Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Keszeg-ér: kárelhárítási készültség

Csütörtök délutántól I. fokú vízminőség-védelmi kárelhárítási készültség van érvényben a Keszeg-éren, ugyanis idáig eljuthat a kiömlött négyezer-ötszáz liternyi állati eredetű vér.

Csütörtökön számoltunk be arról, hogy négyezer-ötszáz liternyi állati eredetű vér ömlött a 85-ös főútra egy kilyukadt tartályból Csorna belvárosában csütörtökön délután. Az anyagot Kapuvárról szállították a gönyűi állatifehérje-feldolgozóba.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Janák Emil a történtekkel kapcsolatban elmondta: a Pannon-Víz zrt. csütörtökön fél 5 előtt 10 perccel telefonon tájékoztatta az igazgatóság ügyeletét, hogy a kifolyt vér nagy része a csapadékelvezető rendszerbe jutott.

– A csapadékcsatorna a város üzemeltetésében lévő, úgynevezett Büdös-árokba vezet, melyből a csapadékvizek az igazgatóság vagyonkezelésében lévő Keszeg-érbe jutnak. A káreseményről haladéktalanul értesítettük az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget és a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságot – tudtuk meg Janák Emiltől.

Az elsődleges információk szerint jelentősebb szennyezés nem érte a csatornát és így az élő vizeket sem. A vérrel kevert csapadékvíz péntek reggelre elérte a Büdös-árkot, vörösre színezve annak színét, de a Keszeg-eret nem veszélyezteti jelenleg a csatornában felhalmozódott szemét által képzett torlaszok miatt.

Pénteken reggel a hansági szakaszmérnökség a környezetvédelmi felügyelőséggel és a csornai polgármesteri hivatallal közösen vízmintavétellel egybekötött helyszíni felderítést végzett. A kárelhárítást az illetékes önkormányzat pénteken megkezdte, a beavatkozás keretében a szennyezett vizet a Büdös-árokból a szennyvíztisztító telepre juttatják el. Az Édukövízig a kárelhárítást műszaki szemléin ellenőrzi.

Minderre tekintettel csütörtök délutántól I. fokú vízminőség-védelmi kárelhárítási készültség van érvényben a Keszeg-éren.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven év hanyagságát nem tudják helyrehozni

Önkormányzatunk szívesen részt vállalna a csatornák karbantartásában, ha ehhez forrást is kapnánk.… Tovább olvasom