Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Készülnek a város ünnepére

Kapuvár - A kapuvári származású Sipőcz László vezetésével a ˝Kapuváros 40˝ projekttel már készülnek a várossá válás évfordulójának méltó megünneplésére.

– Fontos állomás Kapuvár életében a várossá válás idei, negyvenedik évfordulója, melyet méltó módon szeretnénk megünnepelni október első hetében – mondta a minap megtartott sajtótájékoztatón Hámori György kapuvári polgármester annak kapcsán, hogy nemrég indították útjára az úgynevezett ˝Kapuváros 40˝ projektet. A város vezetője hangsúlyozta, az egyhetes programsorozatban számítanak a lakosság és a helyi vállalkozók közreműködésére is. A programsorozat szervezésével a Kapuvárról Ausztriába származott Sipőcz Lászlót bízták meg. – A jubileumi programokat két részre osztottuk, melynek első felében a város által rendezett kulturális és szórakoztató rendezvényekre várjuk a lakosságot, míg a sorozat második felében a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület (RVE) több mint negyven települése mutatkozik be – mondta a ˝Kapuváros 40˝ projekt menedzsere. A rendezvények közt szerepel püspöki szentmisétől és a boldogasszonyi zarándoklattól kezdve fáklyás felvonulás és Leader-nap is. – Fontosnak tartom, hogy az egy hétben a város vállalkozásai, intézményei és cégei által kiállított csapatok játékos vetélkedőkön ismerkedjenek meg lakhelyük történelmével, ezáltal a kapuváriakat is bevonva az ünneplésbe – tette hozzá Sipőcz László. Október első hetében több program lesz a városházán, a környező parkokban felállított sátrakban és – a tematikusan díszített kirakatok révén – a Fő tér üzleteiben is. A projekt vezetője szerint nem feledkeznek meg a fiatalokról sem, számukra több könnyűzenei koncertet is szerveznek, többek közt hazavárják Németh Jucit, az időseknek Haydn-hangversenyt és operettgálát is szerveznek.

Magyar Attila, az RVE munkatársa, Hámori György polgármester és Sipőcz László menedzser a projekt logójával.
Magyar Attila, az RVE munkatársa, Hámori György polgármester és Sipőcz László menedzser a projekt logójával.

A helyi Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület munkatársai biztosítják a projekt szervezési hátterét, ám egy kiállítás keretében az egyesület több mint negyven települése is bemutatkozik Kapuváron, erősítve ezáltal a Rábaköz összefogását.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. magyarattila 2009. június 27. 15:47
  „Örülök, hogy végre Neked is tudtam örömet szerezni! :)
  Viszont egy kérdésemre se válaszoltál...

  szebb jövőt... ;)”
 • 34. Reális 2009. június 27. 14:17
  „Jobb is,hogy nem voltál!Szerzett a Kárpátia jópár Jobbikos szavazót!”
 • 33. magyarattila 2009. június 27. 12:40
  „Szia Reális! :)

  Már megint ezzel jössz? Annyiszor leírod, hogy már már én is elhinném, ha nem éppen olyanokkal dolgoznék ma is akik nem narancssárgák... vagy fogalmam sincs, hogy azok-e...

  Sajna nem jutottam el tegnap Kárpátiára, hosszú napjaim voltak és kellett kicsit pihennem, mert ma este-éjjel megyünk a big banddel játszani. Úgyhogy itthon maradtam, dolgozgattam aztán meg kibontottam egy üveg Légli Blanc-t és megnéztem pár részt a Jóbarátokból.

