Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Két új épület, növekvő létszám

Legutóbb a volt határőrlaktanya parancsnoki épületében, azt megelőzően a város különböző pontjain – olykor négy helyen – működött a csornai Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskola. Mindez már a múlté.
Felvételünkön az Arany János utcai iskolarész.
Sokéves hányattatás után végre méltó körülmények közé került a csornai Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskola. Mint beszámoltunk róla, az elmúlt héten ünnepélyes külsőségek között avatták fel a megyei önkormányzat fenntartásában működő intézmény két új épületét. Egyiket az Erzsébet királyné, másikat az Arany János utcában.

– Gyorsan sikerült „belakni" az új épületeket, hisz fenntartónk segítségével szép, új bútorokat vásároltunk. Ez azért is nagyon fontos, mert a régiek kevés kivétellel már-már balesetveszélyessé váltak – mondta Lechner Aranka igazgató. – Természetesen van még pótolnivaló, felszerelésre várnak a táblák, be kell rendezni az orvosi szobát. Ezekre a munkákra a költözködés idején nem volt időnk.

Az Erzsébet királyné utcai épületben a szakszolgálatok – korai fejlesztő, logopédia – kaptak elhelyezést, és itt zajlik az alapoktatás az elsőtől a nyolcadikig. Ugyanebben az épületben szeptembertől nevelési tanácsadó működik majd. Ez új szakszolgálati feladat, nagyon fontos tevékenység lesz.

„ Elmondhatom, hogy mostanra az egész térséget ellátó intézménnyé nőttük ki magunkat. Mosonmagyaróvár és Kapuvár térségéből is vannak diákjaink. Korábban már feltételeztük is, hogy az új épület elkészülte után a létszám növekedni fog."

Az Arany János utcai épületben van a speciális szakiskola, ahol öt szakmában – parkgondozó, sütőipari munkás, fémtömegcikkgyártó munkás, varrómunkás, szőnyegszövő – folyik az oktatás. A varrómunkások gyakorlati képzését is az Arany János utcában kialakított tanműhelyben végezzük. A többi szakmában cégeknél, illetve a Csukás-szakközépiskola tanműhelyében folytatjuk a gyakorlati felkészítést. Ugyancsak az Arany János utcai épületben tanulnak a kilencedik és a tizedik osztályosok. Ebben a tanévben már két kilencedik osztályt kellett indítani.

Az igazgató elmondta: az Erzsébet királyné utcai „székhely" épületben több logopédiai csoporttal dolgoznak, és ha a nevelési tanácsadó elkezdi tevékenységét, akkor egyéb fejlesztési és terápiás eljárásokat is alkalmaznak. Ezek egyelőre kidolgozás alatt állnak. Ugyanott található a tágas tornaterem is, amelynek teljes berendezése még folyamatban van. Rendelkeznek egy ebédlővel és melegítőkonyhával is, ahol naponta mintegy százan étkeznek.

– Nagy boldogság ez számunkra, hisz mostantól nem kell nap mint nap a város másik részébe gyalogolni a gyerekeknek és a kollégáknak, ha ebédelni akarnak – jegyezte meg Lechner Aranka.

Az is változás az intézmény életében, hogy az igazgató munkáját két helyettes segíti. Egyikük Hatosné Sipos Márta, aki az alapoktatást és szakszolgálati rendszert felügyeli – ő eddig is igazgatóhelyettesként tevékenykedett –, másikuk Kovács János, aki a szakképzésért felel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűkös a költségvetés

A több mint kilencszáz lakost számláló Osli idei költségvetésének hiánya meghaladja a húszmillió… Tovább olvasom