Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Kelendő ingatlan, magas áron

A kisfaludi ingatlanok kelendőek az osztrák vevők körében. Ám egy részük – miként a község polgármestere elmondta – azonkívül, hogy irreálisan magas áron megvásárol egy-egy házat vagy telket, a továbbiakban kevésbé törődik tulajdonával.
Balogh István, Kisfalud polgármestere a negyedik ciklust tölti a felelős településvezetői poszton. Azt mondta, kitűnő képviselő-testülettel dolgozhat együtt, melynek tagjaival kizá rólag szakmai viták után dönte nek a falu dolgairól. Az egykoron ezerhétszáz lelkes település lakóinak száma mostanra kilencszáz alá csökkent. Balogh István emlékszik olyan eszten dőre, amikor tizenhatan haltak meg és kilencen születtek. Ugyanakkor az elvándorlás is jelentős a faluból.

Felverték az árakat

– Az osztrákok ugyan jön nek, de ők nem növelik a lélek számot – magyarázta a polgármester. – Viszont az ingatlan árat felverték, így az itteni fiata loknak nincs lehetőségük a la kásszerzésre. „Irreális árak alakultak ki, például egy szoba-konyhás komfortfokozat nélküli lakás négy és fél millió forintért kelt el. "

Balogh István polgármester – Az is probléma, hogy a megvásárolt házat nem tataroz zák, környezetét nem gondoz zák. Több ház körül valóságos dzsungel nőtt. Van olyan oszt rák tulajdonos, akit három év után sikerült elérnünk és még ő csodálkozott, hogy milyen álla potok vannak. Ez az illető pél dául három házat vett meg a Rákóczi utcában, egyik már összedőlt, a gyönyörű gyümöl csös is tönkrement.

Kevés a normatíva

Balogh István szerint óriási gond az iskolafenntartás, mivel még egyszer annyiba kerül, mint amennyi normatívát kapnak. Ugyanez a helyzet az óvoda esetében is.

A csaknem százmil liós költségvetésben ötvenhat millió forint az állami pénz, a többit az önkormányzatnak kell kigazdálkodni. Eddig ez még si került. Talán köszönhetően an nak is, hogy a megyei települé sek közül Kisfaludon elsők kö zött vezették be a helyi adót. Az adózásból harmincöt vállalkozó és három nagyüzem is kiveszi a részét. Idén vetették ki először a telekadó helyett a magánszemé lyek kommunális adóját, mely nek összege egy beépítetlen te lek után helyi lakos esetében nyolcszáz, a nem helyieknek ti zenkétezer forint.

Elutasított pályázat

– Annak idején, 1991-ben úgy kezdtük, hogy felújítottuk a községházát, az iskolát, az óvodát. Sportöltözőt és tornatermet építettünk, helyet adtunk a pos tának – tudatta a település veze tője.

– A kilencvenes évek elején a faluban elkészült a gázvezeték, az évtized közepére a szenny víz-csatornarendszer és 1993 óta működik a kábeltévé. Kilenc kilométer a belterületi önkormányzati utak hossza. Fel kellene újítani ezeket, sajnos azonban nincs pályázati lehetőségünk. A község központjának tehermen tesítése érdekében szerettük vol na újból megépíteni a régi, Kapuvár felé vezető utat. Ám a pályázatunkat azzal az indokkal utasították el, hogy a tervezett útszakasz nem csatlakozik országos közúthálózathoz.

Pedig éppen oda csatlakozna. Balogh István megjegyezte: a kisfaludiakat is érinti, hogy Ka puváron már bezárt a vagongyár és hamarosan megszűnik a beledi cipőüzem. A helyi mezőgazdasá gi gépgyár is kevesebb embert foglalkoztat, mint korábban. – Továbbra is azért dolgozunk, hogy fejlődjön a falu. Készül az új rendezési terv, új ut cákat szeretnénk nyitni és bár nem vertük nagydobra, szélerő műpark is épül Kisfalud határá ban – nyilatkozta Kisfalud pol gármestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üzem – kétszázötven munkahely

A németországi központú Provertha Rt. a tervek szerint szeptember elején nyitja meg legújabb,… Tovább olvasom