Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Két gyermeket emeltek ki a családból

A csornai gyermekjóléti szolgálat illetékességi területén tavaly két gyereket emeltek ki családjából.
A csornai gyermekjóléti szolgálat a város mellett Dör és Földsziget rászoruló családjait is ellátja. Szabóné Bognár Barbara szolgálatvezető a Kisalföldnek egyebek mellett elmondta: tavaly kilencvenhárom részesült alapellátásban. Ugyanakkor többször – például lakhelyváltozás vagy nagykorúvá válás miatt – megszűnt az ellátás.

A szolgálatvezető szerint leggyakrabban az anyagiak és a lakhatás okoz problémát a családoknak, sok szülő a közüzemi számlák mellett a különböző térítési díjakat sem tudja fizetni és gyakoriak az iskolai hiányzások is.

Tavaly a védelembe vett gyerekek száma huszonkilenc volt. A szolgálatnál nyolc utógondozott gyereket tartanak nyilván. Mint Szabóné Bognár Barbara fogalmazott, a körülményeket nem sikerült alkalmassá tenni arra, hogy a gyermekek visszakerüljenek a családba.
A múlt évben kétszer – ezt megelőzően 2001-ben – tettek javaslatot gyerek kiemelésére a családból. Egyik esetben az anya életvitele, fogyatékossága miatt, a másikban a szülők magatartása, lakhatási, anyagi problémái és a gyerek elhanyagolása miatt. Tavaly 1048 esetben nyújtottak segítséget a szolgálatot felkereső ügyfeleknek.

Folyamatban van a helyettes szülői hálózat kialakítása. Ez azt jelenti, hogy ha például a gyermekét egyedül nevelő szülő kórházba kerül és nem tudja őt senkire sem rábízni, a helyettes szülő néhány napig vállalja az ellátást. Ugyancsak tavaly kezdeményezték a kortárs segítő csoport működését. Ennek keretében a gyerekeket ismeretekkel látják el a különböző problémakörökben, bízva abban, hogy ha a társaiknak valamilyen problémájuk van, azt nekik könnyebben elmondják, mint a szolgálat munkatársainak.

Végezetül a szolgálatvezető megjegyezte, hogy egyre emelkedik az ellátásra szoruló gyermekek száma, főleg a megélhetési és lakásgondok következtében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna, a harmincöt éves város

Csorna júniusban ünnepli várossá avatásának harmincötödik évfordulóját. 1971-ben avatták várossá. Tovább olvasom