Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Két község gyerekei együtt járnak a grófi óvodába

Dénesfa - Jelenleg tizennyolc kisgyerek jár a több mint százéves múltra visszatekintő dénesfai óvodába. Tavaly szeptembertől fogadják a gyórói gyerekeket is.
A dénesfai óvoda fenntartása a korábbi években az állami normatíván felül a létszámtól függően 3–5 millió forintjába került a helyi önkormányzatnak. Jelenleg 18 kisgyerekre felügyelnek az intézményben. A községvezetők azt remélik, ez a szám elegendő lesz ahhoz, hogy most ne kelljen ilyen mélyen a zsebbe nyúlniuk.

A dénesfaiak óvodájukkal mintegy öt éve csatlakoztak a beledi intézményfenntartó társuláshoz. Ez azt jelenti, hogy az ovi után járó állami normatívát a beledi Általános Művelődési Központ kapja meg, és az alkalmazza az óvoda dolgozóit, a két óvónőt és a dajkát is. Az épület rezsijének költségei azonban Dénesfát terhelik.

Takács Lajos
Takács Lajos

Az óvoda, mint a többi helyi közintézmény is, a Cziráky grófok „örökségén" működik, a család által a XX. század elején épített apácazárdában, ahol a kedves nővérek már 1904-ben kisdedóvót működtettek. Egy csoportszoba, egy fektetőhelyiség és az étkező-konyha tartozik hozzá. Az étkeztetést Beledről, az önkormányzati konyháról oldják meg. A falugondnok szállítja az ebédet.

Tavaly szeptember óta a gyórói gyerekeket is fogadják. Takács Lajos polgármester a Kisalföldnek elmondta: Gyórón annyira lecsökkent a gyereklétszám, hogy a helyi önkormányzat nem tudta vállalni az ovi működtetését. Első gondolatuk az volt, hogy Cirákkal működnek együtt. A ciráki községvezetés azonban nem vállalta, hogy óvodájukat és iskolájukat „beléptetik" a beledi központú társulásba. Mihályihoz csatlakoztak.

A dénesfai és gyórói gyerekek jelenleg tizennyolcan vannak.
A dénesfai és gyórói gyerekek jelenleg tizennyolcan vannak.

– Mi viszont vállaltuk, hogy a gyórói gyerekeket – jelenleg hatan vannak – naponta át- és hazaszállítjuk a falugondnoki buszunkkal – tette hozzá Takács Lajos. – Ígéretünket betartottuk, hiszen a kicsiket reggel az otthonuk előtt veszi fel a dénesfai falubusz és délután ott is teszi le őket. Tehát a fuvar háztól házig tart. Óvodánk dajkája tavaly nyáron nyugdíjba ment, így a gyórói dajkát is át tudta venni intézményünk. A gyerekeket most ő kíséri a buszon.

Takács Lajos elmondta: a dénesfai oviban évtizedekkel ezelőtt még a harmincat meghaladta a gyerekek száma, és még tíz évvel ezelőtt is húsz felett volt. „Bízom benne, hogy a gyóróiakkal kiegészülve a 18-as létszám után kapott normatíva fedezi a személyi kiadásokat és még a rezsire is marad belőle" – jegyezte meg. „Amennyiben a kormány legalább ilyen szinten meghagyja a lehetőségeket, és tovább már nem kurtítja költségvetésünket, Dénesfán még egy jó ideig lesz óvoda" – tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. oslako 2009. február 13. 14:25
    „Miért is dicsekedne, a vasútállomások "klimatizálása" és gyomtalanítása a MÁV hatáskörébe tartozik?

    Egyébként jó látni hogy vannak még olyan helyek ahol az önkormányzat igenis tesz azért hogy a kisközséget a "víz" fölött tudjon maradni, és ne fojtsák meg teljesen a fentről jövő megszorítások. Kár hogy állambácsi nemigen törődik az ilyen kis lélekszámú települések túlélésével.”
  • 1. proview 2009. február 10. 13:21
    „Hát igen fejlődik a falu, van egy csodálatos tavasztól őszig virágos, klimatizált modern vasútállomása, melyről senki nem beszél, még a polgármester sem dicsekszik vele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősotthonok várólistával

Rábaköz - Az átlagéletkor meghaladja a 80 évet a Csornai Kistérségi Társulás idősotthonaiban. Egyre… Tovább olvasom