Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Katolikus közösségi házat avattak

Plébániát kezdtek építeni hét évvel ezelőtt Győrsövényházon, az épületből végül katolikus közösségi ház lett. Az új létesítményt szombaton szentelte fel dr. Pápai Lajos megyés püspök.
Ünnep: Az eseményre – amelyen dr. Pápai Lajos megyés püspök felszentelte az új épületet – több százan gyűltek össze.
A falu abban a reményben fogott hozzá az új plébánia felépítéséhez, hogy a községnek újra helyben lakó papja lesz – idézte fel Gőgh Tibor, Győrsövényház – amúgy Lébényben élő – plébánosa az 1997–98-ban történteket azon a szentmisén, amelyet a győrsövényházi templom megújult liturgikus tere, valamint a katolikus közösségi ház felszentelése alkalmából tartottak szombaton délután. Időközben kiderült, erre nincs remény, ezért a munkálatok megakadtak.

A beruházást végül a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztési célelőirányzatából két éve elnyert nettó 3 millió 9 ezer forintos – a gyakorlatban, miután ezt a fejlesztést nem terhelte áfa, mintegy négymillió forintos – támogatás lendítette ki a holtpontról.

Az önrészt a helyi egyházközség vállalta, de sokat segített – anyagilag és munkával – az önkormányzat, illetve jelentős adományok érkeztek a második világháború után Németországba kitelepített egykori győrsövényháziaktól is. Gőgh Tibor valamennyi szervezetnek, személynek – köztük Dani Györgynek, aki az első egy-két évben, és Hokstok Imre polgármesternek, aki az utolsó esztendőkben szervezte az építkezést – köszönetet mondott.

A szentmisét celebráló és a felszentelést végző dr. Pápai Lajos megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: Krisztus ma is hívja a fiatalokat papi szolgálatra. Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke avatóbeszédében hangsúlyozta: a ház értékét növeli, hogy olyan időszakban épült fel, amikor a kisközségekben iskolák és posták szűnnek meg.

Gőgh Tibor a Kisalföld kérdésére elmondta: a közösségi ház nemcsak az egyházközség, hanem az egész falu számára nyitva áll. A tervek között szerepel, hogy táborozókat is fogadnak: az első csoport várhatóan a Felvidékről érkezik nyáron.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre nem nyithat ki a kapuvári strand

Idén biztosan nem nyit ki május elsején a kapuvári strand. A fenntartó Ras Kft. nem tervezett, ám… Tovább olvasom