Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Kelendőek a rábaközi szakemberek Ausztriában

Rábaköz–Ausztria - Ausztriában a szakembereket keresik a munkáltatók. A havi bérek a százezrestől akár félmillió forintig is terjednek. A rábaköziek alkalmazottként dolgoznak, ám van már vállalkozó is.
Jobbára anyagi megfontolásokból ingáznak nap mint nap Ausztriába a rábaköziek (is). A szomszédoknál keresettek a jól képzett szakmunkások, ám szükség van a mezőgazdaságban dolgozó idénymunkásokra is. A keresetek változóak: a magyar átlagkeresetekkel megegyező bértől kezdve akár félmilliós fizetésekről is hallani, ám ez utóbbiért arányaiban többet is kell dolgozni.

Információink szerint a mezőgazdasági idénymunkára jelentkezők százhúszezer és kétszázezer forintos havi fizetésre számíthatnak a szomszédoknál. A kereset nagyban függ attól, hogy bejelentett vagy feketemunkán dolgoztatják az átránduló rábaközieket. Egy nevét nem vállaló kapuvári szerint munkavállalási engedéllyel meg lehet keresni a kétszázezer forintot, ám azt hozzátette, a forint erősödése erősen befolyásolja keresetüket. A szolgáltatási területen – például masszőrként – dolgozó magyarok nyolc tíz eurót kapnak óránként.

Horváth István: Ausztriában vállalkozóbarát(abb) a hatóság.
Horváth István: Ausztriában vállalkozóbarát(abb) a hatóság.


A harmincéves, Csorna környéki J. S. három éve dolgozik hivatalosan Ausztriában. Itthon környezetmérnöki diplomát szerzett, ám odaát felszolgálóként dolgozik. Néha két hetet is távol van az otthonától és ahogy elmondta, ez rányomja bélyegét a magánéletére is. Még két-három évet szeretne kint maradni, egyértelműen a kereset miatt, amely 1500–2500 euró között mozog, attól függően, hogy épp mennyit dolgozik.
Ausztriában a legnagyobb keletjük a szakmunkásoknak van. Bérük esetenként eléri vagy akár meg is haladja az osztrák dolgozókét. A kapuvári K. Zs. immár tizennyolc éve ács és tetőfedő az osztrákoknál. Elmondása szerint megbecsülik a jó szakembereket, ő néhány éve úgynevezett „első munkásként" látja el feladatait. Hasonlóan keresett szakma a hentes vagy akár a bútorasztalos.

Van azonban, aki nem elégedett beosztott besorolásával. Az uniós csatlakozás reklámszlogenje szerint akár a magyarok is nyithatnak kávézót Bécsben. Ha nem is az osztrák fővárosban, de Szent Andráson (St. Andrä) nyitott vendéglőt a harmincnégy éves kapuvári Horváth István. Mint mondta, a külföldi munka nem újdonság számára, hiszen a kilencvenes évek közepén már dolgozott Németországban. Eredeti szakmája is vendéglős. Tapasztalatait néhány éve Ausztriában kamatoztatja. Saját vállalkozását idén tavasszal indította el. – Az adózás szinte megegyezik a hazaival, ám úgy vélem, az osztrák hatóságok gyorsabbak és vállalkozóbarát ügyintézést folytatnak – jelentette ki Horváth István. Hozzátette, természetesen ő is, mint mindenki, elsősorban a nagyobb jövedelemért ment nyugatra dolgozni, ám azt hozzátette, vállalkozóként már a gazdasági és turisztikai körülmények is vonzóbbak a hazaiaknál. Hangsúlyozta: a magyarországi vendéglátós fizetésekért tizenhat órákat kell teljesíteni, míg Ausztriában ennyi munkaórával már kiemelkedőek a bérek.

Véleménye szerint, amíg ekkora különbségek vannak a hazai és a külföldi bérek között, addig nehéz lesz a jó szakembereket megtartaniuk a magyar vállalkozásoknak. Ausztriai vendéglőjében jobbára magyarokat és szlovákiai magyarokat alkalmaz. Mint mondta: az osztrákok annyira már nem akarnak a vendéglátásban dolgozni.

Az osztrák átlag

A tavalyi 1516-ról 1505 euróra (mai árfolyamon számolva durván 350 ezer forintra) csökken az idén az osztrákok havi nettó átlagjövedelme – számítja a Wifo. A bécsi gazdaságkutató intézet elemzője, Alois Guger szerint 1990 óta 1420–1521 eurós sávban ingadozott az osztrák átlagjövedelem összege.

 

 


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorosok Jótékonykodtak Rábapordányban

A Győr és Környéke Motorosok Baráti Köre ajándékkal kedveskedett a tavaly decemberben balesetet… Tovább olvasom