Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Két autós, négy gödör

Rábaköz - Két autótulajdonos kereste meg szerkesztőségünket a napokban. Mindketten arra panaszkodtak, hogy gödörbe hajtottak és tönkrement a járművük. Egyiküknek a Közút kht. elismerte a károkozást, a másikuknak nem.
A Kisalföld felhívására olvasóink fényképezőgéppel a kezükben „vadásznak" a megye útjain a gödrökre. Vannak azonban, akik már „tapasztalatból" tudják, hol kell, illetve kellett volna vigyázniuk. Mint a jobaházi Varga Attila is, aki autójával Farádon hajtott bele egymás után két kátyúba is. Az autóját javítani kell az eset után, a Közút kht. pedig elismerte a károkozást. A rábapordányi Parcsami Zoltán viszont nem járt ilyen jól. Állítása szerint a 86-os főúton „kapott el" egy gödröt. A közutasok neki nem akarnak fizetni.

– Jobaházáról Csornára igyekeztem, két héttel ezelőtt – mondta el történetét a Kisalföldnek Varga Attila. – A vasúton áthaladva, már a faluban egy jobb oldalon parkoló autót kerültem ki. Eközben egymás után két nagy lyukba is belehajtottam. Lehettek vagy húsz centi mélyek. A 85-ös főútra kikanyarodva vettem észre, hogy kattog valami a keréknél. Nagyobb sebességnél egyre rosszabb hangot adott ki. Egyszerre értesítettem a rendőrséget, visszamentünk a helyszínre, felvették a jegyzőkönyvet, lefotózták az autót.

Mivel az út a Közút kht. gondozásában van, a dokumentumokkal Varga Attila a társaságot kereste meg. A csornai üzemmérnökségen „jó szívvel" fogadták a károsultat. Elismerték az úthibát és az általa okozott kárt. Azóta már a cég biztosítójának szakértője is megvizsgálta az autót és felvette a jegyzőkönyvet. A tulajdonos kára jelentős, első vizsgálatra is több mint százezer forint. Tönkrement a féltengely és a lengőkarban a gömbcsap. Emiatt cserélni kell az alsó és felső lengőkart, a keresztmerevítőt, a féltengelycsuklót és ehhez jön még a futómű-beállítás, illetve a szerelő munkadíja. „Nem vagyok olyan helyzetben, hogy akár százezer forintot is könnyen ki tudjak fizetni. Számítok az útkezelő és a biztosító pozitív hozzáállására. Eddig nagyon korrektek voltak velem szemben" – jegyezte meg Varga Attila.

Varga Attila autójában komoly kár keletkezett, miután gödörbe hajtott. A Közút kht. elismerte az úthibát.
Varga Attila autójában komoly kár keletkezett, miután gödörbe hajtott. A Közút kht. elismerte az úthibát.

A rábapordányi Parcsami Zoltán azonban nem járt ilyen sikerrel. Elmondása szerint január 31-én hajnalban Mosonmagyaróvár felől autózott Csorna felé, amikor a 86-os főúton, a hanságligeti hídnál két egymást követő kátyúba hajtott bele.

– Nem mentünk gyorsan, ennek ellenére komoly károk lettek az autóban – mondta Parcsami Zoltán. A futómű, a kormányösszekötő és a felni látta kárát a kátyúknak, a szakszerviz szerint a kárérték megközelíti a százezer forintot- mondta Parcsami Zoltán károsult.

A biztosító már megnézte és még egyszer megnézi a kocsit, az útkezelő azonban nem ismeri el felelősségét arra hivatkozva, hogy nem bizonyítható a károkozás és a helyszínnél amúgy is táblák figyelmeztetnek a lassabb haladásra és az úthibákra. A károsult hangsúlyozta azonban, véleménye szerint a táblákat az eset után helyezte ki a Közút kht., ám rendőrségi intézkedés hiányában ezt csak az utasaival tudja bizonyíttatni. Az útkezelőtől kapott levélben kérését indokolatlannak tartják, és kijelentik, amennyiben a döntéssel nem ért egyet, akkor polgári perben érvényesítheti érdekeit. Parcsami Zoltán ez utóbbival kapcsolatban kijelentette, ügyvéddel már beszélt, megegyezés híján perre viszi kárigényét.

Olvasóink írták

  • 3. Csajsziland 2009. március 01. 14:08
    „Ajánlom a Közút Kht-nek "jó szívvel" a Páli-Vág-Szil útszakaszt, a 86-ost Szilsárkánytól Csornáig, a Bősárkány-Rábcakapi-Tárnokréti-Lébény útvonalat, amit naponta kétszer megteszek. Az egyik állattartó telep előtt minimum egy méter átmérőjű, árok mélységű gödör tátongott. Némi "instant" aszfaltot szórtak bele, amit a traktorok, állatszállító kamionok kerekei egy hét alatt kiszedtek. Igen, igen, megcsinálták!!! De hogyan....Úgyhogy most már a szélvédőt is félteni kell. Mivel Csorna és Lébény között megfelelő buszjárat nincs, kénytelen vagyok kocsival járni. Csak tudnám, hová folydogál az "útalap" része annak a jó néhány liter benzinnek , amit tankolok...”
  • 2. papacsorna 2009. március 01. 10:39
    „A tökéletes állapotú Pápa-Csorna vonalon eközben meg szünetel a személyszállítás. Mert a környék közútjai aztán annyira "jók", hogy vasútra semmi szükség ugyebár...”
  • 1. Putyilov 2009. február 27. 19:51
    „Ne "jó szívvel" fogadjanak,hanem építsenek járható utat!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a fűtésszolgáltató beszámolójára

Kapuvár - A kapuvári testület nem fogadta el a helyi távhőszolgáltató beszámolóját, valamint… Tovább olvasom