Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Kegytemplomi fotográfia a szent sarokban

A mariazelli rábaközi zarándoklatok emléktárgyait, dokumentumait gyűjti össze a csornai múzeum. A beérkezett anyagból augusztusban nyílik kiállítás.
A rábaközi katolikus hívek az 1800-as évek végétől a II. világháború kitöréséig rendszeresen elzarándokoltak Mariazellbe. A Mária-tisztelet tárgyi emlékeit, korbeli dokumentumait gyűjti egybe a Csornai Múzeum. V. Szalontay Judit intézményvezető elmondta: a Csornai Múzeumért Kulturális Alapítvány, a premontrei prépostság és a Jézus Szíve-plébánia közösen készül a Mária-szentély 850 éves jubileumára.

V. Szalontay Judit elmondta: eddig is sok, a helyiek által féltve őrzött emléket kaptak, de még júliusig várják ezeket. Láthatják majd az érdeklődők a kiállításon a mariazelli kegyszobor másolatát, amit általában a sublóton helyeztek el a „régiek". Érkeztek a múzeumba színes üvegképek, szenteltvíztartók és korabeli fényképek.
– A kegytemplom előtt fényképezkedtek a rábaközi zarándokok, a felvételek nagyon fontosak voltak a családoknak – fogalmazott a muzeológus. – A tisztaszobában helyezték el, az úgynevezett szent sarokban.

V. Szalontay Judit öt éven keresztül kutatta a rábaközi búcsújárás több mint egy évszázados hagyományait. Kutatóútjain felvételeket készített a régi gyalogos zarándokútról, a szakrális építményekről, út menti keresztekről, kápolnákról. Az útról film is készült, amit a kiállítás augusztusi megnyitóján vetítenek le.

A felajánlott tárgyak közül kiemelte még a finom porcelánból készült, Mariazell-feliratos bögréket. Igazi különlegesség egy fából faragott havasi gyopár, melyben nagyító alatt látható a kegytemplom ábrázolása. 1920-ból való, az egyik zarándok kisfiának hozta ajándékba. A csornai asszonyok búcsújáró kendőjéből is került a múzeumba.
– Az összegyűjtött tárgyakat a múzeum állandó kiállításának felújításához szeretnénk felhasználni. Várjuk továbbra is az emléktárgyakat, hogy méltó emléket állíthassunk a rábaköziek Mária-tiszteletének – jegyezte meg V. Szalontay Judit.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megváltást nem a hozsannázás hozta el

„Semmi vétket sem találok ebben az emberben." (Lk.23./4b) Tovább olvasom