Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Keserédes összegzések

Néhány rábaközi polgármestertől megkérdeztük, milyennek értékeli a múlt évet.
Mesterházy József
A számvetés napjait éljük. Ezért azt kérdeztük néhány rábaközi település polgármesterétől, hogy milyennek értékeli a végéhez közeledő esztendőt és mit vár az új évtől.

Mesterházy József, Enese: – Elégedettek lehetünk a 2005-ös esztendővel, hisz több beruházást sikerült megvalósítani. Ezek közül az útfelújításokat s a középületek rekonstrukcióját emelném ki. Igaz, ennek egyik része hitelből, másik része pedig pályázati támogatásnak köszönhetően valósult meg. A jövő évi költségvetés a jelenlegi információk szerint nem éppen pozitív. Azonban a kezdeti kedvezőtlen kilátások ellenére az év során mindig sikerült olyan bevételekre szert tenni, melyeknek köszönhetően tudtunk azért fejleszteni. Ebben bízunk most is. A község szépítése, a sportcsarnoképítés és az építési telkek kialakítása, értékesítése továbbra is napirenden szerepel.

Tompos Béla, Farád: – Küzdelmes és eredményes esztendőt tudhatunk hamarosan magunk mögött. Mostanra kikeveredtünk az induláskor tapasztalt nehéz anyagi helyzetből és ott tartunk, hogy december elején önerőből két utcát leaszfaltoztunk és folyamatban van egy újabb iskolai osztályterem kialakítása. A következő esztendőben két további utca burkolatának felújítását tervezzük, szeretnénk körjegyzőséget létrehozni és polgárőrséget szervezünk.

Szalay Imre, Bősárkány: – Az előttünk álló munkák egy részét sikerült elvégezni, biztosítottuk az intézmények működését. Idén nagyarányú létszámleépítést hajtottunk végre, ezért az iskolában osztályok, az óvodában csoportok összevonására került sor. A legnagyobb szívfájdalmunk, hogy a csatornázásra ötödszörre sem kaptunk támogatást, az viszont öröm, hogy a kerékpárút építésére nyertünk a pályázaton. Ez a munka jövőre kezdődhet, ám a már megnyert összegeken kívül 2006-ra nem látunk fejlesztési forrásokat, így a biztonságos túlélés lesz a cél.

Aller Imre, Kóny: – Kemény év volt az idei, de sokat is vállaltunk. Említhetem a hivatal belső felújítását, a faluház külső tatarozását, az új építési telkek közművesítését, értékesítését, a szabadidőpark további fejlesztését, a sportöltöző építésének megkezdését, az útépítést. Azonkívül elkészült az új óvoda tervdokumentációja is. Nem a fennmaradásért küzdöttünk, visszalépés semmilyen téren sem történt. A jövő évre vonatkozóan van egy elbírált pályázatunk a Kazinczy utca felújítására, és áthúzódik a tűzoltószertár rendbetétele. Nem tettünk le további utak, játszóterek építéséről, és napirenden szerepel az óvodafejlesztés.

Tompáné Balogh Mária, Beled: – Az év elején 77 millió forint mínusszal indultunk, annyi volt a hitelünk. Terveztünk 30 millió kölcsönt a működésre is, de ezt nem kellett felvennünk. Sőt, a 77 millióból is visszafizettünk 33-at. Igaz, számos megszorító intézkedésre kényszerültünk. Úgy látom, hogy 2006-ban nem kell a működésre szánt pénzből fejlesztést finanszírozni. Ez első lépés a fejlődés felé. Jövőre befejezzük az egészségház teljes felújítását, új helyre költözik a családsegítő, elvégezzük a vicai faluház felújítását, megrendezzük a Pünkösdi Fesztivált, szeretnénk utakat felújítani és a temető utcafrontját rendbe tenni.

Tuba Pál, Rábakecöl: – Rendkívül nehéz évet zárunk, szűkös anyagi keretek között működtünk. Kisebb csoda, hogy minden intézményünk működőképes maradt. Szolid mértékben fejlesztettünk is; annyit, amire volt anyagi lehetőségünk, ám nem annyit, amennyit a lakosság elvárt volna. A következő évet illetően alapjában optimista ember lévén is pesszimista vagyok, mert úgy érzem, az ideinél is nehezebb esztendő elé nézünk. Azt azért szeretnénk elérni, hogy a rábakecöli intézmények az igényeknek és lehetőségeknek megfelelően működjenek. Amellett, ha látványos fejlesztésekre nem is kerül sor, az elodázhatatlan feladatokat meg kell oldani. Például a járdák, utak felújítását és néhány középületünk állagmegóvását is. Fontos lenne az is, ha minél több helybeli dolgozhatna.
Tóth Károly, Szany: – Gondoktól terhes volt a 2005-ös esztendő, ugyanakkor értünk el eredményeket is. Örömteli, hogy a településen a szilárd burkolatú önkormányzati utak felújítása befejeződött. Ez többéves program volt. Megújult az önkormányzat hivatala, pályázati támogatással elkezdtük a fedett piactér építését, a munka tavasszal fejeződik be. Hozzáláttunk a járdák felújításához, ez legalább két ciklusra szóló program lesz. Úgy tűnik, hogy jövőre kevesebb lesz az önkormányzatok pénze. Ahol nincs jelen az ipar, ott különösen nehéz lesz a helyzet. Az pedig egyelőre kérdés, hogy fejlesztésre, beruházásra mennyi jut.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkával töltötték az ünnepet

Jobbára békésen telt a szenteste a Rábaközben. A kórházi ápolóknak azonban volt mit tenni az ünnepen is, az idén először ügyeletet tartó jelzőrendszeres házi segítségnyújtó szolgálat munkatársait viszont nem riasztották. Tovább olvasom