Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Kéthetes késésben az ültetvények

Az uborka felvásárlási ára a tavalyihoz hasonlóan alakulnak: Az 5–8 centiméteres kilója 80 forint.
Az uborka felvásárlási ára idén is mélyponton van a termelők szerint. Ennek ellenére még mindig sokan választják „kényszerű időtöltésül" a szedést. Azt mondják, ha tétlenül töltenék az időt, még ennyi bevételük sem lenne. Az árak tavaly óta nem emelkedtek, és bármilyen furcsán hangzik is, az uborkapiacot a meggy betakarításának üteme is befolyásolja.

A felvásárlási árak a tavalyihoz hasonlóan alakulnak most is. Az 5–8 centiméteres kilója 80 forint, a 6–9-es 70, a 9–12-es 25 forint, a 12–14-es pedig 10 forintot ér.

Változás viszont a korábbiakhoz képest, hogy a pénzt nem naponta, a leadás után kapja meg a termelő, hanem hetente egyszer, az összesítés után.

Szakemberek, de a termelők szerint is az ültetvények legalább kéthetes lemaradásban vannak.
Kovács Miklós csornai termelő is arról panaszkodott a Kisalföldnek, hogy a nyár eleji rossz idő az ő ültetvényét is visszavetette. „Két hetet biztosan késett a termés. Most el kell károlnunk a kiesést, ráadásul a tönkrement palántákat is pótolni kellett" – mondta.

Borsodi Istvánné felvásárló tapasztalata az, hogy ma már csak a régi, „hűséges" termelők hajlandóak vesződni az uborkával.
– Azok uborkáznak, akik kitartóak és szorgalmasak, azok viszont, akiknek napi anyagi gondjaik vannak, nem állnak neki. Tudom, hogy olcsón veszik a termést, de ez legalább egy kis pluszt még mindig hoz. Annál legalábbis többet, mintha a lábukat lógatnák a termelők – fogalmazott.

A bősárkányi Kokas Józsefnek 450 méter fekvőuborkája van, úgynevezett „stixi", vagyis nagy uborka. Mint mondta, a tavalyihoz képest majdnem tíz forintot esett vissza ennek a fajtának a felvásárlási ára. P ráadásul a megállapított mérethatárokkal sincs kibékülve.
– A méretek igencsak fedik egymást, ezért a válogatógépek beállítása sem kedvez a termelőknek.

Szalánczy Zsolt, a Rábaközi Termelői és Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) elnöke úgy tapasztalta, hogy a termelők megfogadták a technológiai tanácsokat, így valamennyire sikerült ellensúlyozni a rossz időjárást.
– Az utóbbi két hét időjárása úgy alakult, hogy kedvezett az ültetvényeknek, az eső és a meleg segített egy kicsit – fejtette ki. – A késés persze meglátszik a termésben, nincs akkora dömping, nem érett be robbanásszerűen az uborka, mint ahogy az máskor lenni szokott. A mennyiség tehát még nem érte el azt a szintet, ami ebben az időszakban elvárható lenne. Óvatosan indult el a szezon, az árak a szerződések szerint alakulnak, jövő héten már a 3–6-os méretűt is átveszik, 130 forintért kilóját.

– A konzervüzemek egyelőre a meggy feldolgozásával vannak elfoglalva, ezért az uborkát még nem nagyon keresik. Ha az kifut, és uborkából hiány lesz, akkor esetleg áremelkedésre is számíthatnak a termelők – tette hozzá a TÉSZ-elnök.

A csornai Kocsis Pál igazi, „régi vágású" termelő. Minden évben megígéri magának, hogy felhagy a termeléssel, de azért a kordont szezon végén sosem szedi fel. „Valamit muszáj tenni a kertbe, ha már itt van" – indokolta. Ő azt nem érti, hogy manapság miért csak hetente fizetik ki a termelőket.

– A végén majd az ilyen „ősi termelőkkel" is megutáltatják az uborkát és jövőre tényleg nem lesz. A leadásnál már csak néhányan állunk sorba. Összesen tizenegyen vagyunk, pedig annak idején háromszor-négyszer ennyi termelő is volt – tette hozzá Kocsis Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbantották a gránátot

A csornai Petőfi téesz által művelt földön napraforgó-sorművelés közben fordította ki a munkagép a veszélyes tárgyat néhány nappal ezelőtt. A cég vezetői értesítették a tűzszerészeket, akik szerdán érkeztek meg a város határába. Szojka Péter zászlós a Kisalföldnek elmondta: egy második világháborús, hetvenöt milliméteres páncéltörő gránát „pihent” a földben több mint hatvan esztendeje. Tovább olvasom