  Jó volt a koncert? Sikerült bemondatnod a zenekarral, hogy menjenek haza a f*deszesek? Vagy inkább hagytad végre a fenébe a politizálást és buliztál egy nagyot? :)

  Üdv, szép napot
  Magyar Attila”
 • 32. Reális 2009. június 27. 09:06
  „magyarattila!Hagyd már ezt a demagóg dumát!Ti nem engedtek senkit oda,aki nem fideszes!Csak a ti narancssárga szemétdombotokról válogattok!”
 • 31. Aleks 2009. június 26. 12:13
  „ÁMEN! :)”
 • 30. magyarattila 2009. június 26. 00:06
  „Kedves fórumozók

  Hát igen. Sok tanulsága van ezeknek a bejegyzéseknek, és azt gondolom, hogy örülnünk kell annak, hogy a sima fikázásból és beszólogatásból el tudunk mozdulni egyfajta párbeszéd felé. Jóllehet nem ez a leghatékonyabb formája ennek, ezt már korábban is írtam. De ugyanakkor azt gondolom, hogy nem kell elvitatni a névtelenségbe burkolózás kényelmét senkitől. Ráadásul ebből bármikor ki lehet bújni, ha valaki úgy érzi, hogy a személyes ellenérzései vagy előítéletei valamelyest feloldódtak és a tenni akarás, a jobbító szándék továbblépésre ösztönöz.

  Higyjétek el, azokat az embereket, akikkel a városban ilyen olyan programokon dolgozunk, vagy akár évtizedek óta zenekarban vagy más alkotó közösségekben tevékenykedünk pontosan az vezérel, hogy valamilyen módon Kapuvárt vigyük előbbre, ha máshol járunk akkor Kapuvár hírnevét öregbítsük. Számomra nagy öröm, hogy az elmúlt egy-két évben számos olyan kapuvári vagy kapuvári kötődésű emberrel ismerkedhettem meg, kerültem baráti viszonyba, akik hasonlóan gondolkodnak. És tudom, hogy vannak még sokan, akik előbb utóbb kedvet kapnak és ráéreznek a közösség erejére, az értékekben rejlő lehetőségekre.

  Pacalpörinek sok dologban igaza van, de azt is be kell látni, hogy egy jó kis báli zenés programmal nem nagyon tudjuk felírni magunkat egy megyei vagy regionális rendezvénytérképre, még akkor sem, ha amúgy egy ilyenen sok kapuvári jól érzi magát. De mivel valós igényről van szó, nyilván ezzel is kell foglalkozni. Szerencsére pont az általad is említett Pénzváltó Imi az egyik olyan ember, akivel mostanában sokat agyalunk, úgyhogy szerintem ebben is lesz előrelépés, de emellett azt is meg lehet talán érteni, hogy pl a Csitei Gábort vagy engem elsősorban nem ilyen jellegű kihívások érdekelnek. Ezért jó ha egyre többen vagyunk, mert egyre többféle dolgot leszünk képesek megvalósítani.

  A másik nagyon fontos, amit Pacalpöri feszegettél, hogy a helyi közösségnek kell képesnek válnia arra, hogy saját magát erősítve tudjon sikeres programokat szervezni. Nem csak az a cél, hogy egy jó buli legyen, amit egy messziről jött vállalkozó megszervez, majd a kapuváriak bulira spórolt pénzével odébbál, hanem az, hogy a helyi gazdasági szereplők legyenek alkalmasak a helyi igények ÉS a távolabbról, kifejezetten az attrakciókra érkező közönség megfelelő színvonalú kiszolgálására. Ez már erősen a helyi gazdaság fejlesztése meg vidékfejlesztés kategória, amibe most nem akarok nagyon belemenni, mert megint elkezdetek ´szakemberezni´, meg ´celebezni´...

  Ez a város, de az egész Rábaköz is nagyon sokáig aludt, nem igazán tudta kiaknázni az adottságaiban értékeiben rejlő lehetőségeket. Nincs ezzel egyedül, sok más vidéki térség is hasonló cipőben jár. Ezért is fontos, hogy mielőbb ki tudjuk alakítani az arcunkat, tudjunk kreálni, bevezetni, erősíteni, meghonosítani olyan dolgokat, amit nem csak a ´jó buli´ kategóriát jelentik, hanem hagyományokra, térségi sajátosságokra vagy egyszerűen csak helyi emberek fantáziájára, tenni akarására, munkájára, energiájára alapozva évek múltán túl tudnak mutatni Kapuvár határain.

