Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Képzésekkel az ingázás és a szakemberhiány ellen

Beled - Az uniós pénzből megvalósított Felnőttképzési Centrum első két évének záróprogramját tartották a minap. Az eddigi ingyenes képzések után a program térítéses formában folytatódik.
– Közel harmincmillió forintos uniós támogatással, 2006 tavaszán kezdtük el azt az ingyenes felnőttképzési programot, melynek zárórendezvénye a napokban zajlott – mondta Mórocz Ildikó, a beledi Felnőttképzési Centrum projektmenedzsere. A program célja többek között az volt, hogy kialakuljon a dél-rábaközi térségben egy felnőttképzési bázis, segítve a térség gazdasági versenyképességének javulását.

– Hosszú távú célunk a felnőttképzés folyamatos fenntartása a piaci igényekre épülve – fogalmazott a projekt menedzsere.

A programba – melynek megvalósításában fontos szerepet kapott a beledi Általános Művelődési Központ (ÁMK) – először olyan 16–64 év közöttieket vontak be, akik hátrányos helyzetük miatt nehezebben érvényesülnek a munkaerőpiacon. A képzésbe elsősorban a beledi iskolaszövetség tizenhét településéről toboroztak jelentkezőket, részükre az oktatás és a vizsgáztatás térítésmentes volt. A környékről harminchatan vettek részt az ECDL Start számítógépes tanfolyamon és tizennégyen a képességfejlesztő tréningen, a jelentkezők mindannyian el is végezték a továbbképzéseket.

Az uniós támogatásból ötmilliót az ÁMK villamos hálózatának fejlesztésére fordítottak, másfél millióból számítógépeket, projektort és egyéb technikát vásároltak, közel kilencszázezret pedig az oktatóterem bútoraira költöttek. Az uniós támogatás után sem áll meg a felnőttképzés Beleden, ám ettől kezdve térítéses képzések veszik át az ingyenes oktatások helyét. Áprilistól takarítóképzést indítanak mintegy húsz jelentkezővel, két hét múlva pedig folytatják az ECDL Start számítógépes oktatást.

A projekt zárórendezvényén Illés János munkaügyi szakember azt mondta: a kistérség és így a Dél-Rábaköz illetékeseinek legnagyobb feladata, hogy olyan munkahelyeket hozzanak a területre, melyek betöltésével a nagymérvű ingázás csökkenthető, illetve olyan képzéseket kell indítani, melyek a szakemberhiányt enyhítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leendő tűzoltók az iskolapadban

Csorna - A munkaidő-csökkentés miatt emelkedett a megyei tűzoltóságok létszáma. Összesen… Tovább olvasom