Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Kénytelenek emelni a távhő díját

A jelenlegi gazdasági körülmények díjemelésre kényszerítik a Csornahő Kft.-t – jelentette ki a cég ügyvezető igazgatója. Szabó István szerint a díjemelés okai elsősorban a földgáz árának növekedésében, az áfaemelésben és az új adófajták bevezetésében keresendők.
Szabó István ügyvezető igazgató
A Csornahő Kft.-nél 2002 novemberében tértek rá a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésre. Azóta a fűtő-, illetve fáradt olaj mellett a földgáz is fontos tüzelőanyagnak számít a cégnél. Előbbiekből mínusz egy-két fokos átlaghőmérsékletű napon megközelítőleg 7–8 ezer kilogrammot, utóbbiból 20–21 ezer köbmétert tüzelnek el. De vajon hogyan érinti a földgáz árának vitatott mértékű emelése a városi hőszolgáltatót?

Kedvezőtlen hatások

– Az elmúlt évben több olyan előírás született, amelyek kedvezőtlenül hatnak társaságunkra és a fogyasztókra is – kezdte Szabó István ügyvezető igazgató. – Október 15-től a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendelete lényegében kettős árrendszert és elszámolást vezetett be.

Ilyesmire több mint tíz éve nem volt példa. A kettősség rengeteg adminisztratív többletfeladatot ró ránk. A lakossági fogyasztókat pedig a gázdíjakat illetően szociális és egyéb megfontolásból kedvezményben részesítik. Tehát működik a kompenzációs rendszer. Méghozzá úgy, hogy olyan gáztarifát vezettek be, amely többek között nem felel meg a költségarányos fogyasztás feltételeinek.

Drasztikus áremelés

El kell mondanom, hogy amíg a lakossági földgázárak 6–25 százalékkal emelkednek, addig a minket érintő nagyfogyasztói, közületi gáz ára több lépésben, rövid idő alatt – 2003. május 15. és 2004 január 1. között – 64 százalékkal, az alapdíja 74 százalékkal növekedett. Sajnos a közületi és ipari fogyasztóink – ha nem is ilyen mértékben, de – érzékelik ennek a drasztikus áremelésnek a hatását.

Újabb adóterhek

Szabó István elmondta: az év elejétől szolgáltatásaikat olyan adók is terhelik, amelyek korábban nem voltak. Ilyen az energiaadó és a környezetterhelési díj. Ezeknek a hőszolgáltatót érintő mértéke évente több millió forintra rúg. A teljességhez tartozik, hogy a szolgáltatás általános forgalmi adója tizenkettőről tizenöt százalékra emelkedett.

Komoly feszültségek

– A rendeletek alapján a várható napi gázfelhasználásunkat előre jelezni kell – fűzte hozzá az igazgató.

„ Bármilyen mértékű, akár egy köbméter eltérés esetén is büntetésre számíthatunk. Ugyanakkor ezt az előírást képtelenség betartani, hiszen időjárás- és fogyasztóiszokás- függőek vagyunk."

Megemlítem, hogy a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés eddig kedvező gazdasági körülményei lényegesen romlottak. Várhatóan ezen beruházások elterjedésében – amennyiben nem történik változás – visszaesés lesz. Az említett kedvezőtlen változások módosításával kapcsolatban több energetikai szakmai szervezet, így a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége is tárgyal a jogalkotókkal.

Elképzelhető, hogy a jelenlegi energiaár-rendszer és a különféle szabályozók komoly feszültséget okoznak a gazdaságban, majd az elengedhetetlenül szükséges korrekciók után a lakosság körében is.
Végezetül Szabó István elmondta, hogy a gazdasági körülmények rákényszerítik a céget a díjemelésre. Ennek mértékéről az üzleti tervvel összhangban a csütörtöki önkormányzati ülésen tulajdonosi döntés várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pályázatokban bíznak Kapuváron

A kapuvári önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a város idei… Tovább olvasom