Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Késik a tanárok fizetése

Rábapordány - Kéthavi bérrel tartozik a Vocational Academy a rábapordányi általános iskola pedagógusainak. Az alapítványi fenntartású intézmény alkalmazottjai azt mondják, többszöri ígéret ellenére sem jutottak pénzükhöz, s nem tehetnek semmit a bérkifizetés meggyorsítása érdekében.

Szerkesztőségünkbe nemcsak Rábapordányból érkezett jelzés, Kapuvárról, Tétről és Győrből is pedagógusok felháborodásuknak adtak hangot a VA intézményeiben elmaradt bérkifizetés miatt.

A cáfolat után itt a bizonyosság

Az elmúlt hetekben több olyan információ is érkezett lapunkhoz, hogy a Vocational Academy (VA) az általa fenntartott intézményekben nem vagy hiányosan fizeti a pedagógusok bérét. Ezek alapján megkerestük az alapítvány elnökét, ám Nagy Ottó kategorikusan cáfolta az állításokat.  Szerinte az intézményekben dolgozó tanárok maradéktalanul hozzájutottak bérükhöz. A cikk megjelenése után szerkesztőségünkben pedagógusok és hozzátartozók felháborodásuknak adtak hangot, miszerint több intézményben is elmaradt a tanítók, tanárok bére.

Érkezett bejelentés Kapuvárról, Tétről és a megyeszékhelyről is. Ez utóbbi telefonáló azt állította: háromhavi elmaradása van a fenntartónak, a tanárok már kilátástalannak és kezelhetetlennek érzik helyzetüket.

Hasonlóan nyilatkozott a rábapordányi általános iskola teljes tanári kara is. Mint mondták, két hónapja nem látnak fizetést a fenntartó alapítványtól. A testület tizenhárom tagja elkeseredésének adott hangot. – Szegény Jézuskája lesz idén a rábapordányi tanítóknak – tették hozzá. Többen a családtól, rokonoktól kértek pénzt a mindennapi költségekre, néhányan szerény megtakarításukhoz nyúltak hozzá. Egyikük keserűen jegyezte meg: a fenntartó részéről ígéretekből nincs hiány, Nagy Ottó egy hónappal ezelőtti látogatásakor háromnapi haladékot kért az elmaradt bérek kifizetésére.

 – Azóta sokszor három nap eltelt, de csak bérjegyzék érkezett az iskolához, pénz nem – mondta az egyik pedagógus. A testület szerint hiába a kéthavi ingyenmunka, a tanítást nem lehet abbahagyni, a gyermekeket nem küldhetik haza, mert hivatásuk ezt megköveteli. – Mindig azt mondjuk magunkban: na, talán majd holnap lesz fizetésünk is, talán a Jézuska a fa alá teszi.

A tantestület nevét is vállaló tagja, Jáger László elmondta: a fenntartó neki „csak" egyhavi bérrel tartozik. – A minap a feleségemet küldtem be a VA pénzügyi osztályára, mert a megbeszéltekkel ellentétben nekem sem fizetett az alapítvány. A pénzügyi igazgató azonban minősíthetetlen hangnemben beszélt a feleségemmel, miszerint: milyen jogon követeljük jogos járandóságunkat? – mondta Jáger László. Annyit azonban hozzátett: nem a fenntartó szakmai munkájával vannak kifogásai, és úgy gondolja, nem is Nagy Ottó tehet arról, hogy a kollégáival együtt várják a járandóságukat.

Rábapordány iskolája: A tanítók két hónapja már csak hivatástudatból járnak dolgozni.

– Elsősorban én azt kifogásolom, hogy a fenntartó – tudván, hogy nekünk tartozik – legalább korrekt módon beszélje meg velünk ezt a nagyon is valós problémát – jelentette ki Jáger László.


„Számunkra a hivatás és a gyermek a legfontosabb"

Lapunkban már többször foglalkoztunk a Vocational Alapítvány által működtetett iskolákkal. Nagy Ottó egy, a Kisalföldnek adott interjújában kijelentette: „Az alapítvány több mint három és fél milliárdos vagyona valamint több mint kétszázmillió forintos – kötelezően visszaforgatandó – tavalyi eredménye elég garanciát jelenthet a kétkedők számára." (Kisalföld, 2007. május 10.)

Nagy Ottó mostani megkeresésünkre fenntartotta korábbi nyilatkozatát, miszerint nem tud róla, hogy az alapítványi iskolákban bárkinek is három hónapos elmaradt bére lenne. Azt azonban sietett hozzátenni: komoly kintlévőségeik vannak, ám ezek beérkeztével minden elmaradásukat rendezik, várhatóan december végéig. – Hangsúlyoznom kell azonban azt is, nem tehetek ígéretet arra, hogy a közeli vagy távolabbi jövőben nem lesznek gondjai az alapítványnak, de van olyan jó csapatunk, hogy ezeket mindig meg fogjuk oldani. A mi pedagógusaink számára a hivatás és a gyermek a legfontosabb – fogalmazott.


