Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Keszeg-ér: másféle tájkép, kenuból

A Keszeg-ér megismerésére buzdítja a természetkedvelőket Tompos László csornai vízi túrázó.

A Rábaköz fejlődésének egyik alappillére lehet a turizmus fellendítése, mondják a területfejlesztéssel foglalkozó szakemberek. Ezen belül is nagy hangsúlyt kellene kapnia a vízi turizmusnak. Eddig ki nem használt, nem is eléggé ismert vízfolyása a térségnek a Keszeg-ér. Vannak azonban lelkes sportemberek, akik a kis csatorna népszerűsítésén dolgoznak, így a csornai Tompos László. A meder menti önkormányzatok is igyekeznek kihasználni a lehetőségeket.

Horváth Sándor markotabödögei polgármester méltó körülményeket szeretne teremteni a vízi túrázóknak.
Horváth Sándor markotabödögei polgármester méltó körülményeket szeretne teremteni a vízi túrázóknak.


Sopronnémetiben a közelmúltban adták át a közel 30 millió forintból kialakított pihenőhelyet a Keszeg-ér-parti kenukikötő mellett. (Kisalföld, 2014. július 23.) Markotabödögén most készül egy pihenőhely a parton. Az Együtt Markotabödögéért Egyesület nyert 2,1 millió forintos támogatást a beruházásra. Horváth Sándor polgármester tapasztalata az, hogy egyre többen kenuznak a Keszeg-éren, nekik szeretnének megfelelő körülményeket biztosítani.

– Gyakran találkozunk túrázókkal, akik – mivel nálunk a falun keresztül folyik a Keszeg-ér – megállnak. Általában a hídnál kötnek ki, megpihennek. Közel a bolt, körülnéznek a községben. Emiatt jött az ötlet, hogy pályázzunk a fejlesztésre. Lesz egy fedett pihenőhely padokkal, asztalokkal, hulladéktárolókkal, autóparkolóval. Idővel aztán bográcsozót építünk, parkosítjuk a területet. Szerintem a vízen érkezők szívesen fogadják majd – fogalmazott.

Tompos László rendszeresen száll vízre a Keszeg-éren. Felvételünkön barátjával, Bella Tiborral a kenuban.
Tompos László rendszeresen száll vízre a Keszeg-éren. Felvételünkön barátjával, Bella Tiborral a kenuban.


A kezdeményezésnek természetesen örül Tompos László, aki rendszeresen száll vízre kenujával a Keszeg-éren.

– A kis folyóra hajlamosak még a Rábaközben élők is legyinteni. Talán a partja mellett élők sem tudják, milyen kincseket rejteget. Én rendszeresen túrázom, többször végigeveztem – újságolta a Kisalföldnek.

– Csodálatos állat- és növényvilága van, gyakran csak leteszem a lapátokat és bámulom a természetet. Nagyon jól evezhető, nem veszélyes vízfolyás. Családoknak, kisgyerekekkel is bátran merem ajánlani. Teljesen más képet mutat a mederből, a vízről, mint egyébként. Tudják-e például, hogy van, ahol hat, máshol pedig tizenkét méter széles a meder?

Méretek
50 kilométer és 226 méter hosszú a Keszeg-ér. Néhol hat méternél is jóval szélesebb a medre.Tomposék Csornán az úgynevezett Varga hídnál, vagy a tejporgyárnál szállnak vízre. Onnan körülbelül négy óra alatt érhető el Győrsövényház, ahol a Keszeg-ér a Rábcába torkollik. Ott gyakran a Rábcán folytatják, árral szemben és Bősárkánynál kötnek ki.

Tompos László szívesen visz magával másokat is. A sopronnémeti falunapon reggeltől estig „sétakenuztatást" vállalt. „Akik beültek mellém, a helybeliek is, nem győztek csodálkozni, hogy milyen szép is a táj kenuból nézve" – fogalmazott a csornai kenus, a Keszeg-ér szerelmese.
A Kis-Rábától a Rábcáig
A Keszeg-ér Vas megyében, Nick község közelében, a Kis-Rábából ágazik le. Győrsövényháznál torkollik a Rábcába. Tompos Lászlóék másfél nap alatt evezték végig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor a vallásosságot az édesanyák tartották fenn

Zsebedics József kanonok harmadik kötetben beszéli el a katolikus egyház kapuvári történetét a… Tovább olvasom