Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Kétszázötven sajtot díjaztak a vitnyédi fesztiválon

Vitnyéd - Több mint száz kiállító kettőszázötvennél is több termékét díjazta a zsűri a tizedik vitnyédi sajtnapon. A szakemberek szerint a magyar sajt megállná helyét a külföldi piacokon is, ám ennek hiányoznak a feltételei.
Az immár megszokott népes közönség előtt Tóth Kálmán polgármester, Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő nyitották meg a tizedik alkalommal megrendezett vitnyédi sajtversenyt és bemutatót. Ahogy a sajtünnep szónokai többször kijelentették, a vitnyédi seregszemle egyre inkább mérvadó a hazai gyártóknak, de a közönség is megismerheti a magyar sajtok sokszínűségét. Dr. Schreiner Ernő, a szakmai zsűri vezetője elmondta: idén több mint száz gyártó kettőszázötvennél is több termékét díjazták a sajtítészek.


Joggal díjazott házigazda

A szakember úgy véli, a hazai termékek megállnák helyüket a nemzetközi piacokon is, ám ennek kiteljesedését több akadály is nehezíti. A rendezvény egyik szervezőjeként és gyártóként is jelen lévő csermajori tanüzem is több díjat kapott Vitnyéden, így arany oklevéllel jutalmazták a Mosoni csemege és a teasajtokat. A rendszeresen versenyző kapuvári Cserpes Sajtműhely füstölt fonottkáját is arany oklevéllel díjazta a szigorú zsűri. Ez utóbbi cég készítette el az ország legnagyobb sajtját, melyet végül a vendégsereg és a délután fellépő Énekes Lenke hagyományőrző csoport tagjai fogyasztottak el.


Már tizenhét lovag

A tizedik vitnyédi sajtnapon sem maradhatott el a hagyományos sajtlovagavatás. A „nagy tiszteletű plénum" idén Gubucz Józsefet, a gyomaendrődi Bethlen Gábor Szakközépiskola igazgatóját fogadta tagjai közé, így jelenleg tizenhét sajtlovag feladata az, hogy munkájával, tudásával öregbítse a magyar sajtgyártás jó hírét.


Egyre elismertebb

A vitnyédi sajtfesztivál programjában kóstolók is szerepeltek, a kiállítók utcájában szinte állandó tumultuózus jelenetek bizonyították a sajt egyre növekvő szerepét az egészséges életmód megvalósításában. A fesztivál vendégei délután a helybéli gyermekek műsorát, a hagyományőrző csoport bemutatóját és a Soltis Lajos Színház bemutatóját tekinthették meg, később a tejivás bajnokai mérkőzhettek egymással, majd tűzijáték és bál zárta a tizedik vitnyédi sajtünnepet.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgonya: tavasszal árrobbanás?

A gazdák idén elfogadható áron tudják a megtermelt burgonyát értékesíteni. A kiskereskedelemben… Tovább olvasom