Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Kemence a falu közepén

Köztéri sütöde lesz rövidesen Rábacsécsényben. A falu központjában építtetett kemencét az önkormányzat. Finom falatokkal szeretnék a turistákat a községbe csábítani.

A Rábaközben egyedülálló látványossággal gazdagodott Rábacsécsény. A falu közepén kemencét építtetett az önkormányzat. A turistaforgalom fellendülését várják a községvezetők a fejlesztéstől. LEADER-forrásból nyertek a kemencéhez támogatást.

Még nem készült el ugyan teljesen, de a helyiek tetszését már így is elnyerte. Az sem véletlen, hogy hol állították fel. Kovács Teodóra polgármester elmondta: a pályázat feltétele volt, hogy turistaútvonal mellett kell elhelyezni a sütőt. A falun a Rába–Sokoró útvonal halad keresztül, így oda került.

Magyar Alajosné szívesen átadja majd a fiataloknak a kemencés sütés tudományát.
Magyar Alajosné szívesen átadja majd a fiataloknak a kemencés sütés tudományát.

– A Rábaközben még nem találkoztam olyannal, hogy közterületen építettek volna kemencét. Mi megtettük, és azt reméljük, minél több vendéget tudunk majd a faluba csábítani a benne sült finom ételekkel – fogalmazott a polgármester.

– Bízunk benne, hogy megállnak nálunk majd a kerékpáros, a gyalogos és a vízi turisták is. És hogy néhány éjszakát itt is töltsenek, önkormányzati szállást alakítunk ki rövidesen.

A csécsényiek úgy tervezik, a kemence közösségi hellyé is alakul. Községi rendezvényeknek ad majd helyet, de családi programokra is „kölcsönkérhető lesz".

A kemence fölé még tetőt emelnek, köré asztalokat, padokat helyeznek és kerékpártárolót is. A pályázat része a faluközpont fejlesztése, a temető kerítésének felújítása és egy kiadvány szerkesztése is. A falubeliek kissé csodálkoztak, amikor megtudták, hogy közös kemencéjük lesz, de örülnek is neki. Magyar Alajosné például a Kisalföldnek kifejtette: kissé szokatlan ötlet, de minden bizonnyal ki lehet használni.

– A mi korosztályunk számára még természetes volt, hogy otthon a kemencében sütöttünk. A mostani fiataloknak bizonyára újdonság, de mi szívesen megtanítjuk őket a titkokra. Bízom benne én is, hogy falunknak hírét viszi a köztéri sütöde – jegyezte meg Magyar Alajosné.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második körben a zárszámadásról

Május 26-án, hétfőn délután öt órától ülésezik a képviselő-testület a városházán. Tovább olvasom