Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Két felesleges év a szakképzésben

A Pék Szakma Kiváló Tanulója Verseny idei országos döntőjét rendezik Kapuváron március 7. és 9. között. A szakmát a helyi Berg-szakiskola több mint tíz éve oktatja, egyre csökkenő létszámmal.
A kapuvári Berg Gusztáv Szakiskolában több mint tíz éve oktatják a pékszakmát. Ahogy Nagyné Szabó Nikoletta intézményvezető elmondta, az iskola tanulói évről évre a szakmai verseny döntősei között vannak. Talán ennek és a helyi oktatás színvonalának is betudható, hogy a jövő hét elején náluk rendezik meg a Pék Szakma Kiváló Tanulója Verseny idei országos döntőjét.

A Vidékfejlesztési Minisztérium, a Magyar Agrárkamara, a Berg és a helyi Ambrózia Pékség Kft. támogatta döntőre az ország 14 városából 17 versenyző szakmunkástanuló érkezik. A háromnapos megmérettetéssorozat hivatalos versenyprogramját a diákok és a kísérő pedagógusok számára szakmai és szórakoztató programok egészítik ki. A versenyt szerdán Werli József, a versenybizottság elnöke értékeli.
– Bármennyire is keresettek a pékek itthon és a szomszédos Ausztriában, a diákok közt nem örvend túl nagy népszerűségnek e szakma – mondta a Berg igazgatója. Úgy véli, ezt egy néhány éve bevezetett intézkedés okozza. – Az új rendszer bevezetése előtt a nyolcadik osztályt elvégzett diák azonnal jelentkezhetett péktanulónak. Ezt néhány éve csak két pluszév elvégzése után teheti meg – mondta Nagyné Szabó Nikoletta. A szakoktatók szerint felesleges két évet iktattak be a rendszerbe.
Elégedetlen a szakképzéssel a verseny gyakorlati részét biztosító Ambrózia Pékség tulajdonosa, Kozák Imre is. Több mint negyven főt foglalkoztató cégénél a 20–30 éves korosztály dolgozik pékként, ám van 50 éves szakmunkása is.

Vissza kellene hozni azt a rendszert, ahol a tanulók a cégeknél sajátítják el a szakmát, mert ezt sem a padban, sem a tanműhelyben nem tudják igazán - mondja Kozák Imre.
– Alacsony a fluktuáció, ám ha szakképzett munkást keresek, felbukkannak olyan jelentkezők is, akiknek fogalmuk nincs választott szakmájukról – mondta a tulajdonos. Hangsúlyozta, az oktatási rendszer sem igazán támogatja, hogy a tanulók teljesen elsajátítsák a szakma fortélyait. – Vissza kellene hozni azt a rendszert, ahol a tanulók a cégeknél sajátítják el a szakmát, mert ezt sem a padban, sem a tanműhelyben nem tudják igazán – mondta Kozák Imre. Hangsúlyozta azonban, ennek jelenleg nincsenek meg a feltételei. Véleménye szerint olyan rendszert építettek ki, melyben egy tanuló (figyelembe véve szakmai teljesítését) majdnem többe kerül, mint egy alkalmazott. A szakember úgy véli, adó- és járulékkedvezményekkel ösztönözhetnék a cégeket a tanulók foglalkoztatására. Mint mondta, cége ebben érdekelt is.

Pékek: A szakmunka egyelőre itt sincs megfizetve, pedig a munka nem könnyű, és szinte állandó éjszakai.
Pékek: A szakmunka egyelőre itt sincs megfizetve, pedig a munka nem könnyű, és szinte állandó éjszakai.


– Azt is ki kell mondani, a pékszakma sincs igazán megfizetve, hiszen olyan körülmények között dolgoznak (szinte állandó éjszakai munka), amit a fiatalok nem szívesen vállalnak – főleg ennyi pénzért – mondta az Ambrózia ügyvezetője.

A szakember úgy véli, adó- és járulékkedvezményekkel ösztönözhetnék a cégeket a tanulók foglalkoztatására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötödével kevesebb volt a bűncselekmény

Hetvenkét százalékos nyomozati eredményességével az ország negyedik legsikeresebb kapitánysága a… Tovább olvasom