Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Két város vállalt együttműködést: 80 milliót nyertek

Európai uniós támogatást nyert, összesen 80 millió forintot Beled és Csorna közművelődési intézménye. A pénzből jut gyerek-, illetve felnőttprogramokra is.

Közel 80 millió forint európai uniós támogatást nyert két rábaközi közművelődési intézmény. A beledi Mikrotérségi Általános Művelődési Központ, illetve a csornai Városi Művelődési Központ és Könyvtár közös programja az egész életen át tartó tanulást és új tanulási formák bevezetését segíti. Az összegből a belediek 48,5 millió, a csornaiak 30,6 millió forintot használhatnak fel. A projekt 2012. február végéig tart.

Fő céljai a tanulási attitűdök fejlesztése, a társadalmi aktivitás növelése, a helyi megtartóképesség biztosítása és növelése. Az intézmények oktatási, nevelési szolgáltatásainak fejlesztése, kiegészítő programok megvalósítása, különböző csoportok bekapcsolása az egész életen át tartó tanulás folyamatába. A pályázatban együttműködik a beledi intézménnyel az Egyesített Szociális Központ, a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ, a Rábaközi Művelődési Központ és Könyvtár. A csornaival a helyi Általános és Művészeti Iskola, Óvoda, a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola, a Hunyadi János Gimnázium, a Kossuth Lajos Szakiskola és a Szociális és Gyermekjóléti Központ.

A hagyományos foglalkozások felelevenítése kapcsán megismerkedhetnek a gyerekek a szövés, a bőrözés, a gyertyakészítés, a csuhé- és szalmatárgykészítés, valamint a nemezelés fortélyaival.
A jövőben a támogatásból megvalósulnak tehetséggondozó programok, például anyanyelvi, matematikai, diákíró- és újságíró-tehetséggondozás, számítógép- programozás. Működtetnek szakköröket: grafika, tűzzománc, nyelvi, dekorációs, gépíró, természettudományi. Lesznek kézműves-foglalkozások és lehetőség nyílik iskolarendszeren kívüli sportágak kipróbálására. Szerveznek táborokat és a középiskolák is bemutatkozhatnak Mire vagyok jó? címmel.

A beledi ÁMK diákjai már angol nyelvi táborban mélyíthették el tudásukat, illetve további 60 tanuló két másik táborban vehetett részt. A következő nyáron életmód-, valamint német nyelvi tábort szerveznek – tudhattuk meg Mórocz Ildikó projektmenedzsertől.

Kompetenciafejlesztő csoportmunkában valósul meg a hímzőkultúra felelevenítése, a hon- és népismeret tananyagának elsajátítása. A hagyományos foglalkozások felelevenítése kapcsán megismerkedhetnek a gyerekek a szövés, a bőrözés, a gyertyakészítés, a csuhé- és szalmatárgykészítés, valamint a nemezelés fortélyaival.

Szalayné Galambosi Tímea, a csornai intézmény igazgatója kiemelte a kiscsoportos foglalkozásokat. A jeles napokhoz kapcsolódva például Mikulás-napi, karácsonyi és húsvéti játszóházakat szerveznek gyerekeknek mindkét város közművelődési intézményében. Szintén kiscsoportos foglalkozások keretében a hátrányos helyzetű felnőtteknek, nagycsaládosoknak Társadalmi párbeszéd címmel különböző témákban tartanak előadásokat. Például az abortuszról, a szenvedélybetegségekről, az egyén és közösség kapcsolatáról, az eutanáziáról.

Olvasóink írták

  • 2. huszárkapitány 2010. szeptember 17. 20:26
    „Remélem az én Nagymamáim megmaradnak a hagyományos "nagyi ízeknél",attól kapnék infarktust ha egyszer tofúval várnának és nem rétessel.”
  • 1. miro132 2010. szeptember 17. 10:17
    „javaslom hogy az idősebb korosztályra gondolva szervezzenek sütő főző tanfolyamokat ahol az egészséges életmód ajánlásai alapján tanitsák meg az idősebbeket a diétás sütésre, főzésre és az egészségesebb táplálkozásra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkarolják a helyi fejlesztéseket Kapuváron

A kormány előtérbe helyezi és támogatja azokat a települési programokat, melyek élénkítik a… Tovább olvasom