Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kétmillió forintra is büntethetnek

Kétmillió forintra is megbírságolhatják azt a földhasználót, aki nem irtja ki területén a parlagfűvet.
Akár kétmillió forintos növényvédelmi bírsággal is sújtható az a földhasználó, aki nem tesz eleget parlagfűirtási kötelezettségének. A hatóságok július 1-jén kezdik az akciót, a vétkezők szigorú intézkedésekre számíthatnak

A részletekről, illetve a védekezés gyakorlati megvalósításáról Bakody Attila, a csornai földhivatal vezetője elmondta: a földtulajdonos, használó, illetve termelő minden évben június 30-ig ingatlanán köteles a parlagfű virágzását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani. A törvény által előírtakat a szakemberek szigorúan ellenőrzik, munkavégzésüket senki nem akadályozhatja.

– A földhivatal a felderítő- és ellenőrző munkát végzi, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (Fömi) megfigyelőrendszere területi adatok alapján – mondta Bakody Attila. – A Fömi műholdas felvételei jelzik a parlagfüves ingatlanokat, de az ellenőrzést bejelentés alapján is elvégezhetjük. A törvény rövid határidőket, szigorú közbelépést ír elő, a helyszíni szemlékről a tulajdonosokat sem kell előre értesíteni. A cél, hogy minél gyorsabban tudjuk a veszélyeztetett területeket megtisztítani. A helyszínt a hatóság a lezárt parcella felnyitásával az ott tartózkodók akarata ellenére is végrehajthatja.

Ha szükséges, rendőri intézkedés is kérhető.
Amennyiben bebizonyosodik, hogy a földhasználó nem tett eleget kötelezettségének, a földhivatal körbehatárolja a fertőzött területet, jegyzőkönyv és digitális adatállomány készül. Ezeket a növényvédelmi szolgálathoz és az érintett település jegyzőjéhez továbbítják. Pk intézkednek a továbbiakról: elrendelhetik a hatósági irtást is, melynek költségét a termelő köteles megtéríteni, sőt utolsóként az APEH behajthatja a díjat.

A megyei növény- és talajvédelmi szolgálat igazgatója, Szabó Gábor érdeklődésünkre elmondta: a védekezésről megfeledkezőkkel szemben növényvédelmi bírságot rónak ki. Ezt a törvény előírja, mérlegelési lehetőségük sincs, közbeszerzési eljárás során kiválasztott vállalkozóval pedig a kaszálást is elvégeztetik. Ennek költségeit a vétkező fizeti, valamint a járulékos költségek is őt terhelik. A bírság függ a terület nagyságától, a fertőzöttségétől is. A visszaesők komolyabb büntetésre számíthatnak.

Pető Attila vági körjegyző szerint a törvény célja támogatásra méltó, de gyakorlati végrehajtásával kapcsolatban vannak aggályai. Úgy látja ugyanis, hogy helyben nagyon nehéz lesz például olyan vállalkozót találni, aki hajlandó más kertjében, a gazda tiltakozása ellenére kaszálni.
– A növényvédelmi bírságot eddig is alkalmaztuk, mértéke húszezertől kétmillió forintig terjed. A felszólítás hatására általában elvégzik az irtást a tulajdonosok – jegyezte meg Pető Attila. – Gondjaink lehetnek a közbeszerzési eljárásokkal is, hiszen ezek időigényesek. Az elrendelt hatósági gyommentesítés költségeit ugyan a gazda köteles kifizetni, de előfordulhat, hogy ez sem sikerül, vagy csak hosszú idő múlva. Addig viszont az önkormányzatnak kell megelőlegeznie a kiadásokat.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK >>

Bánatpénzt kaszálhat parlagfűért (2005-06-17) >>
Csendes a parlagfűvonal (2005-06-21) >>
Jogszabály a parlagfű ellen (2003-07-02) >>
Meghökkentő allergiás reakciók (2005-05-08) >>
Megkezdődött a parlagfűszezon (2004-06-09) >>
Mindenkinek irtani kellene (2003-06-22) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hetedikes máshol folytatja

Szeptembertől kettővel kevesebben tanulnak a rábakecöli általános iskolában. Tovább olvasom