Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 21°C Még több cikk.

Kényszerű osztályösszevonás

Dörben várhatóan két év múlva bevezetik a telekadót, amely a tervek szerint negyven forint lesz négyzetméterenként. Idén viszont, alapos előkészítés után, díszpolgári címet adományoznak egy arra érdemes helybeli lakosnak.
Dörben „fiatalabb" az önkormányzat, mint a települések többségében, hisz a csaknem hat és félszáz lelkes faluban félesztendős késéssel, tavaly májusban tartottak helyhatósági választást. Mint annak idején beszámoltunk róla, az eredeti időpontban, 2002 októberében ugyanis nem akadtak olyan vállalkozó szellemű helybeliek, akik „ringbe szálltak" volna a képviselői mandátumokért.

Aztán időközben rendeződtek a dolgok, sikerült jelölteket állítani és a választás is rendben lezajlott. Az új képviselő-testület pedig munkához látott, s miként Dóczy Géza, a régi-új polgármester fogalmazott, ma már mindenki teszi a dolgát a falu érdekében.

– Január elsejétől körjegyzőséget hoztunk létre Rábapordánnyal. Egyelőre jók a tapasztalataink, reméljük, a jövőben sem lesz másként – tudatta Dóczy Géza. A polgármester elmondta: szeretnék rendbe tenni a Táncsics Mihály és Dózsa György utcákat. A költségek előteremtésére SAPARD-pályázatot nyújtanak be. Ugyanakkor az önrészhez is pályázat útján szeretnének hozzájutni. Részt vesznek az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések (önhiki) részére kiírt pályázaton is.
A falu vezetője szerint nem mondhatók kedvezőnek az idei kilátások, mivel az önkormányzat költségvetése öt és fél millió forint hiánnyal számol. Ez a helyzet felér egy új kihívással, hiszen korábban ilyen mértékű szűkölködéssel nem kellett szembesülniük.

– Sajnos a kényszer vitt rá bennünket arra is, hogy összevonjuk a hetedik és nyolcadik osztályt. Ezt a döntést a csökkenő gyereklétszám miatt kellett meghoznunk. Na meg azért, mert így eggyel kevesebb pedagógusra van szükség az iskolában – jelezte Dóczy Géza.
Az sem kevésbé fontos döntés, hogy Dörben bevezetik a telekadót, amely a tervek szerint négyzetméterenként negyven forint lesz. A rendelet várhatóan két év múlva lép hatályba. Ezzel azt is szeretnék elérni, hogy az utcákban megszűnjenek a foghíjak, vagy legalábbis csökkenjen az olyan ingatlanok száma, amelyeket nem hasznosítanak a tulajdonosaik.

A település polgármesterétől azt is megtudtuk, hogy május elsején nagyszabású ünnepséget rendeznek, így próbálják emlékezetessé tenni a helyiek számára hazánk csatlakozását az Európai Unióhoz. Azon a napon – a falu legújabb kori történetében először – díszpolgári címet is adományoznak. Ám, hogy ki legyen a kitüntetett, arról a lakosság véleményét is kéri és figyelembe veszi az önkormányzat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társasházak elfogadható helyzetben

Általában stabil a kapuvári társasházak pénzügyi helyzete. Vagyonuk zömét az épületek külső… Tovább olvasom