Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kétmillióért családi ház eladó

Rábaköz - „Beállt" a rábaközi ingatlanpiac. A forgalom visszaesése az óvatos becslések szerint is minimum 30 százalékos, az eladási árak 15 százalékkal csökkentek. Lakható családi ház már 2 millió forintért kapható a kisebb falvakban.


A Rábaközben 1,9 millió forintért lakható, komfortos, falusi házat árulnak, 1,2–1,5 millióért komfort nélküli is van. December óta pang az ingatlanpiac a térségben. Az árak 15 százalékot estek, a kínálat bőséges, a kereslet minimális.

Kismihókné Hotz Hilda, egy csornai ingatlanközvetítő iroda vezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: az „ingatlanválság" a múlt év végén kezdődött. Januárban és februárban például érdeklődő is alig akadt. Márciusban aztán némi élénkülést tapasztaltak, de a korábbi évek forgalmától még nagyon messze vannak.

– Általános a bizonytalanság a piacon, mindenki kivár. Azok is, akik korábban el akarták adni ingatlanukat – fejtette ki Kismihókné Hotz Hilda. – Nehéz helyzetbe kerültek azonban azok a tulajdonosok, akik korábban önerő és saját lehetőségeik felmérése nélkül, hitelre vásároltak. A részletek jelentősen emelkedtek, ahogy a rezsiköltségek is. Ráadásul, aki még a munkahelyét is elvesztette a válság miatt, most szabadulni akar a régitől és kisebb lakást, házat szeretne. Ugyanakkor megjelentek azok a készpénzes vevők, akik kihasználva az eladók szorult helyzetét, befektetésként vásárolnak. Az árak ugyanis átlagosan 15 százalékkal csökkentek.

A szakember szerint az sem mindegy, melyik településen kínálják az ingatlant. Csorna például kevésbé keresett, mint Enese. A városoktól messzebb eső községekben szinte eladhatatlanok a családi házak.
– Keresettebbek a Győrhöz közeli települések, Eneséig. Érdekes, hogy Csorna például nem vonzó a vidékre igyekvő, győri vásárlók között – jegyezte meg. – Inkább mennek Győrhöz közeli falvakba és nem biztos, hogy olcsóbban juthatnak házhoz. A kisközségek egyáltalán nem népszerűek. Pásztoriban négy éve hirdetünk egy másfél szobás, központi fűtéses, gyönyörűen felújított házat 6 millió forintért, eredménytelenül. De a lényegesen olcsóbb, 1,9 millióért kínált, komfortos rábaszentandrási ingatlanra sincs jelentkező.

Kismihókné úgy véli, az ingatlanközvetítők „sincsenek biztonságban". Előfordulhat, hogy a piac leállása okvetlenül arra kényszerít néhány irodát, hogy feladja a versenyt.

Dr. Baráth Csaba csornai ügyvéd is azt a véleményt erősítette meg, miszerint mostanában inkább befektetési szándékkal vásárolnak.
– Nálam 35–40 százalékkal kevesebb adásvételi szerződést kötöttek tavaly november óta, mint a korábbi években. Hitelre vásárlók például idén még nem jártak az irodámban. Most azoknak kedvez a piac, akik ingatlanban látják jó helyen a pénzüket. A nyomott árak miatt – aki csak nincs nagyon rászorulva – senki nem adja el a lakását, családi házát – osztotta meg tapasztalatait dr. Baráth Csaba.

Hertelendy Alfonz, egy soproni hitel- és ingatlaniroda vezetője a „hűség városának" és környékének ingatlanpiaci helyzetéről úgy vélekedett, várhatóan a panellakások és a régebben épült családi házak iránt csökken jelentősen a kereslet.

Németh Tamás egy év alatt közel egymillió forintot engedett a kikiáltási árból. Vevő mégsem jelentkezik.
Németh Tamás egy év alatt közel egymillió forintot engedett a kikiáltási árból. Vevő mégsem jelentkezik.


– A forgalomra sokan 30–40 százalékos visszaesést jósolnak – tette hozzá. – A kisebb településeken az olcsóbb, kisebb komfortú családi házakat keresik. Többen kényszerülnek arra, hogy nagyméretű, magas költségű otthonaikat eladják és vidékre költözzenek. Ők 5–6 millió forintért vesznek családi házat, amit lassanként újítanak fel. Egyébként az új lakásokkal kapcsolatban is borúlátóak a közvetítők. A forgalom-visszaesést 10 és 40 százalék közé teszik. A helyzet egyelőre még jó. Ha azonban életbe lép a rendelkezés, mely szerint az új lakás vásárlásához 30 százalékos önerő kell, az jelentősen megnehezíti a helyzetet.

