Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kétmilliárdos árbevételt terveznek idén

Az összefogás mellett döntöttek a megyebeli sertéstartók és az érdekeik hatékonyabb érvényesítése érdekében értékesítési szövetkezetet hoztak létre. Az érdemi munka 2003 utolsó negyedében kezdődött.
Az elmúlt évet bizonyára nem a sikertörténetek időszakaként emlegetik majd a sertéstartók. Az esztendő nagy részét a bizonytalanság, az értékesítési nehézségek uralták, ráadásul a felvásárlási árak sem úgy alakultak, ahogy azt a termelők szerették volna. Ezért a biztonságosabb, tervezhetőbb jövő érdekében a megyebeli sertéstartók egy része fontos lépésre szánta el magát.

Költségcsökkentés, árstabilizáció

– A hatályos törvények és rendeletek szellemében, átélve a kilátástalan helyzetet, tavaly elhatároztuk, hogy Szil székhellyel megalakítjuk a Kisalföldi Sertésértékesítő Szövetkezetet – tájékoztatott Lengyel Lajos, a szövetkezet ügyvezető igazgatója. – A huszonnégy alapító tag közül nyolc gazdasági társaság, illetve mezőgazdasági szövetkezet, tizenhat pedig magántermelő. A megalakulás óta újabb kilenc taggal bővült a létszám, de újabb jelentkezőket is szívesen fogadunk. A szövetkezetet azzal a céllal hoztuk létre, hogy szervezzük a termelést, hozzáigazítsuk azt a kereslethez – ez most kiváltképpen aktuális – és biztosítsuk az értékesítéshez szükséges technikai hátteret. Ösztönözni kívánjuk a kínálati oldal koncentrációját és ezzel elősegítjük az áru – ez esetben a sertések – piacra jutását. Csökkenteni akarjuk a termelés költségeit, stabilizálni az árakat és biztatjuk a tagokat a környezetkímélő technológiák bevezetésére. A támogatásokkal kapcsolatos ügyek intézését is a szövetkezet vállalja.

Több mint 7000 tonnás terv

Lengyel Lajos elmondta, hogy mindemellett nyilvántartják a tagok állattartási tevékenységét és a piaci helyzet ismeretében tájékoztatják a termelőket a lehetőségekről. A huszonnégy tag 3,2 millió forint részjegytőkét jegyzett, minden tag egy szavazattal rendelkezik.
A szövetkezet közgyűléseket tart, a tagság igazgatóságot és felügyelőbizottságot választott. Az elnöki teendőket Szücs Kelemen, a szili Hidráns Kft. ügyvezetője látja el, a könyvelést és az adminisztrációt Szücs József irányítja.
Az idei tervek szerint a szövetkezet tagsága 62 ezer sertést értékesít, ez mintegy 7016 tonnának felel meg. A bevétel összege ugyancsak a tervek alapján 1 milliárd 964 millió forint. Ám az ügyvezető igazgató a jelenlegi helyzet ismeretében úgy vélte, hogy a gazdák minden eddiginél visszafogottabbak a sertéstartást illetően. Így elképzelhető, hogy a jelzett mennyiséget nem érik el.

A termelők még nem bizakodnak

– Ebben az évben három-négy cégnek – kiskunfélegyházi Hungary Meat, Vasi Húsipar Rt., Kapuvári Hús Rt. – értékesítjük a sertéseket, de más vágóhidakkal is tárgyalunk – fűzte hozzá Lengyel Lajos. – Kétségtelen, hogy a szövetkezet egyfajta biztonságot jelent a gazdáknak, hisz szerződéses háttérrel rendelkeznek, tehát nem lesznek kiszolgáltatva a piaci „kofáknak". Sajnos a jövedelmezőségi szempontból most sem látok reménykeltő jeleket. Január eleje van, de az ez évre vonatkozó állami intézkedésekről, szabályozásokról, támogatásokról még nem tudunk. A termelők véleménye is eléggé lehangoló. Szövetkezetünk jogosult az állami támogatásra, melynek nyolcvan százalékát pótlólagos beruházásokra kell fordítani. Ily módon az árbevétel hat százalékát lehet megszerezni. Így aztán hosszabb távon elképzelhető lenne például olyan beruházás, amely a takarmány-előállítást szolgálná, esetleg mód nyílna egy húsüzemben tulajdonosként való részvételre, netán egy húsüzem megvásárlására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a főfalak régiek a postán

A tervek szerint halad a csornai postahivatal felújítása. Az ügyfelek várhatóan januártól már ismét… Tovább olvasom