Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Kétmillió forint a civil szerveződésekre

Rábakecöl - Évente közel kétmillió forinttal segíti a község önkormányzata civil szervezeteit. A polgármester szerint a felső tagozat hiánya nem befolyásolta a település közösségi életét.
– Örülök neki, hogy a településünkön az amúgy is erős civil szféra tovább fejlődött – fogalmazott Tuba Erik.

Alsó tagozatunkat tartjuk és a helyi közösségekbe olyan fiatalok is visszajárnak, akik már elkerültek az itteni iskolából.

Tuba Erik
Tuba Erik

A teljesség igénye nélkül említette a csütörtökönként összejáró asszonykórust és a frissen alakult nyugdíjasklubot. Az idősek első fellépése egy rábacsécsényi rendezvényen volt, azóta felmerült, hogy igény lenne egy kecöli férfikórusra is. A civil szervezetek sorából is kiemelkedik a Pajtaműhely Alapítvány, melynek programjai immár túlmutatnak a dél-rábaközi kistelepülés határain is. Tuba Erik hangsúlyozta, az évente a civilekre költött mintegy kétmillió forint rájuk eső részét talán a Pajtaműhely Alapítvány rendezvényei kamatoztatják a legjobban. Igyekeznek minden helyi civil kezdeményezést támogatni, ám az nem áll módjukban, hogy meg is szervezzék a csoportok működését. – A legfontosabb az alulról jövő kezdeményezés, s ha teheti, az önkormányzat helyet is biztosít az újaknak – mondta.

A helyi önkéntes tűzoltók a falu csinosításából is kiveszik a részüket, például ők építik a régi tűzoltókocsi kiállítóhelyét a település központjában. A rábakecöli horgászok pedig útfelújításban is részt vettek.

A Pajtaműhely Alapítvány rendezvénye: A legjobban kamatozik.
A Pajtaműhely Alapítvány rendezvénye: A legjobban kamatozik.

– A felső tagozat megszűnése ellenére is van egy iskolai alapítványunk, több helyi rendezvényen adnak programot, valamint a település karácsonyát is rendezik immár hetedik alkalommal – mondta Tuba Erik. A nemrég létrehozott Rábakecölért Alapítvány egyik fő feladata szintén a település közösségi életének jobbítása.

Részben a már említetteknek is köszönhető, hogy feléledt a kulturális élet a településen. Július vége óta minden hétre jutott egy esemény. A már hagyományos rendezvények, falunap, nyugdíjas-kirándulás, a civil szervezet programjai – nonstop vetélkedő, giccsparti, kosárfonó- és kézművestábor, Vass Tibor-emléktorna – mellett idén rendeztek először például falukirándulást. Sőt, a fiatalok szervezésében tavaly óta helyben a két nemzeti ünnepünkről is megemlékeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselői tiszteletdíjak: százezres támogatások

Rábaköz - Van, ahol a felét, egyes településeken a tiszteletdíjak teljes összegét felajánlják a… Tovább olvasom