Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Kereskedők - Húsz év legrosszabbika volt a tavalyi

Tíz-ötven százalékos visszaesést produkált a tavalyi évben a kapuvári kiskereskedelem. A vállalkozók szerint a helyi munkahelyek és működő cégek hiánya miatt tart máig is a kereskedelem mélyrepülése.

A Kapuváron megkérdezett vállalkozók tíz és ötven százalék közé „lőtték be" tavalyi forgalmuk csökkenését 2011-hez képest. Az okok között elsősorban a helyi működő cégek, vállalkozások kis számát (húsgyár), másodsorban a gazdasági válságot jelölték meg, ám néhányan szóvá tették a közigazgatás és az oktatási rendszer átalakításának számukra káros hatásait is. Abban szinte mindenki egyetértett, hogy a közterhek és a rezsi indokolatlan magasságban terhelik a kiskereskedelmi forgalmat.

Több mint húsz éve áll vásárlói rendelkezésére Fő téri boltjában Baranyai Lászlóné. A ruházati szektorban dolgozó vállalkozó elmondta, e két évtized legrosszabb eredményét produkálta tavaly. – A húszszázalékos csökkenés eléggé zsebbe vágó, de idén az is jó lenne, ha a tavalyi eredményt elérném, bár egy tízszázalékos csökkenés nem lepne meg – fogalmazott a vállalkozó.

Az egyik belvárosi vendéglátóhely nevét nem vállaló üzemeltetője elmondta, a húsgyár leállásával eltűnt a vendégsereg jó része, napjainkban a gyenge délelőtti forgalmat csendes délután követi. – Meg kell fogni minden vendégemet, már egy-két ember kimaradása is veszélybe sodorhatja az üzletet – tette hozzá. Annyit a kapuvári vendéglátósok elmondtak, idén mindenkinél rezeg a léc, néhányan a bezárást fontolgatják. A válság elérte a külvárosi kocsmákat is, a bezárások, a gyakori üzemeltetőváltások ezen „iparág" nehéz helyzetét jelzik.

A papírkereskedelemben dolgozó vállalkozó jelezte, negyvenszázalékos visszaesést produkált tavaly, melyet a hazai vállalkozások meggondolatlan üzletpolitikájának, a közigazgatás átszervezésének és a kereskedelem koncentrációjának tulajdonít.

A város egyik műszaki boltjának tulajdonosa 1991 óta „űzi az ipart", mint mondta: tavaly jelentős forgalomcsökkenést szenvedtek el. – Kis árrésünk miatt a tíz százalék már zsebbe vágó és sajnos nincsenek illúzióim az idei évre sem. Már csak a túlélésre játszunk – mondta a vállalkozó. Hangsúlyozta, több kapuvári munkahely felpörgetné a helyi kereskedelmet is, ám ennek megvalósulási esélyét minimálisra teszi.

Az ugyancsak több mint két évtizedes múltra visszatekintő ruhaipari vállalkozás tulajdonosa is tízszázalékos csökkenést mondott a tavalyi évre. A nevét nem vállaló vállalkozó elmondta, 2007-ig inkább évi kismértékű növekedést tapasztaltak a forgalomban, ám azóta folyamatos, évi tízszázalékos a csökkenés. – A vásárlás napjainkban egyértelműen árérzékeny, ám a legnagyobb gondot én máshol látom, míg húsz éve a termékskálánk 95 százaléka magyar termék volt, ez mára öt százalékra olvadt és nem azért, mert nem tartunk, hanem mert nincs a piacon hazai áru – fogalmazott a vállalkozó. Hozzátette még, a járulékok magasak, a költségek pedig az elmúlt egy-két évben a duplájára nőttek.

Az előbbieknél magasabb, 50 százalékos visszaesést produkált Kapuvár egyik, még meglévő élelmiszer-kereskedelmi kis üzlete. Varga Margit tulajdonos a csökkenést egyértelműen a húsgyár bezárásának tulajdonítja. Mint mondta, 18 éve vállalkozó, de tavaly olyan rossz évet produkált, hogy alkalmazottjától is el kellett búcsúznia. – Azóta is folyamatos a forgalom csökkenése, idén sem számítok sok jóra, ha ez így megy, a bezárást sem tartom lehetetlennek – mondta a vállalkozó.

Olvasóink írták

 • 3. alekínyó 2013. február 19. 07:51
  „2. borsmenta 2013.02.17. 17:36
  Te már csak tudod...”
 • 2. borsmenta 2013. február 17. 17:36
  „Mindenki kereskedni akar, és a nagy árrésből jól élni. Termelni senki sem akar. Csakhogy így senkinek sem lesz pénze vásárolni. Túl sok kereskedő van, és azok túl sokat akarnak keresni egy üzeleten.

  A potenciális vásárlók közül egyre többnek jön meg az esze, és törekszik a lánc megkerülésére. Így a termelő is jól jár, meg a vásárló is. A kereskedő meg hoppon marad.”
 • 1. dödike 2013. február 16. 16:15
  „És ez még csak a kezdet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a Kapuvári Szabadegyetem

A Nyugat-magyarországi Egyetem és a város szervezésében a 3. szemeszter kezdődik. Tovább olvasom