  Ehhez kívánok minden lelkes embernek sok kitartást és energiát!

  A kritikusokra pedig szükség van! Az sose jó, ha valaki azt hiszi, hogy amit csinál az hibátlan és ő maga pedig pótolhatatlan!

  jóéjt mindenkinek”
 • 29. pacalpöri 2009. június 25. 21:17
  „Kedves Gábor! Amit elértél azt tőled csak egy valaki veheti el! Ahhoz gratula! Csak tudod a mai kapuváriaknak a néptánc a Monek Tészta /Szurkos/ stb.név nem mond semmit! Akik őket látták mert akkor tényleg nem volt más,már nem járnak szórakozni! A ma embere meg a folklórra nem igényes kivétel családtag nagymama,nagypapa,férj,feleség!
  Sajnos változott a világ! Emlékeztek az első próbálkozásokra mikor PADÖDÖ-ék koncerteztek?
  BULI VOLT 1000-rel!
  Csak elcsépelték évekig az ünnepünket a megszokott EDDA,Szandi,Csepregi,na meg az ezeket idehozó vállalkozó sátras belépős bulijaival! Azok a zenekaroknak nevezett gitt egylet koncertet tartott nem bált!
  Visszakérdeznélek benneteket téged is meg az Attilát is ott ti jól éreznétek magatokat!
  Nem:mert te népzene a kollega meg fuvós a bulizni vágyó meg talpalávalót szeretne!
  Lásd: nem tudom hány éve de a sporto a Pénzváltó Imi jobb bulit csinált mint a sok pénzért idehozott falusi formációk! És ő 10-től 3.ig egyfolytában talpontartotta a vendégeket pedig gyászba volt!”
 • 28. Aleks 2009. június 25. 20:36
  „Kedves Magyar Attila.

  Igen, én is pont ezt magyaráztam, hogy örülni kellene annak, hogy végre vannak programok, hogy végre vannak emberek, akik veszik a fáradtságot, hogy megszervezzék. :) De arra sajnos rá kell jönni, hogy ebben a városban jót nem tudsz tenni. Ha szervezel az a baj, ha nem, akkor az. :) Tök mindegy, csak beléd tudjanak kötni. (erről egy nyuszikás vicc jut eszembe :) )
  Én örülök, hogy lesznek programok. Bár nem szoktam elmenni rá. De majd hallgatom az erkélyről :)”
 • 27. csiteigabor 2009. június 25. 20:18
  „Kedves Fórumozók!

  Szerintem ezek már itt csak indulatok! És ha jól látom, név nélkül! Ha ennyire nagy a szátok, vállaljátok fel a neveteket! Lehet ötletelni, de senki soha nem jött el a nyilvános, meghirdetett civil fórumra. Pedig mi mindenkit hívtunk, vártunk! Még mindig él a meghívás .... olvassátok a sajtót, hogy mikor és hol lesz!

  Én és ismeretségi köröm még csak adott ennek a városnak és nem vett el! Talán a szakterületem (néptánc pedagógia) nem kell elmagyaráznom az eredményeimet, érdemeimet, mert tudjátk, láttátok és hallottátok. Persze lehet másként is csinálni, csinálják is .... és lám, lám .... Nem magamért teszem, amit teszek, hanem egy közösség érdekében!

