Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Kétféle áfát számolnak a süteményekre

Beled–Rábaköz - A július eleje óta bevezetett új áfaszabályozás kárvallottjai lettek a cukrászok.


Ha a vendég helyben eszi a süteményt, akkor 25 százalékos áfával, ha elviszi, akkor 18 százalékos áfával kell számolnia az eladónak.

Ám mi történik akkor, ha a vendég az ajtóban meggondolja magát? Fizessen még hét százalékot, ha leül vagy vegyenek fel egy jegyzőkönyvet, mert a pénztárgépbe rossz helyre ütötték bele?

– Az új áfaszabályok bevezetése óta volt már ilyen történetünk – mondta el lapunknak Szupinger Tamás beledi cukrász. A cukrászdába betérő vendég elvitelre kérte a süteményt, amit be is csomagoltak neki és beütötték az árát a pénztárgép 18 százalékos gyűjtőjébe. Az üzletből kilépő vendég, a kerthelyiség láttán meggondolta magát és leülve helyben elfogyasztotta a megvásárolt finomságot. Szupinger Tamás szerint ebben az esetben nem egyértelmű, hogy minek számít a kertbéli fogyasztás.


– Ugyanaz a termék, ugyanaz az ár, kétféle általános forgalmi adóval. Úgy vélem, valami nem helyes az új törvényben – mondta a cukrász szakember. Mondandóját más kollégái is megerősítették lapunknak, akik elmondták, egy árunak két ára nem lehet, ebben az esetben pedig mégiscsak erről lehetne szó. Ahogy hangsúlyozták, ahhoz, hogy megfeleljenek a hatályos törvényeknek, minden betérőt meg kell kérdezni, hogy hol eszi meg a süteményt és ebbéli szándékától a vásárlás után nem térhet(ne) el.

A cukrászok munkáját a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete egy levele ˝segíti˝, melyben az ipartestület ügyvezetősége a következőket írja a fenti témával kapcsolatban: a Pénzügyminisztérium megküldte állásfoglalását a Magyar Vendéglátók Ipartestületének. E szerint a helyben fogyasztott sütemény már szolgáltatásnak minősül, az elvitelre, illetve a továbbértékesítésre elcsomagolt cukrászsüteményre a 18 százalékos áfa kulcs, míg a helyben fogyasztottra a 25 százalékos alkalmazandó.

Az állásfoglalás nyomán az egyik cukrász szakember megkérdezte: a sütemény szolgáltatás vagy termék? Mert eddig a szolgáltatást nem nagyon lehetett megenni...

Olvasóink írták

 • 4. bugriskin 2009. július 13. 05:29
  „"Kémia", vagy valódi emészthető műanyag egyre megy kedves Kispista. A lényeg az ebben az országban, hogy a nyugdíjasok és a családok többsége már csak a mellékelt fotón nézhetik a szép szelet süteményt! Kár, hogy az illatát nem írták le. Akkor el is tudnák képzelni az ízét is!”
 • 3. 13.István 2009. július 12. 20:25
  „Az áfa Páli perec nélkül is nem más mint pénzbehajtás,aki nem tudná a túrónal is ez a helyzet
  a Nádudvari 25 % os a másik 18%. Valaki azt mondta ,azért mert a Nádudvari alapanyaga nem tej!
  Az már KÉMIA ?”
 • 2. LiamDevlin 2009. július 11. 14:01
  „Nem baj Tomi, akkor is a ti fagyitok a legjobb!!
  Ez az áfa-dolog meg egy baromság...”
 • 1. bugriskin 2009. július 11. 12:26
  „Biztos belesütötték a Páli perecet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentik az artézi kutakat

Árpás–Bágyogszovát - Az árpásiak már felújították, a bágyogszovátiak most dolgoznak artézi… Tovább olvasom