Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Két forrásból termelik az energiát

Az orosz–ukrán vita következtében hétfőn délután 40 százalékkal kevesebb gáz érkezett Magyarországra.

Az orosz–ukrán vita következtében hétfőn délután 40 százalékkal kevesebb gáz érkezett Magyarországra, mint normál körülmények között. (Pillanatnyilag mind az ukrajnai, mind az osztrák leágazó vezetéken megfelelő mennyiségben jön a gáz Magyarországra, de a helyzet változhat. A szek.) Több nagyfogyasztó megkezdte az átállást a gáztüzelésről más módozatokra.

A Csornahő kft. évente hatmillió köbméter földgázt és ezer tonna fűtőolajat használ fel. Vajon miként érinti a céget az orosz–ukrán gázvita? – kérdeztük Szabó Istvántól, a kft. ügyvezető igazgatójától.
– A Csornahő kft. Barbacsi úti telephelyén két forrásból, földgázból és fűtőolajból termelünk energiát – kezdte Szabó István. – A gázmotorunk kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésre alkalmas. Ezenkívül két kazán földgázzal, kettő pedig fűtőolajjal működik. Egy kazánunk földgáz- és fűtőolaj-tüzelésre is alkalmas.

Az ügyvezető igazgató szerint, ha teljes gázkorlátozást rendelnének el, akkor a gázmotort le kellene állítani, ám a három fűtőolajjal működtethető kazánnal is el tudnák látni az összes fogyasztót a legnagyobb hidegben is.

– A tartályaink tele vannak, jelenleg 250 tonna olajjal rendelkezünk. Ha csak olajjal kellene fűtenünk, ez a mennyiség 25–30 napra elegendő lenne mínusz tízfokos hidegben is. Az olajszállítás pedig folyamatos – nyilatkozta Szabó István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hansági ritka pillanatok

A természetben a tél már a tiszta tavaszt jelképezi. Nagy Lászlóval, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetőrével hansági túrára indultunk, ahol igazi ritkaságokkal is találkoztunk. Miközben a táj szépségeiben gyönyörködünk, Nagy László évtizedes „szerelméről" mesél, üzeneteit adja át nekünk. Elsőként az ősi csíkoséger-erdőt érintjük, ami a természet katedrálisa. Tovább olvasom