Hertelendy Alfonz megjegyezte: nagy Sopronban a kereslet a másfél szobás lakásokra, 8 millió forintos értékig. Érdeklődnek a Fertő-parti házak iránt is. Többen az ország másik felén adják el mindenüket és költöznek át megyénkbe. Az ottani eladási árért Sopronban ugyan nem, de a Fertő menti falvakban tudnak vásárolni. Kapuváron és környékén azonban kevésbé szívesen telepednek le a családok. „A bankok ugyan nehezebben adnak hitelt manapság, de ha valaki viszonylag jó jövedelemmel rendelkezik, az ingatlan vételárának 80–90 százalékát meg tudja finanszíroztatni" – tette hozzá Hertelendy Alfonz.

Jelentős visszaesésről számolt be érdeklődésünkre Dobos Tünde, egy másik csornai ingatlaniroda vezetője is. Az elmúlt három hónapban például egy üzlet sem köttetett náluk. Ő úgy látja, a mai bizonytalan helyzetben nem merik a hitelt „bevállalni" az emberek. Akik érdeklődnek, leginkább csornai családi házat keresnek. A városban a legolcsóbb házat sem lehet megkapni 10 millió forint alatt, de közvetítettek már 25 milliósat is. Igaz, abban már klímaberendezés és többek között pezsgőfürdő is volt. A rossz állapotú, bontásra való házakat telekáron értékesítik. Ám az is 6 millió forint körül van.

A jobaházi Németh Tamás egy éve árulja bogyoszlói házát. Ötmillió forint felett volt a „kikiáltási" ár, most már 4,4 millióért is odaadná. Tapasztalata az, hogy kétféle vevő van.

– Akinek az igényeit kielégíti a félig felújított házam, annak nincs pénze, és ráadásul hitelképtelen. Akinek viszont lenne rávaló, komfortosabb, nagyobb, felújított ingatlant keres – mondta Németh Tamás. A fiatalember hozzátette: érdeklődő kevés van, de bízik benne, hogy előbb-utóbb gazdára talál egykori otthona.

