Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Késik a szélerőmű építése

Kiderült, hogy miért csúszik a rábaközi szélerőművek megépítése. Az esetnek utánajártunk.
A Rábaközben több település környékén terveznek szélerőműparkot. Így Kapuvár, Bágyogszovát, Rábapordány és Kisfalud határában épülnének fel a szélkerekek. A kisfaludiak már harmadik éve tervezik, a másik három település esetében a jövő év közepétől indult volna az építkezés. Információink szerint azonban ez késik: fél évet, vagy többet is. A késés okai mögött a hatóságok lassúsága, valamint az országos hálózat és az erőművi rendszerek fejletlensége húzódik.

Többmilliárdos beruházást is kérnek

Bene Zoltán, a Kapuvár mellett beruházó GEP GmbH magyarországi képviselője elmondta: nemrégiben az E.ON áramszolgáltató szervezte megbeszélésen több száz megawattnyi szélerőmű hálózatra csatlakoztatásának problémáit ecsetelték a megjelent beruházóknak.

A kapcsolódás jelenleg csak Győrnél lehetséges, 2007 januárjától pedig Szombathelynél is megvalósítható lenne. Kiépítés alatt áll viszont egy új, négyszáz kilovoltos vezeték, amire csatlakozhatnának a Rábaköz széltornyai – előzetes javaslat alapján – egy Répcelak térségében megépítendő transzformátorállomáson keresztül.

A jelenlegi állás szerint ezt a több milliárd forintos alállomást és a hozzá kapcsolódó hálózatot a beruházóknak kellene finanszírozniuk. A jelenlegi kapacitás csak ezzel a beruházással válik alkalmassá a szélerőművek termelte villamos energia fogadására. A képviselő úgy véli, a nehézségek ellenére az E.ON pozitív hozzáállása segítheti a beruházásokat, bár a megvalósítandó trafóállomás késlelteti is a tornyok építését.

A trafóhoz szükséges milliárdok előteremtésére a megoldást az jelenthetné, ha a környék szélparkbefektetői egy konzorciumot alakítva közösen állnák a Répcelak melletti beruházást, mivel ebben sem az E.ON, sem a Magyar Villamos Művek (MVM) nem kíván anyagilag részt venni. Bene Zoltán hozzátette: mivel cége osztrák érdekeltségű, rálátása van a kinti beruházásokra is. Kiemelte, Ausztriában a villamosenergia-rendszer kiépítettsége jobb, így a rácsatlakozó teljesítmény nagysága és módja is másképp valósítható meg, mint a hazai rendszerben. Azt is hozzátette: Ausztriában a fogadókészség nagyobb volt a hazainál.

Hiányzik az erőművi kapacitás

A Rábaköz másik két településén, Rábapordányban és Bágyogszováton az EETEK Rt. állítana huszonöt tornyot (Kisalföld, 2005. október 13.). A cég befektetési igazgatója, ifj. Chikán Attila is hasonló problémákról számolt be. Bár projektjükre megkapták már a környezetvédelmi engedélyt, a beruházás esetükben is késhet: a tervezett jövő nyári induláshoz képest fél évet is. A nemrég lezajlott győri találkozón ők is jelen voltak, ahol azt a tájékoztatást kapták, miszerint az E.ON által engedélyezhető csatlakozásra szinte semmi esély nincs, a rákötés csak az MVM-en keresztül lehetséges. Ez azonban nagyságrendekkel nagyobb beruházást igényelne, aminek kivitelezhetőségéről még most kezdődnek a tárgyalások.

A Kisalföld úgy értesült: az MVM-engedélyezés közel fél éve működik, egyes szakemberek szerint jó alkalmat adva az ellenérdekelt lobbik szándékainak érvényesítésére is.

Ifj. Chikán Attila véleménye szerint a beruházások késlekedése több okra vezethető vissza. Első a magyar villamosenergia-rendszer felvevőképessége. Úgy véli, még a szakemberek sem tudtak megegyezni abban, hogy mennyi szélenergiát képes a rendszer jelenlegi állapotában felvenni. A másik ok az úgynevezett kiegyenlítő erőművi kapacitás hiányos volta. Ezeknek az erőműveknek az lenne a feladatuk, hogy a kiszámíthatatlan szélenergia kiesésekor – gyorsan bekapcsolva a hálózatba – biztosítsák a villamos energiát.

Nem az E.ON az engedélyező

A Kisalföld megkereste az E.ON áramszolgáltatót is e téma kapcsán. Az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. nyilatkozata szerint ellátási területük északi és középső részén több olyan szélerőműpark-telepítési elképzelésről tudnak, amelyek egy része már az engedélyeztetés folyamatában van. Azonban a tervtől a kivitelezésig többlépcsős, nem az áramszolgáltatótól függő eljárásra van szükség a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésétől kezdve a hálózati csatlakozás kialakításának tervezéséig.

Az engedélyeztetési eljárás feltételeit és folyamatát a villamosenergia-törvény és nem az E.ON határozza meg. Ennek tükrében egy szélerőmű tervezési és engedélyeztetési eljárása hosszabb folyamat, amely több szervezet (Magyar Energiahivatal Rt., Magyar Villamosenergia-rendszer Irányító ZRt.) jóváhagyását is igényli mind a kialakítás, mind az ott termelt villamos energia átvétele kapcsán. Ezért az engedélyeztetés ekről a jelzett szervezetek tudnak bővebb felvilágosítást és tényszerű tájékoztatást adni, nem pedig a szélerőművek földrajzi területein lévő áramszolgáltató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák erőmű szennyezi a Rábát

Az ausztriai bőrgyárak szennyezése után most a fürstenfeldi geotermikus erőmű is káros anyagokat juttat a Rába folyóba. Kalcium-, nátrium-, káliumsókat, szulfátokat, kloridokat és kőolajat tartalmazó termálvíz kerül a Rábába egy ausztriai erőműből a Lapincs folyón keresztül. A szakemberek szerint a szennyeződés halelvándorláshoz vezethet. Tovább olvasom