Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Képeslapemlék a múlt ködéből

Zsebedics József kapuvári kanonok mindig szívesen kutatja a múlt emlékeit, s kutatásainak eredményeként több dolgozatot is publikált. A napokban kedves családi emlékre, egy megsárgult képeslapra bukkant.
A fénykép volt a kapocs a családdal.
Hatvan évvel ezelőtt édesapja kapta meg a fronton, az ukrajnai Jezsinben a képeslapot, melyen a következő olvasható: „Zsebedics Józsika Győrszentmárton, emlékül Anyutól 1943. május 16."
Zsebedics József édesapjáról őrzött emlékei között felemlítette, hogy apját többször behívták a világháború alatt, megjárta a Don poklát. Háborús emlékeiről nem sokat mesélt fiának, de azt elmondta, volt olyan eset, amikor lovas kocsiba kapaszkodva aludt, látta bajtársai haláltusáját, mely kitörölhetetlen emlék maradt életében.
Amikor a képeslapot megkapta, akkor is sok-sok szenvedés után jutottak el az ukrajnai városba. A fronton harcoló katonáknak rengeteg levél és küldemény érkezett, de a legtöbbet címzettje nem vehette át, mert a névsorolvasásnál kiderült: többen eltűntek, meghaltak, megfagytak, fogságba estek, vagy nem tudták, mi történt velük.

„ Apám azon szerencsések közé tartozott, akik megkapták a levelet. Azt mondta: megcsókolta a képeslapot, ráírta a dátumot, ennek most lesz hatvan éve."

– Azóta már őt is kikísértük a temetőbe, de ez a képeslap számomra nagyon sokat jelent. Apró kis emlék, de nagyon boldog voltam, mikor rábukkantam, mert ismét felidézte régen halott édesapám emlékét – mondta meghatottan Zsebedics József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa comeniusosai Csornán

A Comenius-programban részt vevő észt, finn, lengyel, német, spanyol, szlovén, olasz és magyar… Tovább olvasom