Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Két éven belül a Rábaközben is foroghatnak a lapátok?

Rábaköz - Az utóbbi hónapok gázellátási botrányai után biztató jelek vannak a rábaközi szélparkberuházások ügyében. Néhányan kiszálltak, a maradók bizakodóak, s kétéves távlatban képzelik el a megvalósulást.
Az évek óta húzódó rábaközi szélparkberuházások ügye – szakemberek szerint – fordulóponthoz érkezhet az utóbbi hónapok gázszállítási botrányai és az olajár világpiaci ingadozása miatt. A Kisalföld úgy értesült: a több helyen létesítendő szélparkberuházások meglódultak annak hallatán, hogy újabb kvótákat adhatnak ki az illetékes hivatalok. A több éve húzódó eljárások végét azonban nem minden beruházó várta meg. Lapunk úgy tudja, a rábapordányi és bágyogszováti befektető kihátrált a megvalósítás mögül.

Nem így a Kapuvár környéki szélparkberuházásban érdekelt, ausztriai Gep GmbH, melynek magyarországi képviselője biztató jeleket lát. Bene Zoltán szűkszavú nyilatkozatában elmondta, abban, hogy az évek óta húzódó engedélyezési eljárások és tárgyalásaik az utóbbi hetekben megindultak, vélhetően nagy szerepe van a gázszállítások akadozásának és a kőolaj világpiaci áringadozásának.

– Ha jelenlegi tárgyalásainkról nem is árulhatok el konkrétumokat, azt mindenképpen hangsúlyoznom kell, hogy jobban állunk, mint mondjuk az elmúlt év hasonló időszakában – részletezte Bene Zoltán.

Ez utóbbiakat erősíti meg az az információ, miszerint az országos hatóságok újabb kvótákat és engedélyeket adnak ki szélparkok létesítésére.

Ide a Gep kapuvári elképzelései is beleférhetnek. – Többéves tárgyalássorozat után (a kapuvári beruházás szervezése még 2005-ben indult – a szerk.) konkrét időpontot nem tudok mondani – az előzményeket ismerve nem is szeretnék –, de úgy vélem, két év alatt megvalósulhat a Kapuvártól északra tervezett szélparkberuházás – jelentette ki a Gep GmbH magyar képviselője.

Prellenkircheni látogatás: Bene Zoltán (középen) két évre becsüli
Prellenkircheni látogatás: Bene Zoltán (középen) két évre becsüli

A Kapuvár környéki terv keretében huszonhat tornyot állítanának fel a várostól északra, Kistölgyfamajor térségében. Több mint tizenhárommilliárd forintot fektetne be az osztrák érdekeltségű cég Kapuváron. A tornyok teljesítménye egyenként két megawatt lenne. Érdekessége, hogy egy-egy szélerőmű csaknem ezer lakás áramellátását tudná biztosítani, de a kapuvári szélpark termelését is betáplálják majd az országos hálózatba. A beruházás elindulásakor a Gep GmbH már megegyezett a környékbeli gazdákkal a tornyok helyéről és Bene Zoltán elmondása szerint a gazdákat a fejlesztés ütemében tájékoztatják a beruházás menetéről. A földtulajdonosok még 2005-ben részt vettek egy ausztriai, prellenkircheni terepbejáráson, ahol megismerkedtek több száz tornyos szélparkok működésével. Az akkori bemutatón Prellenkirchen polgármestere hangsúlyozta: a technológia magyarországi megjelenése a későbbiekben több embernek is munkát adhat, gondolva itt a fenntartásra, javításokra. Prellenkirchen vezetői szívesen látnák kapuvári kollégáikat is további együttműködés kialakítására.

A Rábaköz másik, már előrehaladott állapotban lévő beruházásáról, a kisfaludi szélparkról olyan információink vannak, miszerint a megvalósítás jól halad, a beruházó rendelkezik minden szükséges engedéllyel. A beruházás azonban itt is elhúzódik, hiszen már 2005 év végén is szó volt a szélpark létesítéséről, ám a Kisalföld úgy tudja, az első körben kvótaengedélyek miatt csúszott a húsz toronyra elképzelt, összességében évente negyven megawattot termelő szélpark kialakítása.

Az EU-ban gombamód szaporodnak a széltornyok

A szélenergia-iparban több kapacitást állítottak üzembe tavaly az Európai Unióban minden más áramtermelési technológiához képest, beleértve a szénen és a gázon alapuló termelést is – közölte az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA). A szövetség most közzétett statisztikái szerint a tavalyi új termelőkapacitások 43 százaléka (9484 megawatt) szélerőművi volt. Tavaly összesen 19.561 megawatt áramtermelő kapacitás létesült.


Olvasóink írták

 • 13. felvörösök 2009. február 11. 12:33
  „Kapuvári szélkerekek?
  "- Ha jelenlegi tárgyalásainkról nem is árulhatok el konkrétumokat, azt mindenképpen hangsúlyoznom kell, hogy jobban állunk, mint mondjuk az elmúlt év hasonló időszakában - részletezte Bene Zoltán."
  Ha a nullát megszorozzuk bármivel, az akkor is nulla marad.
  Ezek a szélkerekek is úgy épülnek mint minden más eddig a városban: sportcsarnokot mióta is ígérgetnek?, az Anna termált mióta ígérgetik?”
 • 12. copu-vari 2009. február 09. 07:19
  „Gratulálok a szerkesztőségnek!