  Sajnálom, ha ez valakinek nem tetszik! Én továbbra is végzem a munkám! Szívvel-lélekkel-lendülettel!
  Üdv: Csitei Gábor

  u.i. kérem, hogy a nevemet pontosan szíveskedjetek kiírni, mert van még pár Csitei Kapuváron. Ja, és a sértegetéssel csak óvatosan!!!!”
 • 26. magyarattila 2009. június 25. 17:29
  „Kedves Reális

  lesz azért más is.
  nem akarlak megsérteni, de sokak nevében kérlek, áruld már el, hogy Te mit szeretnél, mi legyen?
  elég lesz csak olyan felsorolásszerűen, ahogy írtad...

  előre is kösz

  ui: a céllövölde és kadlottkarcsi önszerveződő módon alakul, nem része a Tökös Búcsú programjának”
 • 25. Reális 2009. június 25. 16:57
  „Megint mi lesz búcsukor?néptánc,rezesbanda,lószaros felvonulás,dukairegina koncert,céllövölde körhintával,bömbölő kadlottkarcsival,néptánc,rezesbigband,megint néptánc és... néptánc!”
 • 24. Marcipán 2009. június 25. 14:38
  „Tisztelet ictus!

  Először is bocsánat,hogy "beleszólok" ebbe az egyre jobban elmérgesedő vitába,de őszintén bevallom ez a "sértödött-ingerűlt-megbánott" stíusú kis esszéd pár gondolatot felvett bennem amit szeretnék megosztani veled.
  1 Amint írtad:" a képviselők nem művelődésszervezők, bocsánat, erre vannak szakemberek, ha valaki plusszba vállal ilyet, az tiszteletre méltó".ezzel azt írtad aki ilyen szerevz az nem ért hozzá,erre normálisan az vetödik fel az emberben akkor ne csinálja mert ugyebár aki olyasmit csinál amihez nem ért az kontár,ezt megjegyzem te írtad.
  2 A név kérdése,ez egy fórum ha nem tűnt volna fel és itt nem az lényeg kit hogy hívnak ugyebár,már itt is meg kell jegyeznem te sem írtad a neved ,itt ha jól olvastam a Magyar Attila,és a Csitei írta egyedül a nevét.
  3 A közmeghalgatás,tudod nem biztos akinek vanak ötletei anak estenénként van kedve elmeni ilyenre ,hogy ott "ugassa le" pár emberke aki azt gondolja mivel egy szép székben ül akkor ő már "népnevelő" is egyben.
  Az írásodból az tünik ki te nagyon erősen vagy érdekelt ebben a témában,akkor engedd meg ha ez így van akkor mikor bekerültél akkor elvileg kelett legyen elképzelésed -koncepciod,ha ez nem így van az elég nagy baj.
  Ne mástól vár az öteleteket,de az egészséges kritika a demokrácia része,tudod csak a Rákosi rendszerben nem volt ez divat.
  Köszönöm ,hogy elolvastad és további jó "veszekedést"”
 • 23. rittersport 2009. június 25. 14:22
  „Kedves Ictus!
  Ha rám is gondoltál,közlöm,csináltam már ilyet.Nem egyszerű,de megoldható.Recept: egy kis ész,tudás,protekció,fantázia,ötletek- a többi mind ezen múlik.
  A polgármesteri választásról: indulni fogunk a következőn,nyugi....nem egyszerű,de meg fogjuk oldani és kurva jó világ lesz itten!!!!”
 • 22. ictus 2009. június 25. 13:08
  „Örülök, hogy az "ügyeletes kritikusok és nagy szakértők" sok-sok munkával és fáradsággal teszik szebbé városunkat...

  Nézzük a tényeket, elveket

  Bármit csinálsz Kapuváron, az nem jó
  Ha fideszes vagy meg pláne, sőt skarlátbetűt viselsz
  Ha jót dolgokat teszel, nem számít mert hát fideszes vagy...
  szóval Hofit idézve a füstszűrős sapka tipikus estével állunk szemben

  érdekes, megfigyeltem a többmilliárdos nyertes pályázatokról szóló cikkeket senki se kommentálja. Ezek nem is sikerek a korábbi évtizedekhez képest? Bezzeg máshol...

