Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Kétezer ház vár vevőre a Rábaközben

Csak a Rábaköz kistelepülésein közel kétezer eladó ingatlan várja új gazdáját. A helyi ingatlanpiacot egyelőre az osztrák munkalehetőségek éltetik.
A bedőlt hitelek tulajdonosai egyelőre nem jelentek meg nagy számban a rábaközi ingatlanpiacon, annak ellenére, hogy a vidéki kistelepüléseken közel kétezer eladó ingatlan várja új gazdáját. Az árak a legnagyobb szórást mutatják, adnak családi házat már 1,2 millióért, de árulnak ingatlant 20 millió forintért is. Egyelőre az osztrák munkalehetőség közelsége jelent felhajtóerőt a rábaközi ingatlanpiacon.

Svájcifrank-hiteltörlesztésének drasztikus megemelkedése miatt a mosonmagyaróvári Koszonits Tibor úgy gondolta, drága hitelből felépített házát eladva vidékre költözik és családját megmentve az esetleges hajléktalanságtól, Sopronnémetiben olcsó családi házat vett maradék pénzén. A lehetőség úgy tűnik, mindenkinek adott, hiszen a Rábaköz sok kistelepülése bővelkedik eladó ingatlanban.

Mihályi: A lakatlan házak egy év alatt is avulnak – véli a szakértő –, s az állapotuk befolyásol(hat)ja árukat, eladhatóságukat.
Mihályi: A lakatlan házak egy év alatt is avulnak – véli a szakértő –, s az állapotuk befolyásol(hat)ja árukat, eladhatóságukat.

Több üres, ám eladó házról számolt be Csitei Gábor mihályi polgármester is, aki elmondta, az egészen jó állapotú családi házak mellett bontásra érett ingatlanokat is lehet a községben találni. – Minden háznak tudunk a tulajdonosáról, egyes épületekből kihaltak a lakók, másokból elköltöztek – mondta a polgármester, aki hozzátette, a községházán élénken figyelik a lakatlan házak sorsát, a falunak is érdeke azok benépesítése.
Ugyancsak nyilvántartást vezetnek a farádi községházán is, itt tíz-tizenöt házról tud a polgármester.

Odafigyelnek erre a Rábaköz egyik legkisebb településén, Vásárosfaluban is. Molnár Sándor polgármester elmondta, a helyi önkormányzat megvásárolt egy üres házat, majd egy betelepülőnek bérbe adta azt. – Ha a bérleti díj mértéke eléri a ház árát, akkor a jelenlegi bérlő tulajdonába kerül, így megtartva a község lélekszámát – fogalmazott.
A szomszédos Beledben elég szórt az ingatlanár, vannak egészen új házak 20 millió körüli áron, ám kapható ingatlan 1,8 millióért is. Tompáné Balogh Mária polgármester azonban kijelentette, véleménye szerint egy kicsit felülárazottak a beledi házak, több esetben jelentkeztek betelepülők, ám a magas ár néhányukat elriasztotta.

– Eladó ingatlanból köze
Szűcs János: A piacot nem a hitelesek, hanem a beköltözők „éltetik
Szűcs János: A piacot nem a hitelesek, hanem a beköltözők „éltetik".
l kétezret tartunk nyilván, csak a Rábaközben – tájékoztatta lapunkat a környék egyik ingatlanosa. Szűcs János hangsúlyozta, az országban tapasztalható ingatlanpiaci mélyrepülés kicsit szebben néz ki szűkebb pátriánkban, az osztrák határ és a kinti munkalehetőségek vonzzák a betelepülőket más országrészekből. Ők jellemzően árérzékenyek.

– Éppen a napokban egy dabasi családnak adtunk el egy családi házat, akik szintén az osztrák munka miatt jöttek – mondta a szakértő. A részletekről szólva elmondta, a 80 éves parasztházak már egymillió környékén is megvehetők (például Barbacson). Az ötvenes években épült „keresztház" 3 millió körül, a hetvenes években épült, az úgynevezett „kockaházak" ára 5–10 millió körül mozog (Szilban a faluközpontban 70 éves, 80 négyzetméteres ház 1,7 millió). Az ennél újabbakat nemegyszer felülárazzák tulajdonosaik. Ebből aztán jellemzően 25–30 százalékot kénytelenek engedni. – Utóbbi engedmények általában is jellemzőek a piacra – mondta Szűcs János. A szakértő hozzátette, az üresen álló házak évről évre komoly avuláson mennek keresztül, amennyiben a tulajdonos nem enged az árból, akár állapotuk végleges leromlását is kockáztatja, főleg a régi parasztházak esetében, melyeknél sokszor csak a dózer segíthet.
 

Olvasóink írták

  • 2. Jerry 2013. május 17. 09:50
    „Ócsán a puszta közepén 30 millióért építettek fel egy házat. Ebből a pénzből itt akár hármat vehettek volna, telekkel együtt óvoda,iskola meg bolt közelében.A falu is örült volna a betelepülőknek.Azután munkahely is lett volna, ha máshol nem, hát Ausztriában,amiből aztán tudta volna a család fizetni a törlesztéseket is.Végül is mindenki jól járt volna, az eladósodott családnak háza van, nem kerül az utcára,a falu lakossága nő, az állam megvásárolt házak árát törlesztésben vissza kapja, és a házak sem mennek tönkre, a tulajdonosok is megkapják a ház árát.Persze ha a jelenlegi kormánynak nem az a célja hogy mindenki jól járjon,hanem csak az, hogy ők, akkor már érthető az ócskai lakópark is.”
  • 1. InciFinci 2013. május 17. 07:40
    „Én is tudok eladó házat a Rábaközben. Szívesen eladnám egy sok gyerekes szabolcsi családnak, így a falu létszáma is szaporodna és lehet nyomni a segélyt. Örülne a falu népe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés híján húszezer lakás lakatlan a megyében

Megközelíti a 20 ezret a nem lakott lakások száma a megyében. Arányuk a Rábaközben a legmagasabb.… Tovább olvasom