  1 hét alatt 2, hírnek álcázott irománya Rábaközből!”
 • 11. jani1961 2009. február 07. 06:39
  „Bár milyen környezet kímélő energia elő állítás igyekezet kudarcba fullad.
  Míg a hatalmon levő érdekek pénze az olaj iparba fial.MOL részvénytulajdonos biztos nem támogatja.
  Az ilyen és hasonló energia előállítást.
  Kár ,mert egyre aggasztóbb a környezet változás.”
 • 10. kiskomment 2009. február 06. 18:48
  „Egyáltalán nem erről szólt a hozzászólásom! Azt hiszem a tisztánlátást még javítani kell! Hajrá!”
 • 9. Tisztánlátó 2009. február 06. 15:51
  „Igazad van!!! kiskomment
  Minden folyóra méterenként vízturbinákat kell tenni a mezőket meg borítsuk be napelemekkel.
  Éljen a fejlődés!!! Van a magyaroknak pénze fizessenek!
  Csak keressétek meg rá az orosz szponzorotokat.
  Hajrá csak így tovább.”
 • 8. kiskomment 2009. február 06. 15:17
  „Miért épül? Ne épüljön? Épülhetnek más típusú erőművek is. Azok is áramot termelnek, de az sem neked lesz igazi üzlet. Legfeljebb még jobban szennyezik a levegődet. Energiára pedig akkor is szükség lesz. De mit vársz? Természetes, hogy valakinek ez jól megérő befektetés. Ma minden üzletből épül, láss tisztán! A gáz tényleg más, csak tudod azt is valahonnan venni kell, valakinek jó üzlet az is, ... és egyszer elfogy. Én a te gondolatmenetedet nem értem teljesen, talán kicsit rossz szemszögből közelíted meg a dolgot. Remélem most már valóban felépülnek a régóta tervezett szélkerekek!”
 • 7. Tisztánlátó 2009. február 06. 14:38
  „Ez a túlbuzgóság oda fog vezetni, hogy a villany ára egyre csak csökken (ahogyan ezt érzékeljük is) a végén már ők fizetnek csak használjuk.
  Ez egy baromság úgy ahogy van. Minek nekünk ez a sok ventilátor? Nyáron akkor is csak meleg van. Értem ezen azt, hogy ha melegek lesznek nyáron majd megin sírnak hogy a klíma berendezések túlterhelik a hálozatot. Nem is értem miért emlegetik a gázzal egy napon a villanyt, ha mindenki villannyal fűtene akkor összeomlott volna már az egész hálózat. Nem fog ez semmit jelenteni a lakosságnak ez megint egy- néhány embernek üzlet aztán pont. Nem közös érdek mi a fenének bujkálnak a lakosság mögé miért mondják azt, hogy értünk építík. Nem értem!”
 • 6. rivotril2mg 2009. február 06. 11:07
  „óváron is van vagy 50 ilyen malom vagy mi ez, de az áram számla csak egyre nő. ezzel a saját zsebüket tömik mégjobban,nehogy aszidje valaki is hogy ezt merő jóindulatból húzzák fel.”
 • 5. oslako 2009. február 05. 20:32
  „Felháborító!

  A Szigetköz egyik falujában azért nem lehetett megépíteni, mert "zavarná" bizonyos madarak vonulási útját...
  A zöldek tiltakoztak! Egy kicsit ellentmondásos nem?

  Ez az! Használjuk csak a gázt, a kőolajat, a szenet, fát bármit ami káros szennyez, és elfogyhat... Végülis ha majd kipusztulnak azok a bizonyos madárfajok, a légszennyezés miatt, már nem fogja őket zavarni a szélerőmű...

  Persze azóta kiderült, hogy csak a hülye madár repül neki a tornyoknak.

  Kicsiny községünkben pedig azért nem épült meg ez a tiszta energiát szolgáltató létesítmény, mert bizonyos fenti okosok szerint zavarná a községben levő kastély látképét.
  Megjegyzem: aki a kastélyt látja, nem láthatná a tornyot a közeli hatalmas fák miatt 100%ig takarásban lenne...
  Bezzeg a hatalmas fekete magasfeszültségű vezetékeket engedték a falu határában elhúzni ugyanakkora távolságra a bizonyos kastélytól...
  Vicc ami ebben az országban folyik!”
 • 4. Goldman 2009. február 05. 20:30
  „Putyilov: na ja... érdekes módon sehol máshol európában nincs ebből gond csak itt csornán...meg csak itt száradnak ki tőle a földek...micsoda buta emberek vannak...kár, hogy HOFI nem él...ebből tuti kabaré téma lenne
  A szélerőmű parkoknak már a 90-es évek közepén megkellett volna épülniük.....
  Sajnos a józan ész hiánya....és egyébként az is furcsa, hogy egyedüli áramszolgáltató az eon.....”
 • 3. arany 2009. február 05. 20:29
  „Végre valamit tudunk hol tart, szeretném látni az első munkálatokat.”
 • 2. zsiros 2009. február 05. 20:21
  „Csornára nem kell,itt GÁZ van!!!”
 • 1. Putyilov 2009. február 05. 20:08
  „Csornán biztos nem lesz több,mert zavarja a verebek vonulási útvonalát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tavalyi év nem volt rossz

Barbacs - Az iskola „tagosításával" évente tízmillió forintot takarít meg a barbacsi… Tovább olvasom