Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Katolikus közösségi házat avattak

Plébániát kezdtek építeni hét évvel ezelőtt Győrsövényházon, az épületből végül katolikus közösségi ház lett. Az új létesítményt szombaton szentelte fel dr. Pápai Lajos megyés püspök.
Ünnep: Az eseményre – amelyen dr. Pápai Lajos megyés püspök felszentelte az új épületet – több százan gyűltek össze.
A falu abban a reményben fogott hozzá az új plébánia felépítéséhez, hogy a községnek újra helyben lakó papja lesz – idézte fel Gőgh Tibor, Győrsövényház – amúgy Lébényben élő – plébánosa az 1997–98-ban történteket azon a szentmisén, amelyet a győrsövényházi templom megújult liturgikus tere, valamint a katolikus közösségi ház felszentelése alkalmából tartottak szombaton délután. Időközben kiderült, erre nincs remény, ezért a munkálatok megakadtak.

A beruházást végül a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztési célelőirányzatából két éve elnyert nettó 3 millió 9 ezer forintos – a gyakorlatban, miután ezt a fejlesztést nem terhelte áfa, mintegy négymillió forintos – támogatás lendítette ki a holtpontról.

Az önrészt a helyi egyházközség vállalta, de sokat segített – anyagilag és munkával – az önkormányzat, illetve jelentős adományok érkeztek a második világháború után Németországba kitelepített egykori győrsövényháziaktól is. Gőgh Tibor valamennyi szervezetnek, személynek – köztük Dani Györgynek, aki az első egy-két évben, és Hokstok Imre polgármesternek, aki az utolsó esztendőkben szervezte az építkezést – köszönetet mondott.

A szentmisét celebráló és a felszentelést végző dr. Pápai Lajos megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: Krisztus ma is hívja a fiatalokat papi szolgálatra. Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke avatóbeszédében hangsúlyozta: a ház értékét növeli, hogy olyan időszakban épült fel, amikor a kisközségekben iskolák és posták szűnnek meg.

Gőgh Tibor a Kisalföld kérdésére elmondta: a közösségi ház nemcsak az egyházközség, hanem az egész falu számára nyitva áll. A tervek között szerepel, hogy táborozókat is fogadnak: az első csoport várhatóan a Felvidékről érkezik nyáron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre nem nyithat ki a kapuvári strand

Idén biztosan nem nyit ki május elsején a kapuvári strand. A fenntartó Ras Kft. nem tervezett, ám… Tovább olvasom