Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Kedvezmények a munkahelyteremtőknek

A Kisalföld egyik múlt szombati írása váltott ki éles vitát a csornai képviselők csütörtöki ülésén. Maurer János képviselő pedig egy korábbi, szerinte törvénytelen iskolai adatgyűjtésre figyelmeztetett.
Nem múlt el vita nélkül a csornai képviselők csütörtöki ülése sem. A szócsatát a Kisalföld múlt szombati számában megjelent írás váltotta ki, amely a Széchenyi-iskola igazgatója és az egyik diákja közi konfliktusról szólt. A képviselők ezen túl megváltoztatták a nevelési és oktatási központ nevét és tárgyalták az önkormányzat vagyongazdálkodását.
A megyei munkaügyi központ helyi kirendeltségének beszámolójával kezdődött a csornai képviselő-testület csütörtöki ülése. A témához kapcsolódva a képviselők egyetértettek azzal, hogy a városban munkahelyet teremtő vállalkozásoknak kedvezményeket kell biztosítani, például az iparűzési adóba beépítve. Szó esett Csorna forgalmi rendjéről is, a plénum több módosításról is határozott, melyek anyagi fedezetét a jövő évi költségvetésben különítik el.

Fogszabályozó szakrendelés lesz

Jó hír a csornai szülőknek, hogy hamarosan fogszabályozó szakrendelés lesz a településen. A vállalkozást működtető bt.-t az önkormányzat városi helyiség biztosításával támogatja, illetve ennek hiányában a bérleti díjat vállalja át. A vagyongazdálkodásról szóló napirendnél a testület megbízta a polgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a volt határőrlaktanya tulajdonosaival az ingatlan hasznosítási koncepciójáról, az állammal pedig arról, hogy a laktanyát terhelő hatvanmillió forintos jelzálogjogot engedményezzék a csornai önkormányzatra, amennyiben a tulajdonosok megváltoztatják eredeti szándékukat és mégsem munkahelyeket hoznak létre a területen.

Mezőgazdasági útvonalakat!

Az ülésen a képviselők igyekeztek megoldást találni a külterületi utak rendbetételére is. Felkérték az alpolgármestert, hogy vegye fel a kapcsolatot a gazdálkodókkal és közös erővel alakítsák ki a mezőgazdasági útvonalakat. Módosította a grémium költségvetési rendeletét. Hozzájárultak ahhoz, hogy a Népjóléti Szolgálat feladatai ellátáshoz létszámkeretét egy dolgozóval bővítse. A Széchenyi István Általános Iskola Phare-pályázatát pedig az önkormányzat támogatja a szükséges önrész biztosításával.

A testület döntést hozott arról is, hogy a Csornai Nevelési és Oktatási Központ november elsejétől új nevet kap. Eszerint Csornai Középiskola, Kollégium, Alapfokú Művészetoktatási és Általános Iskola,Óvodaként működik tovább. A szakmunkásképző iskola pedig jövő hónaptól felveszi Kossuth Lajos nevét.
Az intézményeket érintő napirendnél dr. Turi György felidézte a Kisalföld október 11-i számában A megkülönböztetésről két olvasatban címmel megjelent írásunkat. Papp József polgármester reagálásában tudatos hisztériakeltésről, az önkormányzati iskola tudatos tönkretételéről és rágalmakról beszélt. Kovácsné Varga Ildikó elmondta, hogy ő más megvilágításban hallott az esetről, Kapui Ferenc pedig azt említette, hogy a lejáratásnak az lesz a következménye, hogy a szülők megriadnak és elviszik a gyereket az iskolából. A képviselő úgy fogalmazott, hogy ezzel a pedagógusok válnak feleslegessé, holott már eddig is vannak „bújtatott" álláshelyek a Széchenyiben.
Németh Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy nem politikai ügyről van szó, hanem a nagy múltú intézményről, melyben kiváló pedagógusok és igazgatók dolgoztak és amelyet eddig elkerültek a botrányok.

Törvénytelen iskolai adatgyűjtés?

Ehhez kapcsolódóan Maurer János egy márciusi, szerinte törvénytelen adatgyűjtésről beszélt, melyet a szülők és a gyerekek körében végeztek a korábbi igazgató, Kajos László engedélyével és utasítására. A képviselő az adatvédelmi biztos levelét is bemutatta, amely megerősítené a törvénytelenséget. Maurer kérte az oktatási, kulturális és sportbizottságot, hogy indítson vizsgálatot az ügyben.
A vita zárszavában Papp József úgy fogalmazott, hogy a képviselő-testület egy része „nyíltan és kedvvel" tesz rosszat az önkormányzati intézménynek, amihez szerinte még a „sajtó is asszisztál".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvanmillió szabványosításra

A kapuvári képviselő-testület tárgyalt a városi játszóterekről. Előzetes felmérések szerint Kapuvár… Tovább olvasom