Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Kecskéket tenyészt a rábacsécsényi család

Rábacsécsény - Kecsketejtermelésre állt rá öt éve egy rábacsécsényi család. Ma már két nyájuk, 150 jószáguk van. Konczék úgy látják, a kecske egyelőre nem az őt megillető helyen van a magyarok „konyhaasztalán".
A rábacsécsényi Koncz család öt évvel ezelőtt „egészségügyi okokból" vásárolta meg az első kecskéjét. Rövid idő után gazdasági meggondolásból már nyájat vettek. Hangulatos, igazi „falusi" látvány, amint a kecskék a Rába-parton sétálgatnak, vagy éppen kortyolnak a folyóból. A ma már 150 jószágot tartó gazdaságról Koncz Gáborné Ildikó beszélt a Kisalföldnek.

– Sokáig bikákkal foglalkoztunk, aztán amikor a fiam beteg lett, vettünk egy kecskét. Azt hallottuk ugyanis, hogy a teje nagyon egészséges – idézte fel a kezdeteket a rábacsécsényi asszony. Azért csak ő, mert ottjártunkkor a férje a földeken dolgozott. A szarvasmarhaüzlet később már nem volt olyan jövedelmező, ezért gondolkodni kezdtünk a váltáson.

Konczék nem sokáig törték a fejüket, kecskenyájat vettek, az állatokért egészen Hajdúböszörményig mentek. Szaktudás, tapasztalat nélkül vágtak bele, de azóta sem bánták meg.

– Azt tudtuk csak, hogy a három gyerek neveléséhez rendszeres jövedelemre van szüksége a családnak – fogalmazott Ildikó. – A mezőgazdaságtól nem akartunk eltávolodni, de ebben az ágazatban általában évente kétszer van fizetés. Jó ötletnek tűnt a kecsketartás, az első nyáj ötvenhárom tagú volt. Könyvekből tanultuk a részleteket és tapasztalt gazdáktól, de persze a legtöbbet a saját kárunkon. Azóta folyamatosan fejlesztettük az állományt. Neveltünk saját gidákat is, de ez lassú növekedést jelent. Ezért idén egy újabb nyájat vásároltunk Biharnagybajomból. Így jelenleg 123 fejős állatunk van, három bak és a szaporulat, a gidák.

Koncz Hajnalka az állomány legifjabb tagjaival.
Koncz Hajnalka az állomány legifjabb tagjaival.

Addig is, de mióta a kecskék megérkeztek a rábacsécsényi gazdaságba meg főleg, a Koncz család szigorú napirend szerint él. Reggel hat órakor például már fejnek, ez kétórás elfoglaltságot jelent. Noha géppel veszik le a tejet, de egyszerre csak két jószággal tudnak foglalkozni. Konczné Ildikó itt árulta el, hogy a kecskék nagyon pedáns állatok. Meghatározott sorrend szerint járulnak például a fejőgéphez és még véletlenül sem előzik meg az éppen sorra kerülőt. Az is kiderült, hogy a két nyáj tagjai egyáltalán nem barátkoznak.

Olyannyira nem, hogy külön istállóban kell tartani őket. Csupán a legelőn vegyülnek egymással. A reggeli fejés után etetés, itatás, aztán tíz óra körül hajtják ki őket a Rába-partra. Azért csak ekkor, mivel a reggeli harmatot nem ajánlatos feletetni. Két éve már villanypásztor vigyáz a nyájra, de addig a család tagjai felváltva pásztorkodtak.

– Az volt az igazán nagyszerű a kecsketartásban. Egész nap a határban, csak az állatokra kellett figyelni, a külvilágot kizártuk. Szinte veszekedtünk, hogy ki legyen az ügyeletes pásztor – mondják Konczék.

Délben újabb itatásra hajtják az istállóba az állatokat, két órakor újra ki, majd délután öt órakor haza. Az esti fejés este kilencig tart.
– A tejet egy ménfőcsanaki feldolgozó veszi át tőlünk, sajtot készít belőle. A felvásárlási ár lehetne persze magasabb is, de a vállalkozóval korrekt a kapcsolatunk. Az állami támogatást néhány évvel ezelőtt megszüntették a kecsketejre. Átlagosan két liter tejet adnak, de van olyan példány, amelyiktől naponta négy litert is lefejünk. Az a gond, hogy Magyarországon egyelőre a kecske nem igazán népszerű. Az emberek megszokták a boltban vásárolt ízeket, illatokat, és mindenben azokat keresik. A mi túrónknak, sajtunknak természetesen más íze van, mert ehhez nem adunk hozzá semmi mesterségeset. Itthon én is szoktam készíteni és a családban mindenki szereti.

A Koncz család szeretné fejleszteni az állományt. Azt mondják, a 250 „tagú" nyáj már képes eltartani egy családot, nekik is ez a létszám a céljuk. Ehhez a feltételeket is javítani akarják, ezért otthon, az istállók körül is lesz dolguk a bővítéssel.

Konczék fejleszteni szeretnék kecskeállományukat. Azt mondják, a 250 tagú nyáj már képes eltartani egy családot, ez a létszám a céljuk.
Konczék fejleszteni szeretnék kecskeállományukat. Azt mondják, a 250 tagú nyáj már képes eltartani egy családot, ez a létszám a céljuk.

A szülőknek egy fiuk és két lányuk van. A fiú egyetemista, agrármérnök lesz. Úgy tervezi, az iskola után otthon marad és átveszi a gazdaságot. A lányok ugyan nem szakmabeliek lesznek, de szívesen segítenek a szülőknek. Így a rábacsécsényi családban megosztják a munkát.

Olvasóink írták

 • 5. mister uraság 2008. augusztus 09. 11:05
  „igazad van győrbe nehéz lenne”
 • 4. énírtam 2008. augusztus 08. 09:55
  „Nejedre bízzd a felszarvazást! Ö biztos tudja.”
 • 3. Bihari Tamás 2008. augusztus 07. 14:17
  „Érdeklődni szeretnék,hogy kecskeszarvat lehet e vásárolni?”
 • 2. hm..ja.. hm... 2008. augusztus 07. 13:33
  „Háát, nem tudom... 250 kecske?? Nee, már...
  Talán, nem kellene a töltés melletti szép teret a kecskék miatt villanypásztorral lekeríteni, mert az a terület nemcsak Konczék kécskéié... (!!!)
  - Egy Rcs-i lakos -”
 • 1. time66 2008. augusztus 07. 13:23
  „Én szívesen innék kecsketejet, úgy tudom az allergiára is jó, csak nem tudom Győrben hol juthatnék hozzá.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százhúsz éves a Fő téri zsidó házsor

Kapuvár - Kapuvár belvárosának jelenlegi képét a kiegyezés után nyerte el. A XIX. század második… Tovább olvasom