Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Két éven át gyűjtik hagyományaikat

Kétéves programsorozatra készül a szili önkormányzat. A virtualitás és hagyományőrzés tematikára a község 27,8 millió forint támogatást kapott.
A pályázati pénzt a helyi gyerekek, illetve fiatalok fotós és filmes oktatására fordíthatják. Ők aztán a falu jeles eseményeit örökítik meg. A projekt zárásaként kiadványt jelentetnek meg, valamint filmet készítenek a két év alatt történtekből. A program része az előadó-művészet támogatása is.

Ennek keretében a Szili Hagyományőrző Egyesület a szili lakodalmat jeleníti meg színpadon. A művészetoktatási intézmény néptáncosainak bevonásával pedig a község eddig összegyűjtött és színpadra vitt – aratás, betlehemezés, pünkösdölés, búcsú – hagyományait mutatják be. A sorozat nyitányaként október 5-én és 6-án a szili lakodalmas szokásokat elevenítik fel.

A szili hagyományőrzők az aratás hagyományait már feldolgozták. Októberben a lakodalmas szokásokat elevenítik fel.
A szili hagyományőrzők az aratás hagyományait már feldolgozták. Októberben a lakodalmas szokásokat elevenítik fel.

Szórádi Gusztávné, a Szili Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta: az októberi rendezvényre LEADER-pénzt kaptak, 1,9 millió forintot.

– A bemutatót gyűjtés előzte meg, idősek segítségével dolgoztuk fel a lakodalmas hagyományokat, dalokat, szokásokat – fogalmazott. – Októberben aztán ezeket alapul véve mutatjuk be műsorunkat. A menyegzői, évszázados szokások szerint lesz legénybúcsú, kidoboló, rendezünk be lányos, illetve legényes házat. Az érdeklődők megtudhatják, mi is volt az oltárra kérés, a leánybúcsúztató és megkóstolhatják majd a hagyományos lakodalmi ételeket is. Százötven szereplője lesz az összeállításnak.

Erre a műsorra tehát 1,9 millió forintot nyertek a hagyományőrzők. A kétéves sorozatra viszont az önkormányzat kapta a 27,8 milliót. Az összegből Virtualitás és hagyományőrzés címmel valósítják meg a programokat. Bevonják a helyi diákokat is, akik filmeket, fényképeket készítenek. Mindezeket 2014 nyarán nagyszabású rendezvényen mutatják majd be. Színpadra viszik például a lakodalmast, ahogy beillesztik a szili hagyományőrzők által már elkészített búcsúi produkciót és az aratást felidéző bemutatót is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszre felújítják a park színpadát

Várhatóan szeptember végére fejezi be a kivitelező Csornán a Premontrei park szabadtéri színpadának… Tovább olvasom