Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Kérdéses a beledi Csernobil is

Az új beledi testület a minap számos helyi beruházás körülményeit tárgyalta. A polgármester szerint követhetetlen és hiányzó munkafolyamatok, utólagos számlázás és esetenként túlárazás is tapasztalható a munkálatoknál.

Az októberben megválasztott beledi képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyalta a helyi beruházások pénzügyi és megvalósítási körülményeit.
– Már az előző képviselő-testület tagjaként is számos alkalommal jeleztem, nem vagyok, nem voltam elégedett a helyi beruházások körülményeivel. Ám most, polgármesterként több új dologgal is szembesültem, melyeket a testület elé is tártam – kezdte Major Jenő.

– Kezdetnek mindjárt itt van a legutóbbi, a kastély kerítésének felújítása, melyre 8,8 millió forintot fizettünk ki – mondta a polgármester. Kiemelte, az így is irritálóan magas összegben – úgy vélték – minden munkafolyamat benne foglaltatik. Ám csak kőművesmunkát és festést végeztek a szakemberek, nagyjából negyven méter hosszan. A régi, kovácsoltvas kaput nem újították fel, vissza sem tették a helyére. Utóbbit amúgy sem lehetne, mert a szakemberek elméretezték a pántok helyét. – Jó szokás szerint a mesterek egymásra mutogatnak és az is igaz, a határidőket sem tudták betartani – mondta Major Jenő. Hozzátette, az el nem végzett munkákra még 533 ezer forintot kell a városházának kifizetnie.

A 64 millió forintért vásárolt ipari terület – melyet a helyi köznyelv csak Csernobilnak nevez – körül is szaporodnak a kérdőjelek. – A vétellel ma is egyetértek, ám ott kimért és közművesített parcellákat kellett volna kialakítani, majd aztán azokat értékesíteni – mondta a polgármester. Ehelyett a terület egy részét úgy adták el, hogy helyrajzi száma sincs, a bontással megbízott vállalkozó pedig otthagyta az elszállítandó törmeléket.

– A következő témánk az úgynevezett szabadidő-központi beruházás volt, melynek bekerülési költsége 9,1 millió forint – mondta a beledi vezető. E pénzért térkövezést, utat és területrendezést vállalt a kivitelező. A szerződésben térbútorok is voltak, mintegy 800 ezer forint értékben.

Kastélykerítés: Kapu nélkül is 300 ezer métere a javításnak.
Kastélykerítés: Kapu nélkül is 300 ezer métere a javításnak.

– Nos, éppen utóbbiakat nem találjuk azóta sem. Elő- döm véleménye szerint ezen értékben több térburkolatot kaptunk a bútorok helyett, ám szerződésmódosításról nincsen testületi döntés – jelentette ki a polgármester.

A sportcsarnok felújítása 31,4 milliós beruházás volt. Új bejárati és hátsó ajtót kapott az épület, fűtéskorszerűsítést végeztek és körben kicserélték az ablakokat. – Itt is felmerültek utólagos költségek, többek közt villamosipari szerelések és a fűtés befejezése kapcsán. Ezek költsége megközelíti a félmillió forintot. Nem értem, miért nem lehet egy fővállalkozónál elérni, hogy rendesen felmérjék az összes szükséges munkát, elkerülvén az utólagos munkákat – hangoztatta Major Jenő.

– Az idei év döntése volt a városközponti rehabilitációs pályázat elkészítése. Ennek tervezésére több mint kétmilliót költött a városháza – mondta a polgármester. A tervek készen is vannak a központi park – 200 milliós – kialakítására, ám a legújabb pályázati ciklus már nem biztos, hogy támogatja az ilyen jellegű beruházásokat.

– A keretben az úgynevezett fecskeházak még nincsenek benne, mint ahogy a villamos vezetékek föld alá vitelének 100 milliós költsége sem – fogalmazott Major Jenő. A képviselő-testület ülésén nem esett szó a beledi óvoda felújításáról, mely a polgármester szerint újabb kérdéseket is felvet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztújítás után Háncs örökös lett

A Kereszténydemokrata Néppárt alapszabályának megfelelően az önkormányzati választásokat követően a… Tovább olvasom