Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Két évtized zöldállományban

Elhivatott munkájáért Nagy László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park őrkerület-vezetője a közelmúltban a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatért Díj környezetvédelmi-természetvédelmi tagozatának kitüntető oklevelét kapta.
Nagy László életét, gondolkodását már gyermekkorában meghatározta a Hanság, hiszen Osliban született. Abban a kis faluban, ahol a nevezetes keményfa erdő „katonái" hűséggel strázsálnak régi idők óta, ahol „egy kis klottgatyás futás után" már a Hany peremén találta magát.

Nagy László
– Ma kukorica- és búzatáblák lengedeznek azokon a lápréteken, ahol akkor még legeltettek. Szomorúan tapasztaltam: én nőttem, a Hany pedig „nyomorogva" egyre beljebb szorult. Sokat barangoltam, megismertem a vidék legrejtettebb zugait is. Mindig az esti harangszó hívott haza. Az ötvenhatos zivatar után a vendéglátóipar mellett döntöttem. Dolgoztam, tanultam, és egyszer csak megérett bennem az elhatározás: itt ez a csodálatos táj, ez a hangulatos, nagy múltú város, Kapuvár, tenni kellene valamit azért, hogy minél jobban megismerjék a lelkét a hozzánk érkezők.

Nagy László a kapuvári idegenforgalom úttörőjeként már a hetvenes évek közepén spanyol csoportokat vezetett, természetesen kivitte őket a Hanságba is. Ebben az időben kezdte fotózni a teremtett világ kincseit, a nádasok, a hanyi rétek, ligetek titokzatos világát. Képeivel tárlatokon is szerepelt. Elsők között lépett be a Magyar Madártani Egyesületbe, sikeres és népszerű természetjáró szakkört vezetett Kapuváron, s közben nem hagyta el választott szakmáját, a vendéglátózást sem. Fordulatot jelentett életében 1976, amikor a Hanság tájvédelmi körzet lett. Ismét döntenie kellett: hivatásos természetvédelmi munkára kapott lehetőséget. Nagy László ekkor hagyta el a vendéglátóipart és 1983 őszén belépett a „zöldállományba".

– Rádöbbentem, hogy nincs más út számomra, vissza kell mennem a Hanyba. Teltek az évek és a „madaras pincér", ahogy abban az időben neveztek, átíródott Laci bácsivá, a madaras Laci bácsi pedig lassan nyugdíjba mehet. Boldogsággal tölt el, ha rágondolok: munkám során tízezrekbe plántálhattam bele a természet szeretetét. Korábban is elismerték elszánt elhivatottságomat, kaptam már Pro Natura-díjat, Széchenyi-emlékplakettet, „Gyermekekért" érdemérmet, de a mostanira vagyok a legbüszkébb. Talán érhető: a szülőföldemen, a megyében gondoltak rám. Büszke vagyok arra is, hogy évekkel ezelőtt kezdeményezésemre és közreműködésemmel a földszigeti Esterházy-madárvárta lebontás helyett ismét megtelt élettel, a királytói erdészház, az öntésmajori múzeum is „teljes virágában" szolgálhatja a Hanság újjászületésének ügyét. Minden reggel újra rácsodálkozom, hogy a teremtés, a természet milyen kincsekkel ajándékozott meg bennünket. Ezeknek nem fogyni, hanem gyarapodni kellene. Mert bizony elvesztek a hajdani virágos rétek, a gazdag mezők, helyettük sivár kultúrsivatag veszi körül az embert. A sokat emlegetett unióban nem emeletes kukoricaföldekre lesz szükség, hanem harmóniára. Vissza kell adni a táj, így a Hanság hangulatát, arcát is, mert nélküle lélektelenek és szegények maradunk. Persze ahhoz, hogy környezetünk jó irányba változzon, nekünk is magunkba kell szállni, és megtalálni azt a – mondjuk így – napi egy jócselekedetet, amivel ehhez hozzájárulhatunk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kelendő ingatlan, magas áron

A kisfaludi ingatlanok kelendőek az osztrák vevők körében. Ám egy részük – miként a község… Tovább olvasom