Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Két évtized elteltével valósult meg Kuglerék álma

Húsz éve indult el önállóan, nagyapja nyomdokain. Már gyerekként magával ragadta a cukrászat sok-sok titka.
Kugler László már nyolc-tíz évesen rendszeresen fölbukkant Csornán nagyapja, Kugler Gyula cukrászmqhelyében. Az apró „legény" nem alkalmatlankodni akart, egyszerqen érdekelte minden, ami ott történik. Az is igaz, hogy nem vetette meg az ott készülő finomságokat sem.

– A dédapám mézeskalácsos, a nagyapám cukrász és mézeskalácsos volt. Édesanyám ugyancsak mézeskalácsos, én pedig – miként a nagyapa – cukrász és mézeskalácsos vagyok, ám ez utóbbi szakmát nem gyakorolom – mondta Kugler László.

– Nagyapámnak az volt az ars poeticája, hogy „jót, jól". Na meg az, hogy „kevés haszon, nagy forgalom". Ő még amellett, hogy dolgozott a mqhelyben, vásárokra, búcsúkba járt. Akkoriban varázsa volt a mézeskalács szívnek, kelendő árunak számított.

László nem csak úgy sertepertélt a cukrászmqhelyben, hisz úgy tizenkét évesen életében először már önállóan dolgozott.

– A nagyapám ebéd után mindennap lepihent, mivel reggel korán kelt és este későig dolgozott. Egyszer azt mondta, hogy „fiam, ebéd után promenclit öntünk". Ez volt az úgynevezett erős cukor. De mire nagyapa felébredt, én már elvégeztem a munkát, hisz korábban megfigyeltem, hogyan készíti a promenclit.

Kugler László az idén ünnepli – vélhetően munkával – iparossá válásának huszadik évfordulóját. Ma is szívesen emlékszik a két évtizeddel ezelőtti nyitásra, ami az újrakezdést jelentette, mivel néhány évig a nagyapja nyugdíjba vonulása miatt zárva tartottak.

– Elterjedt a híre, hogy 1987. május elsején nyitunk. A felvonulás után jött a tömeg, de a legnagyobb sajnálatunkra nem tudtunk kiszolgálni, mivel az építők kissé „megcsúsztak". Néhány héttel később azonban már minden akadály elhárult. Kezdetben a feleségemmel dolgoztunk és nyaranta fagylaltot, télen süteményeket készítettünk.

A közelmúltban nagy fejlesztés valósult meg Kugleréknél. Lászlónak már az induláskor az volt az elképzelése, hogy egyszer majd olyan üzletet alakít ki, ahol leülhetnek a vendégek, elfogyaszthatnak egy-egy kávét, süteményt, beszélgethetnek, kellemesen eltölthetik az időt. Mostanra lett a régi tervből valóság.

– Reggel viszonylag későn, úgy hét óra tájban kezdem a munkát a mqhelyben, de előtte más tennivaló is akad. Nyáron általában este kilencig dolgozunk. Elég jelentős hitelt vettünk fel, ezért a szabadnapot nem engedhetjük meg magunknak. Természetesen ez az alkalmazottakra nem vonatkozik, nekik jár a szabadnap. A feleségemnek és nekem nem.
Úgy tqnik, a cukrászszakmának lesz utánpótlása a családban, hisz a legifjabb Kugler Győrben a Krúdy Gyula Gimnázium, Idegenforgalmi, Vendéglátó-ipari Szakközépiskola és Szakiskola tanulója.

– Szeretném, ha a fiam – miután befejezi az iskolát – országot, esetleg világot láthatna, és tapasztalatokkal kellően felvértezve térne haza. Nagyapám is segédként járta a különböző cukrászatokat Pozsonytól Pestig. Sajnos nekem ez nem adatott meg, mert miután az 1980-as évek közepén leszereltem a katonaságtól, itt kezdtem a munkát.

Villámkérdések – villámválaszok

– Nem bánta meg, hogy két évtizede belevágott?
– Nem.
– Elismerték már a munkáját?
– Igen, néhány éve „Csorna városért" emlékérmet kaptam.
– Adakozni szokott?
– Hogyne. Jobbára helyi szinten, de máshonnan is érkezik megkeresés.
– Elégedett ember?
– Részben.
– Mi az, amivel nem?
– Ha valaki teljesen elégedett, annak már nincsenek céljai.
– Önnek milyen céljai vannak?
– Szeretném még továbbfejleszteni a vállalkozást.
– Meddig lehet eljutni?
– Ezt majd az élet eldönti. A kereslet, a gazdasági helyzet.
– Jelenleg lehet fejleszteni?
– Egyelőre nem, gyenge a fizetőképes kereslet.
– A magyar viszonyokhoz képest gazdag embernek tartja magát?
– Anyagilag nem.
– Másként?
– Van családom, van hol laknom, van munkahelyem és ez a mai világban nagy szó.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évente 15 millió parkokra

A munkát az önkormányzattal kötött szerződés alapján vállalkozók végzik. Nyakunkon a tavasz, s ahol még nem tették meg, várhatóan ott is hamarosan hozzálátnak a parkok rendezéséhez. Csornán jelentős a parkok területe, s ezek gondozását kell folyamatosan elvégezni. A részletekről Stipkovits Tamást, a városfejlesztési és üzemeltetési osztály vezetőjét kérdeztük. Tovább olvasom