Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Kétszáz egynapos műtéten már túl vannak

Kapuvár - Az augusztus elejével indult egynapos sebészeten már a kétszázadik műtéten vannak túl a kapuvári kórházban. A szakemberek elmondták, egyre többfajta beavatkozást végezhetnek.
– Az ez idáig meglévő négy szakma (sebészet, nőgyógyászat, traumatológia, ortopédia) mellé újabb hárommal (szemészet, urológia, gasztroenterológia) bővült az egynapos sebészeten elvégezhető műtéti beavatkozások száma – mondta dr. Benedek Zoltán, a kapuvári Lumniczer-kórház igazgató főorvosa. Elégedetten tette hozzá: az augusztus elején indult egynapos sebészeti beavatkozások száma napjainkra meghaladta a kétszázat.

A sebészeti ellátás ezen formáját szinte az elsők között vezették be Kapuváron, amint erre kiírták a pályázatot. Az igazgató főorvos szerint nemcsak a kórház aktív ellátásának megszűnése tette fontossá ezt a lépést, de a Lumniczer előnyére vált az is, hogy a néhány éve felújított műtősblokkot nem „verték széjjel" az átalakítás során.

Dr. Kerekes György: November elejétől ismét végezhetünk laparoszkópos nőgyógyászati műtéteket.

– A pályázat elnyerése után szinte napokon belül megnyitottuk a műtősblokkot és a megfelelő szakszemélyzet munkába állítása is sikerült – jelentette ki Benedek főorvos. Több, először átmenetileg „visszaminősített" aneszteziológus-asszisztens, műtősnő és segéd került vissza szakmájába (hat-hét dolgozó), valamint a nővérek közül is többen visszakerültek a műtő környékére. – Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján elmondhatom, nem elsősorban az anyagi megfontolások vezettek bennünket akkor, amikor ezt a műtéti formát elkezdtük. Nemcsak olyan lakossági nyomás nehezedett ránk, melyet nem hagyhattunk figyelmen kívül, hanem nekünk is kellett az, hogy az intézmény szakmaiságát visszahozzuk. A gazdasági mutatókat pedig árgus szemekkel figyeli az önkormányzati biztos, így erre sem lehet panaszunk – jelentette ki a kórház igazgatója.

Az egynapos sebészeti műtétek elvégzésére mintegy húsz szakorvossal szerződött a Lumniczer-kórház. Benedek főorvos szerint a szervezésre nagyon oda kell figyelni, hiszen a műtő üzemeltetése igen költséges. Jelenleg két napot műtenek egy héten, ha kell, mindkét műtőblokk beüzemelésével, az országos átlaghoz hasonlóan nyolc-tíz műtéttel.

Dr. Benedek Zoltán szerint ezáltal Kapuváron nincs várólista, ám az előzetes vizsgálatok nagyon fontosak a műtéti napok szervezéséhez. Hozzátette, sok segítséget kapnak a házi- és szakorvosoktól s az önkormányzattól is.

Dr. Kerekes György főorvos elmondta: a kezdeti nehézségek után „sínen van" az egynapos sebészet. A minisztérium és a szakmai kollégium áldásával november elejétől ismét végezhetnek laparoszkópos nőgyó-
gyászati műtéteket is.

– Ezen műtétek esetében tapasztalt személyzettel rendelkezünk és a műszerpark is rendelkezésünkre áll – mondta a főorvos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedettek a Vocational Academy munkájával

Oktatás - Az idei tanév elmúlt három hónapját jónak értékelik azokban a falvakban, ahol a Vocational… Tovább olvasom