Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Képviselői tiszteletdíjak: százezres támogatások

Rábaköz - Van, ahol a felét, egyes településeken a tiszteletdíjak teljes összegét felajánlják a helyi politikusok civil szervezeteknek és sportegyesületeknek. A kistelepülések rendezvényeire is jut képviselői pénz.

A Rábaköz falvaiban és a nagyközségekben a települések gazdasági erejének függvényében a helyi képviselők pénzéből jut a civil szervezeteknek, sportegyesületeknek, de a helyi rendezvények költségvetésébe is kerül politikusi pénz.

A Dél-Rábaköz nagyközségének képviselői tiszteletdíjuk felét ajánlják fel helyi szervezeteknek és egyesületeknek. A beledi képviselő-testületből például Jakab Zoltán alpolgármester közel négyszázötvenezer forinttal támogatja a helyi sportegyesületet évente, ám ezen kívül jobbára húsz-húszezer forintot juttat egyházi és közösségi célokra. Hasonló nagyságrendű, egyszeri hozzájárulása van például Zalka Ferenc képviselőnek, aki szintén a helyi sportklubnak kedvez mintegy háromszázezer forintos támogatásával. Hadnagy Ferencné képviselő a katolikus egyház helyi szervezetének juttat több mint háromszázezer forintot.

Beledi labdarúgók (kékben): A legtöbb képviselői támogatást kapják.
Beledi labdarúgók (kékben): A legtöbb képviselői támogatást kapják.


A képviselő-testület minden tagja segíti a helyi civileket, a képviselők jó része inkább kisebb összegekkel, de több szervezetet támogat.

Ilyen módon juttat támogatásokat például Kránitz László képviselő is, aki a helyi katolikus egyház százezer forintos támogatásán felül hét szervezetnek és rendezvénynek adott idén tíztől nyolcvanezer forintig terjedő támogatást. A beledi képviselő-testület esetében hozzá kell tenni, hogy a különféle bizottságok kültagjai is felajánlották tiszteletdíjuk felét a helyi szervezeteknek, így több mint fejenkénti százezer forintot juttatnak többek között a sportnak és a testépítő klubnak.

A beledihez hasonló összegekkel támogatják szülőfalujukat a szanyi képviselők. Németh Gergely polgármester a Kisalföldnek elmondta, a kilencfős testület minden tagja a teljes tiszteletdíját eljuttatja egy-egy helyi szervezetnek. – Ezáltal fejenként háromszázötvenezer forint jut évente többek közt a vadászoknak, a sportnak, a motorosklubnak és más civil szervezeteknek.

A szárföldi adományokról szólva Horváth Ferenc polgármester hangsúlyozta, a helyi képviselők éves szinten közel hatvanezres tiszteletdíjából fejenként általában harmincezer forinttal támogatják például az óvoda játék- és eszközbeszerzéseit, vagy a helyi rendezvényeket.

A babóti helyzetről szólva Molnár János polgármester kijelentette, tavalyig náluk is szokás volt a tiszteletdíj teljes összegével megtámogatni a helyi rendezvényeket vagy egyesületeket, ám az idei évtől ezt az összeget (fejenként, évente bruttó 120 ezer forintot) bent hagyták a költségvetésben.

Hasonló cipőben jár a vásárosfalui képviselő-testület is. Molnár Sándor polgármester elmondása szerint a kistelepülésen nincs tiszteletdíj, az évente egyszer adott költségtérítés teljes összegét – személyenként huszonöt-harmincezer forintot – a helyi képviselők felajánlják a nyugdíjasklubnak vagy karácsonyra a vásárosfalui gyermekeknek.

Olvasóink írták

 • 4. XY 2008. október 21. 19:58
  „Az mi településünkön egy képviselő sem veszi fel a tiszteletdíját.
  Alpolgármester lévén több tiszteletdíjat kaphatnék mint amennyiért dolgozni járok.
  "Hálából" kapunk is a zugimumusoktól hideget-meleget.
  Egyszer megtörtént, hogy felhívott valaki, és megköszönte, hogy intézkedtem abban a (egyébként közhasznú) dologban amire felhívta a figyelmemet.
  Isten tudja, talán ezért az egyért is érdemes...”
 • 3. Kv 2008. október 21. 08:56
  „Kedves zugimumus!

  Ha arról szólt volna ez a vacak cikk, hogy a képviselők nem adnak semmit (mint ahogy jó része nem is ad), akkor azért morognál. Fulladj meg a rosszkedvedben!”
 • 2. zugi 2008. október 20. 21:04
  „Jakab hosszú éveken keresztül jókat eszik , iszik a tíszteletdíjából. Polgármester asszony mire ájánlotta fel és mennyit? Nem szól róla az írás.”
 • 1. mumus 2008. október 20. 20:52
  „Hát kedves képviselők, van miből adjanak, nagyon jó lehet a tiszteletdíj összege, amit felvettek és felvesznek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmetlen, kivilágítatlan bicajosok

Csorna - Idén megnőtt a kerékpáros- balesetek száma a közutakon. Az Országos Rendőr-főkapitányság… Tovább olvasom