Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Késve kézbesített adatlapok és térképek

Az EU-csatlakozás kapcsán a mezőgazdaság egyik legnagyobb mérvű adminisztrációs munkája folyik. Gál Imre kapuvári gazdálkodó szerint ezzel „ üvegzsebek” lesznek ebben az ágazatban. A gazda tapasztalatai szerint nehézkes és pontatlan a területek felmérése és a minőségbiztosítás is igen drága.
A gazdák regisztrációját a csatlakozásig el kell végezni. A nem mindennapi feladat azonban még a szakminisztérium erejét is meghaladni látszik. Nemcsak a regisztrációs lapok kitöltésével vannak problémák, de a területek felmérése is nagy nehézségekbe ütközik.

Hogyan számoljuk össze a területet?

Gál Imre évente több százmilliós forgalmat bonyolító kapuvári gazdálkodó. Elmondása szerint először az adatlapokat küldték ki nekik, de már ennek kézbesítésével is késett a szaktárca. A földek regisztrálásához, felméréséhez elengedhetetlen blokktérképek is legalább egy hónapot késtek. Ezek nagy léptékű légi vagy műholdas felvételek, melyeket még 2000-ben készítettek.

A fotókon minden gazdálkodó megkeresheti a földjeit és a megjelölt kódokat felírva a később kiküldendő kisebb léptékű térképeken összeszámolhatja területei nagyságát. Gál Imre szerint már az első lépéseknél nagy tévedések lehetnek, hiszen egy légi fotón megjelölt táblának akár több tulajdonosa is lehet.

Amennyiben ezek a tulajdonosok rosszul mérik fel a termelésbe vont területeket, a későbbi összesítés esetleg nagyobb területű földet ad ki a fényképezettnél. Ebben az esetben az egész elszámolását visszaküldik az illetékesek, ez pedig akár az éve s támogatás elmaradását is eredményezheti. A gazdálkodó szerint a földek közti utak, facsoportok és bányagödrök mind-mind hibaforrásnak számítanak.

Gál Imre javaslata az, hogy a gazdák valamivel kevesebb területet írjanak az adatlapokra, elkerülendő az újraszámolást, hiszen már háromtized hektárnyi eltérés is a regisztrációs lapok visszaküldését eredményezheti.

Drága minőségbiztosítás

A gazdaregisztráció az EU földalapú támogatási rendszerének az alapja. A rendszerváltás óta eddig szinte teljesen „vak" volt a szakminisztérium a gazdálkodásba vont földek és a gazdálkodók tekintetében. Ám a különféle ISO-minősítések, valamint a regisztráció megszerzése után a mezőgazdaságban már megvalósulnak a politikusok által óhajtott „üvegzsebek" – fogalmazott Gál Imre.

A gazdálkodó hangsúlyozta az ágazati minőségbiztosítási rendszerek fontosságát, hiszen az unióban a kereskedelmi hálózatoknak fontos a megbízható termelői háttér, a termékek útját a szántóföldtől az asztalig követhető rendszer. A minősítés azonban nem olcsó mulatság, a gazdálkodó szerint megszerzése elérheti a közel másfél millió forintot is.

A rendszerváltás óta azonban csak leépítik az ágazatot – véli Gál Imre, aki szerint a szaktárca döntései mögött politikai szándék húzódik meg: a hazai termelés szinte teljes visszaszorítása. Az állattenyésztés ellehetetlenítése magával rántja a növénytermesztést is, hiszen a takarmánynövények termesztése ezen ágazatból negyven százalékot teszi ki.

A most szerveződő mezőgazdasági kerekasztal Gál Imre szerint már késői igyekezet a minisztérium részéről, hiszen a csatlakozási tárgyalásokon kellett volna erőteljesebben lobbiznunk, másrészt a szervező államtitkár szavahihetősége a kapuvári húsgyár ügyében már megmutatkozott.

Kapcsolódó cikkek >>

A termelők papírjaira várnak a falugazdászok (2002-07-24) >>
Agrárregisztráció (2003-11-30) >>
Agrárregisztráció a falugazdászoknál (2003-11-07) >>
Agrárregisztráció alulnézetből (2003-11-12) >>
Jól halad az agrárregisztráció (2003-11-19) >>
Kötelező vállalkozói regisztráció (2002-05-14) >>
Saját regisztráció az etnobiznisz ellen (2003-12-14) >>
Tíz és fél ezren az agrárlistán (2003-12-01) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány szavahihető

Egy pénzügyminisztérium nem engedheti meg magának, hogy egy héten, vagy tíz napon belül elnézzen… Tovább olvasom