Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Kétmilliárd forintos beruházás, ötven új munkahely az üzemben

Szerdán írták alá azt a támogatási szerződést, melynek segítségével a Provertha 1,8 milliárdos beruházással galvanizálóüzemet épít Kapuváron.


Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója és Szalay Antal magyar–német üzletember tegnap a Provertha kapuvári üzemében írták alá azt a támogatási szerződést, melynek eredményeképpen elkezdődhet a rábaközi kisváros utóbbi éveinek legnagyobb ipari beruházása.

Az 1,8 milliárd forintból (melyből az állami támogatás 500 millió) megvalósuló műanyag-galvanizáló üzemmel ötven új munkahely is keletkezik a városban.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően növekszik a foglalkoztatás a kapuvári üzemben.
A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően növekszik a foglalkoztatás a kapuvári üzemben.


Ez utóbbi miatt mondta az aláírási ünnepségen Hámori György polgármester, hogy nem tudja a mostani szerződéskötést érzelmek nélkül értékelni, hiszen egyrészt igencsak szükség van Kapuváron új munkahelyekre, másrészt ezen munkahelyek létrehozása évek óta csúszik a magyar támogatási rendszer visszásságai miatt. Ez utóbbiról Szalay Antal gyártulajdonos lapunknak kijelentette: a hazai visszásságok miatt az utóbbi években elmaradt német beruházásokat is „ennek köszönheti" Magyarország.

Talán a város érdekeire utalva jegyezte meg Kapuvár polgármestere: „Még hosszú évekig a mi kapitalistánk maradjon Szalay Antal."
Gerencsér Jenő, a Provertha üzemvezetője a Kisalföldnek elmondta, a cég saját területére, a kapuvári ipari parkba építi fel új gyártócsarnokát.

Az épület tíz méter magas és 3650 négyzetméter nagyságú lesz. A műanyag-galvanizáló üzem lét rehozásával 50 új munkahely létesül.
A Provertha tulajdonosa lapunknak megjegyezte, óriási felelősség egy állami támogatást igénybe venni.

– Nem tehetem meg a munkatársaimmal, hogy egy ilyen támogatást ne vegyek igénybe, hiszen versenyhátrányba kerülnék azokkal szemben, akik kihasználják ezt a lehetőséget – mondta Szalay Antal. Hangsúlyozta, 2010-ig bizony a Provertha is került ilyen helyzetbe, „pedig 35 kilogrammnyi pályázati anyaggal kilincseltünk sok száz illetékesnél".
– Az újabb pályázati anyagunkat már a Németországban évtizedek óta alkalmazott rendszer szerint írtuk – mondta a gyártulajdonos.

– A cégem több mint 40 millió eurót fektetett be idáig Magyarországon, melynek nyomán a legmodernebb technológiát honosítottuk meg a Nyugat-Dunántúlon – fogalmazott Szalay Antal. Többek között ezért is nehezményezte, hogy a magát szakértőnek nevezett Bajnai-kormány alatt hiába tárgyalt illetékesekkel a véleménye szerint rossz támogatási rendszerről. Általa a német módszer bemutatása rendre süket fülekre talált akkoriban Magyarországon.

Szalay Antal: Nem tehetem meg a munkatársaimmal, hogy egy ilyen támogatást ne vegyek igénybe
Szalay Antal: Nem tehetem meg a munkatársaimmal, hogy egy ilyen támogatást ne vegyek igénybe


– Volt olyan pályázati anyagunk, ahol csak a harmadik válaszlevélben írták le, miért is utasították el a kérelmünket – tette hozzá Szalay Antal. Hangoztatta, egy nyugati cégnél az ilyen szakemberek nem sok kenyeret ennének meg.

– 2008 óta számos alkalommal, Magyarországon és Németországban is elmondtam az elképzeléseimet arról, hogyan is kellene egy szubvenciós rendszert működtetni. Jó ideig kevés eredménnyel. Feltettem a kérdést: miért is vártak az akkori magyar rendszer mellett német befektetőket? – mondta az üzletember. Kiemelte azonban, napjainkban javulást lát ezen a téren.

Az építkezés egy hónapon belül kezdődik, és várhatóan a jövő év júniusában fejeződik be.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az idősek otthonára hagyta vagyonát

Egy csornai, idős asszony a városára hagyta vagyonát. Tovább olvasom