  A szakértőknek jótanácsok
  -lehet próbálkozni a rendezvényszervezéssel, aki csinált már ilyent tudja, mennyire nem egyszerű
  ráadásul egyedül nem megy...teammunka!!!
  - a képviselők nem művelődésszervezők, bocsánat, erre vannak szakemberek, ha valaki plusszba vállal ilyet, az tiszteletre méltó
  -közmeghallgatásra nem jár senki évek óta-hol vannak a nagyhangúak? Ja, hogy ott nagy nyilvánosság előtt kell megjelenni, beszélni, javqasolni.
  -minden képviselő elérhető szóban, írásban stb. honlapon az elérhetőségek-meg lehet bátran kereseni őket, ezért vannak...
  -lakossági fórumok is voltak -itt is mindig ugyanazok jelennek meg...

  A legkönnyebb mások munkáját fikázni arctalanul, névtelenül... további sok sikert hozzá!

  Ha midez nem elég, el lehet indulni polgármesternek, képviselőnek-és tessék jobban csinálni !hajrá!!!
  Csak vállalják a nyilvánosságot! Biztos megteszik, hiszen olyan kreatívak, ötletesek, jó gondolataik vannak...
  Ígérem rátok szavazok... Várom a programot, úgy egészében. Mindent fogaljon magában...
  Köszönöm a lehetőséget.”
 • 21. rittersport 2009. június 25. 10:11
  „Hát asszem mégis elmegyünk nyaralni a búcsú hétvégén,mert kiszedtem pár emberkéből a búcsúi programot,elég halovány....annyi jó ötlet lenne,de majd megcsinálom én eccer,nem adom ki....mert tönkreteszik a Csitei féle hozzáértők!!!
  Szép napot! üdv”
 • 20. magyarattila 2009. június 25. 08:31
  „pacalpöri

  ja, most látom, hogy a legvége más volt. az utolsó bekezdés így ide nem passzol.

  Lacival kapcsolatban meg csak annyi, hogy dolgozik itt is ott is. Egyébként pedig kinti kapcsolatrendszerével és helyismeretével nagyon sokat segít abban, hogy a határok eltűnésével a pl a térség turizmusfejlesztésében is úgy tudjunk gondolkodni ahogy az célszerű.

  tényleg rohannom kell...”
 • 19. magyarattila 2009. június 25. 08:26
  „pacalpöri

  ide ugyanazt másoltad be amit a másik cikkhez? akkor én is idemásolom a választ:

  Kedves Pacalpöri

  hagyd már ezt a celebezést...

  Sokszor elmondtam, hogy akik ezeken a programokon dolgoznak, azok nem munkaidőben és nem a munkaköri leírásuk miatt teszik ezt, eltekintve a néhány kivételtől, mint pl. művház dolgozói.

  Azt is leírtam már sokszor, hogy igenis hibázunk! Elmondtam, hogy igyekszünk az egyes helyzetek értékeléséből, a visszajelzésekből tanulni, a következő alkalommal jobb megoldásokat keresni. Persze, hogy elsősorban azon múlik, hogy miképpen van megszervezve valami, aki szervezi!

  Az ötleteddel kapcsolatban. Tavaly ősszel elkezdtük az ötletek egyeztetését. Működik egy civil fórum, ahol civil szervezetek vagy bármely tenni akaró közösség képviselői részt vehetnek. Őket is meg lehet keresni bármikor. A sajtóban is jelentek meg híradások arról, hogy folyik a programok előzetes szervezése, várják az ötleteket... Többször írtam én is ide a mail címemet, telefon számomat, hogy ha valakinek valamilyen ötlete, javaslata van, az keressen meg... Leírom most is: e-mail ma@mpr.hu tel: 20 / 477 5086 ... Ha majd annyi időt fordítasz arra, hogy leírod, elmondod az ötleteidet, mint amennyit arra, hogy utólagosan kritizálsz, akkor lehet hogy mindannyian előbbre leszünk.

