Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Képviselői kizárás összeférhetetlenség miatt

Csorna önkormányzata hétfői ülésén hatezerről négyezer forintra csökkentette 2007. január elsejétől a magánszemélyek kommunális adóját. Emelkedett viszont a parkolás és a víz ára.
A szokásos napirend előtti beszámolókat követően zárt ajtók mögött folytatódott a csornai képviselő-testület hétfő délutáni ülése. A nyilvánosság mellőzésével hozott döntésekről Turi György polgármester tájékoztatott.

Vezetőként nem lehet városatya

Eszerint a képviselő-testület dr. Harsányi Ernő jegyzői közszolgálati jogviszonyát – kérésére – december 31. nappal közös megegyezéssel megszünteti. A testület köszönetét fejezte ki dr. Harsányi Ernőnek a közel tizenhat éven át végzett eredményes jegyzői munkájáért. A másik zárt körben hozott döntés képviselői összeférhetetlenségről szól. A képviselő-testület – a jogi és ügyrendi bizottság határozatában foglaltakkal egyetértve – megállapította Molnár Ferenc önkormányzati képviselő összeférhetetlenségét, mivel a Molnár TV Műsorkészítő és Szolgáltató Kft.-ben, mint helyi műsorszolgáltatást és lapkiadást végző gazdasági társaságban fennálló vezető állású alkalmazotti jogviszonya a helyi önkormányzati képviselők egyes kérdéseiről szóló 2000. évi XCVI. törvény értelmében a képviselői megbízásával összeférhetetlen. Emiatt a testület kimondta Molnár Ferenc összeférhetetlenségét és képviselői megbízatását megszüntette.

Több mint 100 milliót vitatnak

A napirendek között szerepelt a Margit Kórház és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közötti, a 2005-ös irányított betegellátással kapcsolatos elszámolási vita jogi megoldására előterjesztett javaslat is. Mielőtt rátértek volna a javaslatra, bemutatkozott Válint Julianna, akit a novemberi ülésen bíztak meg a Kórház önkormányzati biztosi feladatainak ellátásával. Az említett vita lényege, hogy a 2005-re kötött szerződés éves elszámolására az OEP a 2006. évre hozott elszámolási szabályokat alkalmazta. Így idén áprilisban csak körülbelül a negyedét kapta meg a Kórház az úgynevezett elvi folyószámláján elért eredménynek. A vitatott összegből a Margit Kórházat mintegy 100–120 millió forint illetné meg a felosztási szabályok alapján. A helyzet feloldására történtek egyeztetések, ám az OEP a Kórház fizetési felszólítását elutasította. A képviselő-testület most tudomásul vette a Margit Kórház és az OEP között az irányított betegellátás finanszírozásával kapcsolatos vita jogi útra terelését.

Összevont részlegek, ügyeletek

Döntés született a Margit Kórház racionalizálási programjának elindításáról. Az intézmény a struktúra átalakítására benyújtott pályázaton 60 millió forintot nyert. A pályázatban megfogalmazott célokat 2007. március végéig kell végrehajtani.
A Kórház vezetése a következő lépéseket határozta meg: a belgyógyászati mátrixon belül működő belgyógyászati és pulmonológiai részleg összevonása, az ügyeletek összevonása, harminckét dolgozót érintő létszámcsökkentés, a jelenlegi szerződésekben meghatározott munkaidő arányos csökkentése a megkötött szerződések módosítása útján, készenlét – labor, röntgen –, ügyeletek minősítése.
A plénum Turi György polgármester javaslata alapján, a lakosság teherviselő képességére tekintettel a magánszemélyek kommunális adójának mértékét hatezerről négyezer forintra csökkentette. Emelkednek viszont a fizető-parkolóhelyek díjtételei. Például személygépkocsi, lakókocsi, utánfutó esetén 2007. január elsejétől az addigi 120 helyett 140 forintot kell fizetni óránként. Motorkerékpár után 60 helyett 80, autóbuszért, tehergépkocsiért 350 helyett 500 forint lesz a díjtétel. Az ivóvíz-szolgáltatás díja hét, a szennyvízelvezetésé ugyancsak hét százalékkal emelkedik. Ám ha a Pannon-Víz zrt. közgyűlése kisebb mértékű növekedésről dönt, akkor a csornai képviselő-testület ahhoz igazítja az emelés mértékét.
A képviselők további döntéseire visszatérünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hullámosak, keskenyek, gödrösek, tengelytörők

A főút állapotáról – és forgalmáról – most ne essék szó, elég annyi, hogy nagyon kellene már az a sokat emlegetett elkerülő. A rábacsanaki bekötőút az első „célállomás”. Toldozott-foltozott, ráz az autó. Egyed előtt balra fordulunk Rábapordány irányába, a szakaszon látszik, hogy javítgatták, a többihez képest talán megfelelő minősítést kaphatna. Tovább olvasom