A gyermekétkeztetési pénzzel is adósak

Az alapítványi iskolák alig féléves működéséről szólva több polgármester is elmondta: a szeptemberi átállás zökkenőmentes volt, a szakmai munka ellen semmi kifogás nem merült fel. Így nyilatkozott a rábapordányi iskolaigazgató, az osli és a vági polgármester is. A pedagógusbérek elmaradásának fényében azonban Pásztorné Szakács Gabriella rábapordányi polgármester hozzátette: az alapítvány háromhavi gyermekétkeztetési pénzzel tartozik a helyi önkormányzatnak. – Az, hogy alapítványi iskolánk van, az egyetlen lehetőség volt arra, hogy intézményünket helyben tartsuk – mondta a polgármester.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hiába bármiféle működtetési forma, az alapfokú iskoláztatás a törvény szerint önkormányzati feladat.

Olvasóink írták

284 hozzászólás
 • 284. papuska 2008. augusztus 22. 17:51
  „A Vocational, és az IHH Nyelviskola vezetője ugyanaz a személy!!!!! Milyen jól lehet kevergetni dolgokat......az alapítványokról nem is beszélve! Hol van a fizetés, és a lejelentések a munkaviszonyról? Nyolc órás munkaszerződéssel hatórásként lejelentve tb felé!!!!!!”
 • 283. namost 2008. február 25. 18:20
  „Na majd kiderítjük, hogy ebből mi az igazság. Ha tényleg ehhez az egyházhoz tartozik, akkor arról valaki tud a suliban. Majd körbeérdeklődünk. Eddig sajnos mindenről amit szóbeszédből hallottunk kiderült, hogy igaz. Így akár ez is igaz lehet.”
 • 282. anonim2 2008. február 25. 18:18
  „hm. én is hallottam eme pletykát.engem azonban változatlanul a fizetésemhez jutás érdekel!!”
 • 281. 1ház 2008. február 25. 18:15
  „akkor pletyka. ne de nem zörög a haraszt...tévéműsorban nyilatkozott bizonyos politikus, hogy az ilyen irányú "foglalatosság" (szcientológia) nem támogatható...ne csak a kisalföldet olvassuk!nem leszólás természetesen!”
 • 280. namost 2008. február 25. 18:04
  „Aki még nem olvasta olvassa el a Vélemény - Fórum - Vocational oldalon itt a Kisalföld honlapon egy alapítványi suli vezetőjének hozzászólását. A normatívák nem késnek. Ez kamu. És hogy NOL a szcientológia egyházban nyomulna??? nem hiszem...de ha íy is van, ezért pénzt az állam nem tart vissza. Fura vallás, szerintem nem is vallás, de ezért pénzt nem tartanak vissza.”
 • 279. vaktyúk 2008. február 25. 17:39
  „"Lapunkban már többször foglalkoztunk a Vocational Alapítvány által működtetett iskolákkal. Nagy Ottó egy, a Kisalföldnek adott interjújában kijelentette: ,,Az alapítvány több mint három és fél milliárdos vagyona valamint több mint kétszázmillió forintos - kötelezően visszaforgatandó - tavalyi eredménye elég garanciát jelenthet a kétkedők számára." (Kisalföld, 2007. május 10.)"

