Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Kétséges a felső tagozat léte

A himodi iskola felső tagozatának megmaradása erősen kétséges szeptembertől.

A fenntartó önkormányzat már nyolc éve „önhikis", s idei pályázatukat veszélyeztetné a kevés gyermek.

Nehéz döntés előtt a helyi képviselő-testület

Ahogy Pődör Péterné himodi polgármester fogalmazott: a képviselő-testület fennállása legnehezebb döntése előtt áll. Évek óta ragaszkodnak iskolájukhoz, ám idén ennek megszüntetéséről kell határozniuk, amennyiben nem sikerül egy intézményfenntartó társulást létrehozni. Ennek meghiúsulása a falu jövőjét veszélyeztetné. Himod már nyolc éve önhikis pályázatokból pótolja a költségvetés hiányát. Amennyiben a szeptemberi iskolakezdéskor nem lesznek meg az előírt gyermeklétszámok, elesnek a pályázati pénzektől.

Öt elsős gyerek, több millió forintos hiány várható

A Rábaköz több kistelepüléséhez hasonlóan Himodon is egyre kevesebb a gyermek. A szeptemberi iskolakezdésre öt elsőst várnak a helyi intézménybe, ami messze elmarad a kívánatostól. A polgármester elmondása szerint, mivel az adatok előre ismertek, az iskola miatt már a múlt évben is tárgyaltak a szomszéd községgel, Cirákkal.

Ez ügyben nemrég kaptak ajánlatot a mihályi polgármestertől, de ebben az esetben a két település közti ritkább buszjáratok miatt nem megoldható a diákok szállítása. A másik szomszéd, Hövej polgármesterével az ottani iskolai problémák miatt jelenleg is tárgyalnak a mindkét fél részére előnyös megoldásról. Amennyiben ez sem vezet eredményre, úgy a kapuvári tanodákat helyeznék előtérbe.

Pődör Péterné kiemelte: bár még nincs kész az idei költségvetés, a fő számok már megközelítőleg ismertek. Ebben az évben a várható bevétel kilencvenhétmillió forint lesz, míg a kiadási oldalon százhuszonhétmillió szerepel. A hiányzó harmincmillió forintot, ami nem mellesleg az iskola éves költségvetése, az önhikis pályázatból szeretnék előteremteni.

Csekélyke fejlesztések, megszorítások még a papírral is

Himod polgármestere szomorúan jegyezte meg, az elmúlt évek költségvetési megszorításai néha odáig fajultak, hogy az intézmények papírfelhasználását is korlátozni kellett. Az idei év számait tekintve sincs ok az örömre: az intézményfenntartás elviszi a pénz nagy részét. Apróbb fejlesztések leginkább a község járda- és úthálózatán várhatók. Az iskola, óvoda és a művelődési ház felújítására is szánnak némi pénzt. Az orvosi rendelő tavalyi renoválása mintegy tizenhárommilliót emésztett fel. Erre ötmilliót pályázaton nyertek, a többit saját erőből fedezték.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó kezekben a sérült diákok

Nem hárították el a szülői kérést, s befogadták a két sérült kisdiákot a szilsárkányi… Tovább olvasom