Olvasóink írták

 • 11. lenusz24 2009. április 02. 23:24
  „Kedves hozzászólók!sajnálattal olvasom a gyűlölködő írásaitokat!sajnos én is azon emberek népes táborába tartozom akik hitelt vettek fel,hogy legyen hol laknunk.másfél éve vettük fel,most 4000ft híján mi is a dupláját fizetjük.sajnos erről nem mi tehetünk,kisemberek!!!keményen dolgozom 2 munkahelyen azért ,hogy valahogy éldegéljünk!fiatal pár lévén nem volt más választásunk,mert nem tudnak segíteni a szüleink!akkor ezek szerint nekem nincs jogom a lakáshoz,az önálló élethez,mert hitelem van???sajnos nagyon sok írásból ez jön le,hogy aki szegény magának köszönheti,akinek van háza.autója-amit apu vett-csak az a jani?neki van csak joga mindenhez??????hát nem kedves gazdagok!-nekünk szegényeknek is igenis jogunk van az élethez,családhoz és boldogsághoz!!!!!Akinek megadatott minden adjon háhlt istennek,hogy neki van,ne kelljen nyomorogni!!!!Mindenki másnak kitartást kívánok a további harcokhoz,erőt és kitartást a munkához!”
 • 10. hokiel 2009. március 31. 07:12
  „Én meg nem vagyok hajlandó sz....-h...... eladni a házamat. Miért bukjak rajta kemény milliókat? Most albérlők vannak benne, aztán majd pár év múlva, ha normalizálódik az élet, majd megint lesz ára.”
 • 9. Imcsi 2009. március 30. 09:36
  „7. A semmirekellők ezt nem tudnák utánad csinálni, 147 ezres bevétel mellett 319 ezret költeni, erre csak egy kormány lenne képes!”
 • 8. miracle 2009. március 29. 16:49
  „"Nehéz helyzetbe kerültek azonban azok a tulajdonosok, akik korábban önerő és saját lehetőségeik felmérése nélkül, hitelre vásároltak"
  A klasszikus hiba. 10-ből 9-en elkövetik, hogy, amint meg van a keret, AZONNAL vásárolnak. A 7-es hsz példáját nézve - nem akarom a fejedhez vágni csak a számok miatt - tehát, ha valaki 1-2 évvel később vág bele, mint ahogy fillérre mag van a pénz, nos akkor itt pl máris több, mint félmillió tartalékkal lehetett volna kezdeni a törlesztést (félrerakva azt, ami most lakáshitelre megy).”
 • 7. széchenyi12 2009. március 29. 16:34
  „Sokan sírnak egy kis hiteltől...akkor én mit szóljak? Lakáshitel: 34 000, kocsi hitel: 29 000, személyi hitel: 21000, hitelkártya hitel: 21000, számlahitel: 4000.....ez 109000....plussz a munkahelyem oda vissza 240 km.....havi 70000.......és mégis ki tudom nyögni..egyenlőre..ja és 137000 ft-ot keresek nettoba.......és még havi 60000 a kaja meg 30000 a gyerekre...meg 50000 a rezsi......na ezt csináljátok utánam semmirekellőek.....”
 • 6. Kami45 2009. március 29. 13:29
  „4. hozzászólás Lobbo71 2009.03.29. 13:20
  Mi ért a bérleti díj olyan kevés? Minimálbérből azt sem lehet fizetni!!”
 • 5. Valjan 2009. március 29. 13:27
  „En viszont majd elek a lehetoseggel es a "valsag" kellos kozepen veszek egy jo csaladihazat-aranylag olcson-kihasznalom illetve kifogom hasznalni azt a lehetoseget,hogy olcsobban,vagy joval a piaci ar alatt juthatok hozza.
  Miert?!Mert a felelotlen hitelfelvetelek miatt a piac bedolni latszik es be is fog dolni.
  Sosem felejtem el azt a kozmondast:"Addig nyujtozkodj,amig a takarod er.."
  Lehetek szemet es troger stb..nem zavar!De igy fogok csaladi otthonhoz jutni.
  Koszi Gyurcsany,koszi Mszp, ennyi a pozitiv a kormanyzasodbol-Szamomra-! ;))”
 • 4. Lobbo71 2009. március 29. 13:20
  „b.zoli, ne építs házat, bérelj lakást. Olcsóbb és ha munkát kell keresni, sokkal mozgékonyabb leszel, mint a saját házukban röghöz kötöttek, akiknek ha nincs 20 km-es környezetükben munkahely, akkor szívnak.”
 • 3. b.zoli 2009. március 29. 11:54
  „sajnos a mostani fiatalok mint én is . ha nincs szülöi támogatás akkor miböl fognak házat venni illetve építeni?? mert az én 70 000 ft os minimálbérem -böl nem futtya ... sajna”
 • 2. pampus 2009. március 29. 10:19
  „Hát persze, hisz az acél, hogy a falvakat el néptelenítsék mire a földet végképp kiárusítsák a spekulánsok.”
 • 1. wilhelmi 2009. március 28. 18:21
  „Szép dolog, hogy 1,9 millióért már van komfortos ház Rábaszentandráson. De! Csornán és Pápán (ami viszonylagosan közel van) nincs sok munkalehetőség... Győrben ahol még akad az már 55km ami 30.000 Ft-os buszbérletet jelent ami kettő főre vetítve már ugye 60.000 Ft. Szerencsésebb esetben a munkáltató ad támogatást ha nem akkor nem. És ha nem akkor az már nagyjából egy fizetést kitesz (mert az átlag persze kb. kétszer ennyi de a valóságban ez messze nem így van). Természetesen nem beszéltünk még rezsiről, megélhetésről és a hitel törlesztéséről (a gyermeke(ke)t már meg sem merem említeni)... Az út nem mellesleg 1 és negyed óra. Napjában tehát 2 és fél óra tömény gyönyör azokon az utakon. Összegezve: Nem a ház árával van a probléma hanem ott, hogy ha dolgozni akarok akkor nem a bérletem árát szeretném megkeresni. Mert ha már csak a felébe kerülne a bérlet rohannék is megvenni a házat és nem érdekelne az sem hogy mennyit utazom a munkám miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utcán hordja a szemetet a szél

Kapuvár - A Szabadság utca végét máig illegális hulladéklerakónak használják. A helyi önkormányzat… Tovább olvasom