  Javaslom újraolvasni a cikket, és érdemes összefüggést keresni.”
 • 278. 1ház 2008. február 25. 16:59
  „és arról mi a véleményük tisztelt hozzászólók, hogy állítólag a szcientológia 1házhoz is köze van NOL-nak? az állam állítólag emiatt nem utalja a normatívát...”
 • 277. anonim2 2008. február 25. 11:27
  „az a baj, hogy van jó nagy adag hátszele: mehetünk mi akárhová...a legnagyobb baj, nem győzöm ismételni magam: miért nem fogunk össze! ??? hát lehet ennél rosszabb??? azon túl, hogy ezután se lesz fizu.”
 • 276. mucuska 2008. február 24. 15:22
  „Apuska!Nehezen bírom,gyűlnek a csekkek,de az tuti,hogy a nol zsebében nem hagyom a rabszolgamunkáért kapott bért.Ha nem fizet,a Gyurcsányig is elmegyek,na”
 • 275. kakukk 2008. február 23. 16:59
  „MIndenki azzal jön, hogy a tanárok végzik a dolgukat a gyerekek miatt. Ez így is van hiszen nekik ez nem csak egy munka hanem egy hivatás is. A tanévnek tényleg júniusban van vége, de addig a hivatástudatunk nem biztos, hogy kitart.
  NOL azért nem fizet, mert tudja jól, hogy a tanárok úgyis tovább dolgoznak mert nem akarják a gyerekeket cserben hagyni. Nehogy majd meglepődjön amikor egyik reggel senki sem megy be tanítani.”
 • 274. apuska 2008. február 23. 16:03
  „Kedves mucuska!
  És te kibírod júniusig fizetés nélkül? Mert én nem.Vagy neked nincs családod vagy esetleg szponzorál valaki?”
 • 273. mucuska 2008. február 22. 16:04
  „Én nem érzem magam gyávának,mert dolgozom.Nem hallottam még,hogy bárki is feljelentette volna nol-t-A tanévnek júniusban van vége,és nem műanyag babák,hanem gyerekek járnak suliba,és felelősséggel tartozom nekik meg a szüleiknek is.Nem az ő bűnük,hogy ez a szélhámos nem fizet.”
 • 272. anonim2 2008. február 22. 12:24
  „kinek van fizuja ? nekem nincs.”
 • 271. gyávanépneknincsfizetése 2008. február 20. 17:48
  „valóban kevés.
  biz.ignőknekmégsem´teccik´ésvkiketbüntet(ne),pedighatudnáhogyrosszembert,embereketvádolmagábanvagybiz.talpnyalóinak.énkülsősvagyokszerencsére,deismeremeztaszerteágazóasztoritéssajnálomaszószerintszegénypedagógusokat,bárezzelnemmenneksemmire.énahelyetekbenfeljelentenémazegészgárdát,vagymédia,vagyügyvédek.vanpárlehetőségetek, csakélnetekkénevele,nemahomokbadugniafejeteket!hautóbbitválasztjátok,megérdemlitekasorsotokat!
  gyávanépneknincshazája!
  soksikertelőszörésutoljáravoltamitt!”
 • 270. szülő 2008. február 18. 15:21
  „Azt hiszem, ez a fórum nagyon kevés ahhoz ,hogy megoldjuk a problémákat.Valami nagyobb port kellene kavarni.Pl.újság,TV.Jó lenne látni,hogy történik valami.Igaz,hogy a tanároknak megtiltották,hogy nyilatkozzanak újságíróknak?Még jó,hogy a szülőknek nem foghatják be a szájukat.Bár azt is el tudom képzelni a VA-ról,hogy velünk is kötött szerződést a tudtunkon kívül.Legalább lenne mit megszegjünk mi is....”
 • 269. szülő 2008. február 18. 15:21
  „Azt hiszem, ez a fórum nagyon kevés ahhoz ,hogy megoldjuk a problémákat.Valami nagyobb port kellene kavarni.Pl.újság,TV.Jó lenne látni,hogy történik valami.Igaz,hogy a tanároknak megtiltották,hogy nyilatkozzanak újságíróknak?Még jó,hogy a szülőknek nem foghatják be a szájukat.Bár azt is el tudom képzelni a VA-ról,hogy velünk is kötött szerződést a tudtunkon kívül.Legalább lenne mit megszegjünk mi is....”
 • 268. Realista 2008. február 18. 09:27
  „A Vági tagintézménynél szintén hasonló problémák
  vannak ? Igaz hogy megfutamodott az intézményvezető ?
  Aki konkrét tájékoztatást tud adni, szíveskedjen megírni.
  Köszönet.”
 • 267. tanító 2008. február 15. 19:15
  „máshol is katasztrofális! pl. Vág, Mtő, Rábapordány...”
 • 266. szülő 2008. február 12. 12:22
  „Az újkéri iskola és a sopronkövesdi is érintett a témában .A helyzet katasztrófális,lehet ,hogy év közben kell a gyerekeknek iskolát váltani.Valaki már utána nézhetne ennek az alapítványi ügyködésnek.A gyerekközpontú iskola most pont a diákokkal szúr ki legjobban.Persze a dolgozókkal is,de a gyerekek helyett felnőttek döntöttek és nem tudnak magyarázatot adni nekik.”
 • 265. hahaha 2008. január 12. 18:12
  „Milyen meglepő dolog van megint a vokiban. A 10-ére ígért fizetést természetesen még most sem kapta meg senki, és kiváncsi leszek, hogy mikor fog ez bekövetkezni...”
284 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Időben kapják a bért`

Régió - A Kisalföldhöz – több forrásból – beérkezett információk szerint a megye… Tovább olvasom