Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kerékpáros turizmusra 2,5 millió euró

Egy határon átnyúló együttműködés keretében két és fél millió eurós beruházás valósul meg Kapuvár környékén. A kerékpáros turizmust erősítő program teljes költségvetése több mint hétmillió euró.

A minap az ausztriai Illmicben (Illmitz) írták alá azt a határon átnyúló együttműködési szerződést, melynek keretében a kerékpáros és vasúti turizmust fejlesztik, több mint hétmillió eurónyi beruházással. Az aláírási ceremónián részt vett Hámori György kapuvári polgármester, aki lapunknak elmondta: az Európai Unió (EU) által támogatott projekt keretében két és fél millió eurónyi beruházást hajtanak végre a Hanság fővárosának közvetlen környezetében.

Az EU által támogatott Európai Területi Együttműködés (ETE) nevű program Ausztria és Magyarország határtérségének határon átnyúló együttműködési projektjeit segíti. A program célja az osztrák–magyar határ mentén a gazdasági, társadalmi, kulturális és ökológiai kapcsolatok elmélyítése, ezáltal a regionális versenyképesség erősítése és az egyenlőtlenségek enyhítése.

Kerékpáros turizmus: Aláírták a több mint hétmillió eurós program első szerződését.
Kerékpáros turizmus: Aláírták a több mint hétmillió eurós program első szerződését.

Ausztria és Magyarország a határon átnyúló együttműködés terén többéves közös múltra tekint vissza. A Fertő–Hansági Környezetbarát Mobilitás nevű pályázatot még április 13-án nyújtották be a részt vevő partnerek, akik között megtalálható Burgenland tartomány, Kapuvár város önkormányzata, a Fertővidéki Helyiérdekű Vasút, a Neusiedler See–Seewinkel Nemzeti Park, Boldogasszony (Frauenkirchen), Mosontétény (Tadten) és Valla (Wallern) önkormányzatai, valamint a Fertő–Hanság Nemzeti Park, illetve a GYSEV Zrt. mint stratégiai partner.

A programban a térség vasúti közlekedését és a kerékpáros turizmushoz való kapcsolódását is javítják. Ez alapján a projekt keretében jelző-, távközlő és energiaellátó berendezéseket újítanak fel, helyeznek üzembe, valamint a Nezsider (Neusiedl am See)–Pomogy (Pamhagen) vonalon Boldogasszony állomást közösségi közlekedési csomóponttá építik ki.

A pályázat 85 százalékos uniós támogatást kap, tíz százalékot a magyar állam finanszíroz, öt százalékkal pedig a kapuvári költségvetés járul hozzá. A projekt összköltsége 7,3 millió euró.
Kapuvár környékén kerékpárosutakat építenek és fejlesztenek a Hanság-főcsatorna északi és déli oldalán a vallai bekötőúttól a mosontarcsai (Andau) hídig, valamint Kapuvár városáig tartó szakaszokon, melynek során magyar oldalon négy kerékpáros-pihenő, egy kerékpáros-, illetve gyalogoshíd, valamint öt kilométer aszfaltos és több mint tíz kilométer murvás kerékpárút kerül kialakításra. Ezenkívül hat kilométer hosszan táblákat helyeznek ki, további nyolc kilométeren pedig felülvizsgálják ezeket. A fejlesztés eredményeként a térség kerékpárhálózata nagymértékben bővül, megvalósul az átjárhatóság a környező régiókba, országokba, ettől az idegenforgalom és ökoturizmus nagymértékű fellendülését várják a programban részt vevő önkormányzatok és szervezetek. Ezenfelül osztrák oldalon három kerékpárszerviz-központot, a Hanság-főcsatorna mentén több kilátót, valamint kerékpárkölcsönzőt alakítanak ki.

A pályázat 85 százalékos uniós támogatást kap, tíz százalékot a magyar állam finanszíroz, öt százalékkal pedig a kapuvári költségvetés járul hozzá. A projekt összköltsége 7,3 millió euró.

Olvasóink írták

  • 1. mámiáti 2010. szeptember 15. 13:24
    „Csak gratulálni tudok, fantasztikus”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szanyi plébánost vonzza a természet

Az igaz vadász számára a vadászat nem csak a vad elejtéséről szól. Élményt nyújt mindaz, ami az ősi… Tovább olvasom