  Az előző hozzászólás lényege az volt, hogy ami érték a az érték falun is és városban is. Aki pedig a saját közössége értékeit nem ismeri, nem becsüli, nem óvja, segíti az inkább rombol mint épít.

  üdv, szép napot, rohannom kell Tétre, Győrbe, Csornára”
 • 18. pacalpöri 2009. június 25. 07:48
  „Attila: a helyi celeb! Bocsi nem Hajdu Péter most inkább Lagzi Lajcsi. A programokat meg ti a nagyon is jól megfizetett közmunkások állítjátok össze! Nem sértődni dolgozni kell! Van rá minden évben 12hónapotok! Mikor a körmötökre ég az idő kapkodás,magyarázkodás,kibúvás,mindenki hibás csak mi nem szindróma üti fel a fejét!
  Egy ötletet had említsek:miért nem lehet megkérdezni a helyi lakosokat mit,és hol szeretnének! Lehet ezt rögtön ősszel elkezdeni valamilyen közvélemény kutatás keretén belül!
  A lenti felsorolás:klasszikus----nesze semmi fogd meg jól......Kit érdekel? Ott 2millióan laknak!
  De hogy az a külföldre szakadt kántor miért nem Auszba "dolgozik" ?”
 • 17. magyarattila 2009. június 24. 23:12
  „Kedves Dr.Kotász

  Mondtam, hogy igazad van. De hidd el azt is, hogy eddig mindig volt valamilyen panasz. Akárhány méterre van és akármilyen zene szól, akármilyen hangerővel.

  Nem tudom jártál-e Sopronban a Fő téren rendezvényen. Játszottunk ott tavaly is és idén is a big banddel. A színpadfedés sarka majdnem hozzáér a lakóházhoz. Biztos az is zavaró lehet...

  A piactéren van egy éjjel-nappali kocsma tőlünk 2 házra... Külső terasz is van, korábban nem ritkán hangos balhék is voltak.
  No meg rendszeresen megáll éjjel egy egy kamionos az úton a ház előtt, járó motorral és hűtőgenerátorral, vészvillogó kirak és bemegy kávézni... Aztán volt a piactéren egy étterem, ahol nyáron lakodalmak voltak, nem éppen a kedvenc zenéimmel. No meg éjfél vagy inkább egy órakor tűzijáték szinte minden héten... De emlékszem régen, 33 évvel ezelőtt még a kisvasút is járt az ablakunk előtt... Szóval benne lakunk a város ´sűrűjében´.

  A piacteres buli nem rossz ötlet... :) Hamar hazaérnék, ha vége van... :)

  jóéjt mindenkinek”
 • 16. Dr.Kotász 2009. június 24. 22:23
  „Kedves Aleks!

  Téged is sajnálnálak,ha a lakásodtól 5 méterre dübörögne a zene.A KSe-tól a házak kb.50 méterre vannak,de ki is mehetsz lemérni nyugodtan.A KSE-n mindig sátras buli van,ami eleve csillapitja a hangerőt.
  Tőlem,amúgy ott lesz a buli ,ahol akarjátok,én odébb lakom mindegyiktől.Ne legyen félreértés,nem a programokkal van gond,hanem a módszerekkel!!!

  Kedves ATtila!
  Csornán a tavalyi évben sokkal több zenés rendezvény volt,mint Kapuváron,de ott találtak megfelelő helyet.(Tesco parkoló,strand stb.) Meg kéne próbálni a piactéren vagy a Hanság előtti parkolóban a rendezvényt.Kiváncsi lennék,mit szólnának érte az ott lakók.pl.szüleid,alpolgármester stb...”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősmagyar ételek és jurta a Hagyományok Napján

Enese - Jurtaállítás, íjászat és ősmagyar ételek várják az első enesei Hagyományok Napja… Tovább olvasom