő embereknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babót évszázados kocsányos tölggyel pályázott a versenyre

Nemrégiben bemutattuk az országos Év fája pályázat megyei résztvevőit. Azóta Babót község is… Tovább olvasom