Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kettős ünnepet ült a tárnokréti evangélikus gyülekezet

Pályázati támogatással, 26 millió forintból újították fel a tárnokréti templomot. Vasárnap szentelték fel a megszépült épületet, Szemerei János püspök hirdetett igét.

Nagy ünnepe volt vasárnap a tárnokréti evangélikus gyülekezetnek. Egyrészt az egyház lelki atyjának, Luther Márton születésének 530. évfordulója, másrészt felújított templomuk felszentelése. Az épület külsejét érintő beruházás során 26 millió forintot fordítottak az isteni hajlékra.

Tubán József, a gyülekezet lelkésze elmondta: évtizedes terv, vágy vált valóra ebben az esztendőben. Utoljára ugyanis húsz évvel ezelőtt történt kisebb, a tetőzetet érintő felújítás.

– Tizenhét éve vagyok lelkésze Tárnokrétinek és már ideérkezésemkor tervben volt a rekonstrukció – kezdte Tubán József. – A falak vizesedtek, a vakolat mállott, a nyílászárók sem voltak megfelelőek. Többször próbálkoztunk pályázattal, de rendre sikertelenül. Végül aztán LEADER-forrásból sikerült támogatást szereznünk.

A tárnokréti evangélikus templomot huszonhatmillió forintból újították fel.
A tárnokréti evangélikus templomot huszonhatmillió forintból újították fel.

A tárnokréti templomot 1785-ben építették, mocsaras, vizes területen. A szigetelés hiánya így természetesen veszélyeztette már az évszázados falakat. Most egy modern technológiával, elektromos berendezés beépítésével óvják. A lelkész szerint ez a módszer bevált. A templom tetejét 1820-ban építették át, amikor a régit tűzvész pusztította el.

– Huszonhatmillió forintba került a felújítás, a pályázati forrást az egyháztól kapott segítséggel tudtuk kiegészíteni. Munkánk, tennivalónk persze maradt ezután is, hiszen a templom belsejére is ráfér a rekonstrukció. Azon leszünk, hogy támogatást találjunk ehhez az elképzeléshez is – jegyezte meg Tubán József.

A helyiek természetesen örülnek „új" templomuknak. Bojsza Lászlóné is. A Kisalföldnek elmondta: régóta várták már a felújítást.
– Nagyon szép lett a templomunk, régóta vártuk már ezt a napot – örvendezett Bojsza Lászlóné. – A belseje még hátravan, de bízunk benne, hogy arra is sor kerül előbb-utóbb. A még szebb pedig az lenne, ha az istentiszteleteken megtelne a templom vagy legalábbis többen lennének, mint az mostanában jellemző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sérült fiatalok Reménysugara

Adományokat és segítőket vár a csornai Reménysugár Egyesület. A sérült fiatalokat támogató szervezet… Tovább olvasom