Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Két hetet siet az uborka

A rábaközi uborkatermelőknek tartott tájékoztatót a Konzervuborka Terméktanács a napokban Cirákon. Mint kiderült, ez a szezon sem telik el gond nélkül, de a szakemberek megoldásokat is ajánlottak.

Az uborkások ciráki szakmai tanácskozásán – ahol Beled, Markotabödöge, Fehértó gazdái voltak jelen – többek között elhangzott, hogy tavaly egymilliárd forintot fizettek ki a kisalföldi uborkatermelőknek. Megtudtuk, hogy idén az uborka „le van rongyolódva". A termelők abban bíznak, hogy nyáron még megújul az ültetvény.

Horváth Norbert, a Konzervuborka Terméktanács elnöke elmondta, hosszú távon szükség van a zöldségfélére, mégsem telik el egy szezon sem gond nélkül. Májusban és júliusban a nagy meleg sújtotta leginkább a gazdálkodókat, ezért a termelés mintegy két héttel előbbre tart. A fajtákkal kapcsolatban elhangzott, azt az uborkafélét célszerű választani, amelyik ha pár napon át a tövön marad, akkor se vastagodik, inkább hosszirányban nő. A növényvédelemről és a jellegzetes növénybetegségekről kiderült, hogy a még steril állományt jó kondícióban kell tartani. Az elnök a környezetbarát növényvédelmi szereket helyezte előtérbe.

A kártevők már nagy erőkkel támadnak. Csorba Veronika szakértő a talajfertőtlenítésre hívta fel a figyelmet, amely a nagy termetű rovarok (cserebogár) ellen hatásos. A vírusok elszaporodását csak megelőzni lehet, a vírushordozó tetveket kell irtani. A szakértő a baktériumok ellen réz alapú szereket ajánlott. A peronoszpóra, más gombafélék és az atkák folyamatos támadása ellen sok készítmény van forgalomban. Egy új gombaölőről is szó esett, melynek erős élettani hatása zöldíti a növényt.
Cirákon két társaság is bemutatta uborkafajtáit. Ládi Csaba négy régi és egy új fajtát ajánlott, míg Mészáros Ferenc két újdonságot említett, mely a jövő évben kerül piacra. A nemesítéssel a cél az, hogy kiváló konzervuborka teremjen a rábaközi földeken.

Korábban:

A felvásárlási ár örök, a ráfordítás nő (2002-07-04) >>
Támogatás az uborkásoknak (2002-04-29) >>
Összeomolhat az uborkapiac? (2002-07-21) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EKG, számítógép, játékok és bútorok

A soboriak jó kapcsolatokat ápolnak a náluk letelepedő külföldiekkel, ők pedig hálából, barátságból… Tovább olvasom