Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Két könyvtár, közös pályázat, egy fejlesztés

Csorna–Győr - Az infrastruktúra fejlesztésére két megyei könyvtár összesen nyolcmillió forintot nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiírt pályázaton.

A győri Galgóczi Erzsébet két és fél, a csornai Martincsevics Károly könyvtár négy és fél millió forintot költhetett eszközbeszerzésre. Az intézmények és az olvasók online kapcsolata is bővült.

Szalayné Galambosi Tímea, a csornai könyvtár igazgatója a beruházást bemutató rendezvényen elmondta: a pályázat céljai között szerepelt az oktatási, képzési szerep erősítése, az őrzött dokumentumokhoz való gyors hozzáférés biztosítása. A digitális adattartalom arányainak növelése, az online szolgáltatások bővítése. Ez utóbbi lényege, hogy az olvasó az interneten kapcsolódik a könyvtárak adatbázisához. Az új könyvtári szoftverrel a könyvtárosok munkája is egyszerűbb, legalábbis gyorsabbá válhat.

Horváth Sándor Domonkos
Horváth Sándor Domonkos

A csornai könyvtárban a támogatásból az online szolgáltatások kialakításához és igénybevételéhez többek között egy szervert és öt munkaállomást vásároltak. A fejlesztés része volt egy katalogizáló- és egy kölcsönzőmodul. A látásukban korlátozottak Braille-billentyűzetet, illetve egy képernyőolvasót vehetnek igénybe.

Horváth Sándor Domonkos, a győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár igazgatója arról beszélt, hogy a rendszer nemcsak gyorsabb kapcsolatot tesz lehetővé, hanem olcsóbb is, mint a hagyományos. Példaként a kikölcsönzött, de vissza nem vitt dokumentumok olvasóinak figyelmeztetését említette. A régi, postai értesítés helyett ugyanis már e-mailben hívhatja fel a figyelmet a könyvtár a késedelemre. ˝A fejlesztéssel a csornai könyvtár felzárkózott a megye meghatározó közkönyvtáraihoz˝ – jegyezte meg a győri igazgató. Az elektronikus könyvtárak létrehozásáról úgy fogalmazott, hogy a helyismereti anyagok közzétételében lehet szerepe. Hozzátette azonban, hogy a digitalizáció nem válthatja ki a hagyományos könyvtárat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven év után is marad a közigazgatásban

Rábasebes polgármesteri székét minden bizonnyal a község jelenlegi polgármestere foglalhatja el… Tovább olvasom