Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Kevés a csatornapályázati támogatás

Rábaköz - Hiába írták ki a 2000 lakos alatti települések szennyvízcsatorna-pályázatát, a rábaközi községek többsége nem tud élni a lehetőséggel. A százmillió forintos támogatás ugyanis kevés.

Nagyon várták a 2000 lakos alatti, szennyvízcsatorna nélküli települések, hogy pályázati támogatással kiépíthessék a rendszert. A Regionális Operatív Program pályázata megjelent, a maximálisan elnyerhető összeg 100 millió forint. A községvezetők szerint ez kevés. Az ehhez szükséges újabb százmilliókat ugyanis nem tudják biztosítani. A kisebb falvak, mint Pásztori is, azonban esélyesebbek.

Takács Lajos, Dénesfa polgármestere a Kisalföld január 24-i számában mondta el, hogy falujában 200–250 millió forintba kerülne a beruházás. Ha nyernének is, a fennmaradó 100–150 milliót nem képesek vállalni. Ugyanígy vélekedik Szabó István, Rábatamási polgármestere is. Náluk a kivitelezés még többe, 500–600 millióba kerülne.

Németh Erzsébet.


– Nagyon vártuk a kiírt pályázatot, de sajnos nem tudunk élni vele – reagált érdeklődésünkre. – A támogatás nagyon kevés, és nem vagyunk olyan helyzetben, hogy vállaljuk a 400–500 millió forintos saját erőt. Számításaink szerint az önkormányzat a helyiekkel közösen összesen 100–150 millió forintot tudna biztosítani. A tervek ennek ellenére készülnek, várjuk, hogy talán kedvezőbb megoldást és nagyobb támogatást kaphatunk.

Bogyoszlón ugyanez a helyzet, annyi különbséggel, hogy ott „mindössze" 300 millió forintot kellene előteremteni a százmilliós támogatás mellé. Így aztán az önkormányzat be sem nyújtotta a pályázatot. „Ha megfeszülünk, sem tudunk ennyi pénzt összeszedni" – fogalmazott Sebestyén Katalin polgármester. A tervek azért készülnek Bogyoszlón is, hogy amint alkalmas kiírással találkoznak, lépni tudjanak.

Németh Erzsébet, Magyarkeresztúr polgármestere sem tudott mást mondani érdeklődésünkre, mint kollégái: kellene a csatorna, de az elnyerhető támogatás kevés.

– Számításaink szerint egy-egy háztartásnak 700 ezer forintot kellene hozzájárulásként fizetnie a községben. Ezt a terhet a falubeliek nem tudják vállalni – tette hozzá Németh Erzsébet.

A pásztori önkormányzat viszont megragadja az alkalmat és pályázik csatornaépítésre. Roncs Gábor polgármestertől megtudtuk: engedélyezett terveik vannak és rövid időn belül benyújtják igényüket a 100 millióra.
– A településen körülbelül 120 millió forintba kerül a rendszer kiépítése. Ha sikeresek leszünk és elnyerjük a 100 millió forintot, az önkormányzat és a lakosság közösen vállalja a 20 millió forint befizetését. Ez azt jelenti, hogy házanként mintegy 200 ezer forint hozzájárulást kell fizetni. Nem egy összegben persze, hanem a pénzintézettel kötött szerződés alapján részletekben – közölte Roncs Gábor.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. január 28. 13:08
    „A patkányok! A városok csatorna rendszerében élik világukat!
    Az őseink a cikkbenlévő felvakban jól meg voltak csatornázás nélkül is.
    Persze, akkor is voltak simlisek, akik járták a házakat és hosszó léccel mérték fel a budik tartalmát és szedték a hiszékeny emberektől a vámot! Igaz, akkor csak úgy csapták be az embereket, hogy, ha előre fizetnek egy kisseb összeget, akkor egy nagyobb összeggel fizetnek a fekáliáért! Ugyan is az értékes tápanyag a termőföldekre ezért vásárolják föl. Ma a csatornarandszert az, azt kezelő "szolgáltató vállakozásnak" az állam épiti fel a lakosság beugratásával! Persze azért, hogy havonat lehesen díjakat kivetni a használatáért és évente legyen minek a diját emelni. Hogy aztán lessz-e tisztitó vagy nem hát az már nem lesz publikus! A folyók sok mindent kibírnak elszállitanak ebben az országban az emberekrők nem is beszélve.Csupán rendeleteket kell gyártani és dől a lé!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai együttműködés a környezetért

Csorna - A Comenius-program keretében hét országból érkeztek pedagógusok Csornára. Iskoláik a… Tovább olvasom